Hanna Hellquist dukar upp på Millesgården
Ett dukat bord är så mycket mer än bara ett dukat bord.
Det menar journalisten Hanna Hellquist som är aktuell med utställningen ”Det dukade bordet” på Millesgården i Stockholm.
– Jag vet inte var det här ska sluta, jag är som besatt, säger hon.
Omaka tallrikar, blanka porslinskaniner, halvrökta cigaretter och plastblommor i alla tänkbara färger.
När journalisten och författaren Hanna Hellquist bjuder på middag är det dukningen som står i centrum.
– Var ska det här sluta? Jag bara dukar och dukar och dukar, säger Hanna Hellquist på pressvisningen av den nya utställningen.
Hon springer runt bland borden, vänder och vrider på tallrikarna, sorterar om bland de skruvade ljusen och hänger spontant upp ett par örhängen i en av blommorna.
– Ibland funderar jag över varför jag tycker att det är så jävla roligt, det måste vara för att det ryms så mycket i dukningen. Det handlar om kreativitet, men också att få bjuda folk på middag och allt vad det innebär.
Lagren är flera, tillägger hon. Omtanken hos värden, som genom dekoration och komposition uppmuntrar till konversation, samt bordsplaceringens syfte att binda ihop sällskapet.
Själv bjuder hon in till stora middagar varje onsdag. Gästlistan varierar med olika vänner och bekanta, grannar, gäster från radion och personer hon sprungit på på loppisar.
– Det blir en underbar blandning. Och så lagar jag alltid pasta puttanesca och pannacotta för det kan man förbereda dagen innan och bara strössla lite hallon över. Det är inte maten som är det viktiga, bara det finns vin, och om man får röka inomhus, så blir det bra.
Hannas intresse för det dukade bordet tog fart för drygt ett år sedan. Efter en misslyckad IVF-behandling kände hon sig ledsen och nedstämd – lösningen blev att tröst-köpa en riktigt fin och dyr duk.
– Jag valde en stor, rutig duk i olika röda nyanser. Den väckte något i mig, en lust att göra vackert, att skapa, överdriva och leka. Det var så det började.
Duken i fråga är gjord av konstnären Evelina Kroon för Svenskt Tenn. På utställningen finns nu ett helt bord designat av konstnären i ett liknande rutmönster.
– Jag blir så stolt när jag ser det här, hur gick det ens till?, säger Hanna, nästan gråtfärdig, när hon står framför det specialdesignade bordet.
Till utställningen har hon även bjudit in andra konstnärer, formgivare och kreatörer. Bland andra konstnärerna Marie-Louise Ekman och Evelina Kroon samt kocken och matskribenten Zeina Mourtada.
- ”Det dukade bordet” pågår mellan 11 februari – 28 maj på Millesgården i Stockholm.
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter