Här är finalisterna i årets matbluff

"Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen

Publisert:
De sex produkter som gör upp om antipriset Årets matbluff.
De sex produkter som gör upp om antipriset Årets matbluff.

En blodapelsinjuice gjord på äpple, en vaniljglass utan mjölk – och var är lingonen i lingondrickan?

Här är de fem produkter som gör upp om det föga smickrande antipriset Årets matbluff.

Nu är det återigen dags att utse förra årets värsta matbluff.

Under 2022 har konsumentföreningen Äkta vara fått in rekordmånga nomineringar– över 300 stycken, vilket kan jämföras med tidigare toppnoteringen på 186 stycken.

– Det är rekord och intresset för matbluffar är stort, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, i ett pressmeddelande.

Av de 300 nomineringarna har sedan en jury valt ut sex stycken produkter, där klassiskt fusk med ingredienser och vilseledande reklam finns med bland de företag som hamnat i finalen.

– Jag tycker att det är tydligt att Årets matbluff har en effekt. Många företag lyssnar på och tar till sig av kritiken. Drygt hälften av de finalister som vi har haft de fyra senaste åren har ändrat på sina produkter, säger Björn Bernhardson.

  • Vill du vara med och rösta? Allmänhetens omröstning sker på Äkta varas hemsida och startar den 17 januari och pågår till och med den 23 januari.
  • ”Vinnaren” av årets antipris avslöjas den 25 januari.

Här nedan ser du de fem finalisterna!

Nyckelbryggerier – Cider med smak av lingon

Motivering: Stoltserar med att vara en cider från Norrbotten med smak av lingon. Etiketten pryds också med lingon. På sidan av flaskan står även att smaken är "hämtade från våra skogar och myrar" och att cidern har "en äkta, frisk karaktär".

I ingrediensförteckningen hittar man dock inte mycket av detta då den inte innehåller några lingon utan endast "naturliga aromer" av okänt ursprung och färg från bland annat svart morot. Inte heller den mindre mängd äpplen som cidern består av verkar vara norrbottniska, utan kommer från Sverige och Danmark, enligt mejl från företaget.

Ingredienser: Kolsyrat källvatten, 15 % äppeljuice (fermenterad och icke fermenterad), socker, naturliga aromer, naturliga färgämnen (morot, körsbär och svart morot), syra (citronsyra), konserveringsmedel (kaliumsorbat)

Nyckelbryggerier – Cider med smak av lingon
Nyckelbryggerier – Cider med smak av lingon

Fazer Willja Oat for whipping

Motivering: Namnet antyder att det här är en vispbar produkt, som liksom havredryck görs av nyttig havre. Men är den verkligen "gjord av nordisk havre", som det står, när den bara innehåller en ynka procent havreextrakt?

Visserligen står det även "blandning av vegetabiliskt fett" på framsidan, vilket är en mer korrekt beskrivning av innehållet. Huvuddelen utgörs av vatten och härdad kokos-och rapsolja, där det nyttiga i fettet har försvunnit.

Ingredienser: Vatten, fullhärdade vegetabiliska oljor (kokos, raps), socker, havreextrakt 1%, emulgeringsmedel (E475, E435), stabiliseringsmedel (E464), surhetsreglerande medel (natriumcitrat), salt, färg (karotener).

Fazer Willja Oat for whipping
Fazer Willja Oat for whipping

GB Glace big pack vanilj

Motivering: GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. "Kan innehålla mjölk", står det komiskt nog efter ingrediensförteckningen.

Ingredienser: Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), emulgeringsmedel (mono-och diglycerider avvegetabiliska fettsyror), salt, arom

Gb Glace big pack vanilj
Gb Glace big pack vanilj

Bravo röd apelsin

Motivering: Namnet syftar uppenbarligen på blodapelsin och en stor del av förpackningen täcks av just denna frukt. Största ingrediensen är dock äpple, som däremot inte avbildas alls. Juicen innehåller dessutom mer vanlig apelsin än blodapelsin. Exakt hur mycket, eller lite, blodapelsin det rör sig om framgår dock inte, vilket det borde göra.

För att dölja bristen på blodapelsin har man blandat i en mindremängd rödfärgande aroniajuice. Sedan nomineringen offentliggjordes har Skånemejerier hört av sig till Äkta vara och sagt att de ska ändra designen på produkten i början av 2023.

Ingredienser: Juice från äpple, apelsin, blodapelsin, aronia, vitamin C

Bravo röd apelsin
Bravo röd apelsin

Arla keso protein

Motivering: Keso protein "passar till en aktiv livsstil", står det på tillverkaren Arlas hemsida. Och givetvis är det proteinet som man anspelar på att den som tränar skulle vara i extra behov av.

Proteinhalten är dock inte så mycket att stoltsera med, då det bara är en procent mer än i Arlas vanliga Keso, 15 istället för 14 procent. "Naturligt proteinrik", kallar Arla det för, när de egentligen har tillsatt extra mjölkprotein i produkten.

Ingredienser: Pastöriserad mjölk, mjölkprotein, salt, modifierad potatisstärkelse, konserveringsmedel(kaliumsorbat), syrningskultur, ystenzym

Arla keso protein
Arla keso protein

Tidigare vinnare

2021: Arla ekologisk mjölk

2020: Pop! Bakery smördeg

2019: Alpro Cuisin soya vispbar

2018: Lätta original

2017: Polaricas kronhjortskav

2016: Erik Lallerstedts Tryffelbearnaise

2015: Valios laktosfria kefir

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.