Årets kock 2022 – Jessie Sommarström vann
Guldkonfettin sprutade. Publikens jubel höll på att lyfta taket på Globens annex i Stockholm.
Men den mycket populära vinnaren verkade mest förvirrad.
– Jag är i chock. Det är som en dröm. Jag är lite rädd för att vakna upp, säger Jessie Sommarström, 43, Årets kock 2022 och den första kvinnan att vinna tävlingen på 34 år.
Hennes gultröjade hejaklack skanderar ”Jessie, Jessie, Jessie!” Tidigare årets kockar tar selfies med den nya. Någon langar fram en burk energidryck (champagnen var ju utsprutad). Jessie Sommarström tar en slurk och passar vidare till jurymedlemmen prins Carl Philips adjutant. Och iförd Årets kock-rocken som visar att hon just blivit svensk mästare i professionell matlagning hissas hon på starka mansarmar.
Mansarmar, ja. Sedan Kristina Pettersson, kock på Värdhuset Flottaren i Vansbro, som första kvinna vann tävlingen 1988 har idel killar tagit hem Årets kock. Inte så konstigt med tanke på att kvinnorna varit försvinnande få även i finalerna.
– Hoppas att jag kan inspirera fler tjejer att ställa upp. Det finns ju otroligt många superduktiga och kompetenta kvinnor ute i restaurangköken. Det här är startskottet på något nytt – eller hur, säger Jessie Sommarström som till vardags arbetar på Urban Deli i Stockholm.
Fotografi på mamma i kockmössan
Segern bryter alltså igenom en genusvall i svenskt kocktävlande och är också en revansch för Sommarström som var i final för tre år sedan men då började må illa och tvingades bryta.
Den här gången hade hon en superkraft, ett foto på sin mamma Siv inuti kockmössan.
– Hon gick bort för flera år sedan men har alltid varit en stor inspiration för mig. Jag vet att hon hade varit stolt över mig i dag. Och det är nästan det roligaste med Årets kock, alla som pushar och stöttar.
Och hon behövde stöd även under finalen för det började inget vidare.
– Det var en tuff start för mig, jag hade jätteproblem med mina maskiner men jag har haft en fantastisk commis (hjälpreda), Hugo Rundgren heter han och har levererat över all förväntan. Verkligen en vinstlott, utan honom hade det inte gått.
Men sedan var det liksom inget snack.
– Jessie vann eller kom tvåa i alla dagens moment. Det var en solklar seger säger tävlingsledaren Victor Westerlind (Årets kock 2009).
Hur firar man då en brakseger?
– Med min man och mina vänner – och en riktigt kall öl.
Så slutade finalen
1. Jessie Sommarström, Urban Deli, Stockholm.
2. Oskar Persson, Restaurang Tegelbacken, Stockholm.
3. Ola Wallin, Hällnäs Hotell & Restaurang, utanför Göteborg.
4. Anton Kardell, Restaurang Human, Göteborg.
Kanapéer och kummel – varför då?
I Årets kock går det inte att glida fram till seger på en räkmacka. Nej, mer avancerade kreationer krävs.
Stefan Eriksson (Årets kock 2005) leder gruppen som beslutar om vilka råvaror som de tävlande ska använda och vilka rätter de ska trolla fram. Det blir en mix av vad som är i säsong och lite jäkelskap.
Hur går det till när ni bestämmer vad som ska lagas?
– Vi är en grupp med kockarna Karin Fransson, Elvira Lindqvist, Sebastian Gibrand, tävlingsledaren Victor Westerlind och så jag men det finns ingen strikt logik i arbetet utan vi kastar upp idéer och ibland fastnar vi för något. Det kan vara en råvara eller en rätt med en fin historia som Karin Franssons lammsadel i år eller en råvara som är i säsong. Vi hade ju försett de tävlande med en råvarukorg till sista tävlingsuppgiften med bland annat en massa svamp.
Det också vara en utslagsgivande råvara.
– Vi hade kanin för några år sedan, något flera av finalisterna knappt arbetat med – eller som i år kummel, säger Stefan Eriksson.
Kummel är en utmaning
Kummeln är alltså inte helt lättlagad.
– Den är mycket temperaturkänslig. Kummel blir inte bra om du kokar, bakar eller steker för länge, då tappar den sin typiska mjälla konsistens. Och så är den mycket mild i smaken. Du måste anpassa tillbehören, säger han.
Ett par av kockarna i finalen fick mycket riktigt stifta en ny bekantskap.
– Vilket förhållande jag hade till kummel? Inget alls, faktiskt. Men det var en fin fisk. Nu ska vi laga mycket kummel, säger vinnaren Jessie Sommarström.
Som första uppgift skulle de tävlande laga tre olika kanapéer.
– Det är en rätt som varit lite i skymundan men som jag gått och funderat på under flera år nu. Kul att vi kunde ha den i tävlingen nu. Det kan bli en riktig spjutspetsrätt på krogen framöver, säger Victor Westerlind till vardags på Operakällaren i Stockholm.
Lammsadeln skulle tillagas färserad och med färska örter à la kocklegendaren Karin Fransson som tidigare drev stjärnrestaurangen på Hotell Borgholms. Hon satt i årets jury men var inte väldigt imponerad av hur finalisterna lyckats.
– Jag saknade tryck i smakerna. Och de borde haft mer smör och lammfett i såsen.
Och vad ska vi som vill vara Årets kock i hemmaköket lägga i vår varukorg?
– Så här års svenska ostron. Och svamp förstås, gärna riskor och kremlor. Dessutom purjolök. Baka eller sjud den länge så den blir mjuk och fin, säger Stefan Eriksson.
Det gäller att kunna hantera både stekpanna och skurtrasa
Tävlingsuppgift 1
Finalisterna fick veta förutsättningarna i början av augusti. Uppgiften var att laga tre olika kanapéer – en baserad på bröd eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt.
Maxpoäng 200.
Tävlingsuppgift 2
En lammsadel skulle anrättas på samma sätt som Karin Fransson brukade tillaga den på sitt Hotell Borgholm. I rätten skulle bland annat örter som citrontimjan och libbsticka ingå och den skulle serveras med sås och tre valfria tillbehör.
Maxpoäng 200.
Under hela finaldagen granskade en särskild metodjury hur de tävlande arbetade. Hur hade de organiserat sina kök? Hur hanterade de råvarorna, blev det mycket svinn? Hur samarbetade de med sin commis (hjälpreda)? Och höll de tiden?
Maxpoäng: 80
De fyra finalisterna med högst totalpoäng gick sedan vidare till tävlingsuppgift 3 medan de andra fyra slogs ut.
Tävlingsuppgift 3
Dagens sista uppgift avslöjades först när det stod klart vilka fyra som gått vidare.
Huvudråvaran var kummel. Metodjuryn bedömde först hur de fileade fisken. Sedan skulle finalisterna laga en rätt av en buljong kokad på skrovet som skulle serveras med ett tillbehör. En andra rätt skulle lagas på fiskfiléerna och svamp.
Maxpoäng 240 + 80 metodpoäng.
Finalrätt 1 – Kanapéer. Rullad rotselleri & äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med kaviar. Lätt grillad ostfralla kryddad med skog. Vikt kålrabbi med het havskräfta.
Finalrätt 2 – Lammsadel inspirerad av Karin FranssonÖrtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri. Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri. Variation på spritärter samt örtig lammsås.
Här är alla Årets kockar
Gustav Leonhardt 2021
Ludwig Tjörnemo 2020
Martin Moses 2019
David Lundqvist 2018
Johan Backéus 2017
Jimmi Eriksson 2016
Thomas Sjögren 2015
Filip Fastén 2014
Daniel Räms 2013
Klas Lindberg 2012
Tomas Diederichsen 2011
Gustav Trägå 2010
Viktor Westerlind 2009
Tom Sjöstedt 2008
Tommy Myllymäki 2007
Peter J Skogström 2006
Stefan Eriksson 2005
Markus Aujalay 2004
Magnus Lindström 2003
Andreas Hedlund 2002
Christian Hellberg 2001
Michael Björklund 2000
Karl Ljung 1999
Robert Nilsson 1998
Jonas Dahlbom 1996
Stefan Karlsson 1995
Patric Blomquist 1994
Anders Dahlbom 1993
Per Ekberg 1992
Rikard Nilsson 1991
Roland Persson 1990
Kristina Pettersson 1988
Fredrik Eriksson 1987
Gert Klötzke 1986
Christer Lingström 1985
Torsten Kjörling 1984
Mats Ödman 1983
Årets kock räknas som SM för professionella matlagare och årets final avgjordes 15 september på Annexet i Stockholm. Ifjol vann Gustav Leonhardt, restaurang Agrikultur i Stockholm, på första försöket.
Årets åtta finalister:
ARTIKLAR
Syrlig gelékräm – recept av Årets kock-finalisten Anton Kardell
ARTIKLAR
Grillade ostron – Året kock-finalisten Ola Wallin tipsar
ARTIKLAR
Årets kock-finalisten Oskar Perssons enkla tilltugg
ARTIKLAR
Hemgjort nötsmör – Årets kock-finalisten Jessie Sommarström tipsar
ARTIKLAR
Nya favoritsnacks – Årets kock-finalisten Martin Anneflod visar
ARTIKLAR
Ny favoritdressing – recept av Året kock-finalisten Tobias Lundgren
ARTIKLAR
Grillad olja – gör som Årets kock-finalisten William Brittsjö
ARTIKLAR
Hemkärnat smör – knep av Årets kock-finalisten David Forsman Törnkvist
Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.
Mer på Godare
Mamma mia! Dante Zias pasta med tomat och mozzarella
- Snabblagat
Pasta med gorgonzola och salsiccia
- Snabblagat
Krämig carbonara med knaperstekt pancetta
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
DRYCKER
Därför ska du dricka den här ölen i påsk
ARTIKLAR
”Den sillen är som nedsänd av Gud”
Hamburgerbowl – perfekt i matlådan
- Snabblagat
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter