Mica vinner ”Efter stängning” 2023

Publisert:
Mica Eriksson Nyberg vinner ”Efter stängning” 2023.
Mica Eriksson Nyberg vinner ”Efter stängning” 2023.

Med vegetariska rätter som överraskade segrade Mica Eriksson Nyberg i programmet ”Efter stängning” där utslagna deltagare från Sveriges mästerkock får en ny chans.

– Jag kan inte fatta att det här händer mig, säger Mica. Jag är så glad och stolt över mig själv.

”Efter stängning” är programmet där de som slås ut från Sveriges mästerkock möts i en tävling för en chans till revansch. Vinnaren får ta över programledaren och krögaren Tea Malmegårds restaurang Doma för en kväll.

I finalen i ”Efter stängning” tävlade de tre finalisterna Zacharias Lindqvist Hansson, Mica Eriksson Nyberg och Fanny Andersson Werngren, som föll på målsnöret i finalen av Sveriges mästerkock 2023.

Den slutliga vinnaren Mica lagade stekt pilgrimsmusslor, rotselleri på tre vis med mousselinesås i den första utmaningen i finalen.

– Det svåra var att ha koll på alla moment. Jag tänker alltid: Kan jag göra något mer, säger Mica i programmet.

Tea Malmegård tyckte att Mica skruvade upp sina skills som hon lärt sig under sin tid i ”Efter stängning”.

Den sista utmaningen för säsongen var att skapa tre mellanrätter med ett menykoncept. Där valde Mica att satsa helt vegetariskt.

– Jag har väldigt hög puls just nu, det känns som att hjärtat ska hoppa ur kroppen.

Mica vann nyckeln till Teas restaurang.
Mica vann nyckeln till Teas restaurang.

Tea Malmegård imponeras och överraskas av Micas rätter.

– Det känns som rätter jag inte sett så mycket tidigare. Kul! Jag älskar att du har tänkt lite längre och använt blast och bytt ut de traditionella pinjenötterna mot pistage. Bevis på kreativitet. Det är en sak att tolka en matkultur men det är något helt annat att sätta sin egen prägel, och det gjorde Mica ikväll. säger Tea Malmegård i finalen.

– Jag kan inte tänka mig något bättre än att sätta upp en egen meny på Teas restaurang, säger Mica. Jag är helst slut, men känner mig väldigt stolt att det blev så pass bra.

Micas tre finalrätter

  • Polkabeta med getostkräm, halloncoulis, rostat bovete och hasselnötter.
  • Grekisk yoghurt med honungsbakade morötter och en pesto på morotsblasten och pistage
  • Svampkräm med rättika, gruyère och friterad jordärtskocka
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.