Årets kock 2022 – Jessie Sommarström vann

Publisert:
”Jessie, Jessie, Jessie!” – jubel på Årets kock-finalen.  Jessie Sommarström. är den första kvinnan att vinna tävlingen på 34 år.
”Jessie, Jessie, Jessie!” – jubel på Årets kock-finalen. Jessie Sommarström. är den första kvinnan att vinna tävlingen på 34 år.

Guldkonfettin sprutade. Publikens jubel höll på att lyfta taket på Globens annex i Stockholm.

Men den mycket populära vinnaren verkade mest förvirrad.

– Jag är i chock. Det är som en dröm. Jag är lite rädd för att vakna upp, säger Jessie Sommarström, 43, Årets kock 2022 och den första kvinnan att vinna tävlingen på 34 år.


Hennes gultröjade hejaklack skanderar ”Jessie, Jessie, Jessie!” Tidigare årets kockar tar selfies med den nya. Någon langar fram en burk energidryck (champagnen var ju utsprutad). Jessie Sommarström tar en slurk och passar vidare till jurymedlemmen prins Carl Philips adjutant. Och iförd Årets kock-rocken som visar att hon just blivit svensk mästare i professionell matlagning hissas hon på starka mansarmar.

Mansarmar, ja. Sedan Kristina Pettersson, kock på Värdhuset Flottaren i Vansbro, som första kvinna vann tävlingen 1988 har idel killar tagit hem Årets kock. Inte så konstigt med tanke på att kvinnorna varit försvinnande få även i finalerna.

– Hoppas att jag kan inspirera fler tjejer att ställa upp. Det finns ju otroligt många superduktiga och kompetenta kvinnor ute i restaurangköken. Det här är startskottet på något nytt – eller hur, säger Jessie Sommarström som till vardags arbetar på Urban Deli i Stockholm.

Jessies superkraft – ett fotografi på mamma i kockmössan.
Jessies superkraft – ett fotografi på mamma i kockmössan.

Fotografi på mamma i kockmössan

Segern bryter alltså igenom en genusvall i svenskt kocktävlande och är också en revansch för Sommarström som var i final för tre år sedan men då började må illa och tvingades bryta.

Den här gången hade hon en superkraft, ett foto på sin mamma Siv inuti kockmössan.

– Hon gick bort för flera år sedan men har alltid varit en stor inspiration för mig. Jag vet att hon hade varit stolt över mig i dag. Och det är nästan det roligaste med Årets kock, alla som pushar och stöttar.

Och hon behövde stöd även under finalen för det började inget vidare.

– Det var en tuff start för mig, jag hade jätteproblem med mina maskiner men jag har haft en fantastisk commis (hjälpreda), Hugo Rundgren heter han och har levererat över all förväntan. Verkligen en vinstlott, utan honom hade det inte gått.

Men sedan var det liksom inget snack.

– Jessie vann eller kom tvåa i alla dagens moment. Det var en solklar seger säger tävlingsledaren Victor Westerlind (Årets kock 2009).

Hur firar man då en brakseger?

– Med min man och mina vänner – och en riktigt kall öl.

Och årets kock är... Jessie Sommarström! Oskar Persson ( th) och Ola Wallin (t v) kom på andra och tredje plats.
Och årets kock är... Jessie Sommarström! Oskar Persson ( th) och Ola Wallin (t v) kom på andra och tredje plats.

Så slutade finalen

1. Jessie Sommarström, Urban Deli, Stockholm.

2. Oskar Persson, Restaurang Tegelbacken, Stockholm.

3. Ola Wallin, Hällnäs Hotell & Restaurang, utanför Göteborg.

4. Anton Kardell, Restaurang Human, Göteborg.

Jessie Sommarström under ett av tävlingsmomenten i Årets kock.
Jessie Sommarström under ett av tävlingsmomenten i Årets kock.

Kanapéer och kummel – varför då?

I Årets kock går det inte att glida fram till seger på en räkmacka. Nej, mer avancerade kreationer krävs.

Stefan Eriksson (Årets kock 2005) leder gruppen som beslutar om vilka råvaror som de tävlande ska använda och vilka rätter de ska trolla fram. Det blir en mix av vad som är i säsong och lite jäkelskap.

Hur går det till när ni bestämmer vad som ska lagas?

– Vi är en grupp med kockarna Karin Fransson, Elvira Lindqvist, Sebastian Gibrand, tävlingsledaren Victor Westerlind och så jag men det finns ingen strikt logik i arbetet utan vi kastar upp idéer och ibland fastnar vi för något. Det kan vara en råvara eller en rätt med en fin historia som Karin Franssons lammsadel i år eller en råvara som är i säsong. Vi hade ju försett de tävlande med en råvarukorg till sista tävlingsuppgiften med bland annat en massa svamp. 

Det också vara en utslagsgivande råvara. 

– Vi hade kanin för några år sedan, något flera av finalisterna knappt arbetat med – eller som i år kummel, säger Stefan Eriksson. 

Kummel är en utmaning

Kummeln är alltså inte helt lättlagad.

– Den är mycket temperaturkänslig. Kummel blir inte bra om du kokar, bakar eller steker för länge, då tappar den sin typiska mjälla konsistens. Och så är den mycket mild i smaken. Du måste anpassa tillbehören, säger han.

Ett par av kockarna i finalen fick mycket riktigt stifta en ny bekantskap.

– Vilket förhållande jag hade till kummel? Inget alls, faktiskt. Men det var en fin fisk. Nu ska vi laga mycket kummel, säger vinnaren Jessie Sommarström.

Som första uppgift skulle de tävlande laga tre olika kanapéer.

– Det är en rätt som varit lite i skymundan men som jag gått och funderat på under flera år nu. Kul att vi kunde ha den i tävlingen nu. Det kan bli en riktig spjutspetsrätt på krogen framöver, säger Victor Westerlind till vardags på Operakällaren i Stockholm.

Lammsadeln skulle tillagas färserad och med färska örter à la kocklegendaren Karin Fransson som tidigare drev stjärnrestaurangen på Hotell Borgholms. Hon satt i årets jury men var inte väldigt imponerad av hur finalisterna lyckats.

– Jag saknade tryck i smakerna. Och de borde haft mer smör och lammfett i såsen.

Och vad ska vi som vill vara Årets kock i hemmaköket lägga i vår varukorg?

– Så här års svenska ostron. Och svamp förstås, gärna riskor och kremlor. Dessutom purjolök. Baka eller sjud den länge så den blir mjuk och fin, säger Stefan Eriksson.

Prins Carl Philip mellan Frida Nilsson och ordförande Tommy Myllymäki (th) i juryn under avsmakningen i finalen i Årets kock 2022.
Prins Carl Philip mellan Frida Nilsson och ordförande Tommy Myllymäki (th) i juryn under avsmakningen i finalen i Årets kock 2022.

Det gäller att kunna hantera både stekpanna och skurtrasa

Tävlingsuppgift 1

Finalisterna fick veta förutsättningarna i början av augusti. Uppgiften var att laga tre olika kanapéer – en baserad på bröd eller spannmål, en på potatis eller rotfrukt och en på valfri grönsak eller frukt. 

Maxpoäng 200.

Tävlingsuppgift 2

En lammsadel skulle anrättas på samma sätt som Karin Fransson brukade tillaga den på sitt Hotell Borgholm. I rätten skulle bland annat örter som citrontimjan och libbsticka ingå och den skulle serveras med sås och tre valfria tillbehör. 

Maxpoäng 200.

Under hela finaldagen granskade en särskild metodjury hur de tävlande arbetade. Hur hade de organiserat sina kök? Hur hanterade de råvarorna, blev det mycket svinn? Hur samarbetade de med sin commis (hjälpreda)? Och höll de tiden?

Maxpoäng: 80

De fyra finalisterna med högst totalpoäng gick sedan vidare till tävlingsuppgift 3 medan de andra fyra slogs ut.

Tävlingsuppgift 3

Dagens sista uppgift avslöjades först när det stod klart vilka fyra som gått vidare. 

Huvudråvaran var kummel. Metodjuryn bedömde först hur de fileade fisken. Sedan skulle finalisterna laga en rätt av en buljong kokad på skrovet som skulle serveras med ett tillbehör. En andra rätt skulle lagas på fiskfiléerna och svamp.

Maxpoäng 240 + 80 metodpoäng.

Årets kock 2022 – Jessie Sommarström vann

Finalrätt 1 – Kanapéer. Rullad rotselleri & äpple med syrlig kudde av rotselleri toppad med kaviar. Lätt grillad ostfralla kryddad med skog. Vikt kålrabbi med het havskräfta.

Årets kock 2022 – Jessie Sommarström vann

Finalrätt 2 – Lammsadel inspirerad av Karin FranssonÖrtfylld lammsadel med smörrostad rotselleri. Confiterad champinjon fylld med grillat lammhjärta, picklad kantarell och mandel toppad med ett skum på rotselleri. Variation på spritärter samt örtig lammsås.

Finalrätt 3A – Buljong på kummel
Finalrätt 3A – Buljong på kummel
Finalrätt 3B – Kummel med svamp
Finalrätt 3B – Kummel med svamp

Här är alla Årets kockar

Gustav Leonhardt 2021

Ludwig Tjörnemo 2020

Martin Moses 2019

David Lundqvist 2018

Johan Backéus 2017

Jimmi Eriksson 2016

Thomas Sjögren 2015

Filip Fastén 2014

Daniel Räms 2013

Klas Lindberg 2012

Tomas Diederichsen 2011

Gustav Trägå 2010

Viktor Westerlind 2009

Tom Sjöstedt 2008

Tommy Myllymäki 2007

Peter J Skogström 2006

Stefan Eriksson 2005

Markus Aujalay 2004

Magnus Lindström 2003

Andreas Hedlund 2002

Christian Hellberg 2001

Michael Björklund 2000

Karl Ljung 1999

Robert Nilsson 1998

Jonas Dahlbom 1996

Stefan Karlsson 1995

Patric Blomquist 1994

Anders Dahlbom 1993

Per Ekberg 1992

Rikard Nilsson 1991

Roland Persson 1990

Kristina Pettersson 1988

Fredrik Eriksson 1987

Gert Klötzke 1986

Christer Lingström 1985

Torsten Kjörling 1984

Mats Ödman 1983

Finalisterna i Årets kock 2022.
Finalisterna i Årets kock 2022.

Årets kock räknas som SM för professionella matlagare och årets final avgjordes 15 september på Annexet i Stockholm. Ifjol vann Gustav Leonhardt, restaurang Agrikultur i Stockholm, på första försöket.

Årets åtta finalister:

ARTIKLAR

Syrlig gelékräm – recept av Årets kock-finalisten Anton Kardell

ARTIKLAR

Grillade ostron – Året kock-finalisten Ola Wallin tipsar

ARTIKLAR

Årets kock-finalisten Oskar Perssons enkla tilltugg

ARTIKLAR

Hemgjort nötsmör – Årets kock-finalisten Jessie Sommarström tipsar

ARTIKLAR

Nya favoritsnacks – Årets kock-finalisten Martin Anneflod visar

ARTIKLAR

Ny favoritdressi­ng – recept av Året kock-finalisten Tobias Lundgren

ARTIKLAR

Grillad olja – gör som Årets kock-finalisten William Brittsjö

ARTIKLAR

Hemkärnat smör – knep av Årets kock-finalisten David Forsman Törnkvist

Jon Hansson

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.