10 bästa burgarna i Sverige – se hela listan

”Köttets stekyta är hypnotiskt krispig”

Publisert:
Några av Sveriges bästa burgare, enligt gänget.
Några av Sveriges bästa burgare, enligt gänget.

Saftig, med hypnotisk textur, krispig stekyta och harmonisk smakbalans. Den perfekta burgaren finns i Stockholm, enligt gruppen ”Burgerdudes” som rankat Sveriges 100 bästa hamburgare.

– Man blir helt beroende, säger Selin Safer som är en av domarna.

De äter flera burgare i veckan. Gänget kallar sig själva ”burgerdudes” och har recenserat över 600 restauranger över hela Sverige sedan 2009. För tre år sedan insåg de att all samlad kunskap krävde en rankning – med topp 100 bästa i Sverige.

– Så nu är vi ute och äter burgare flera gånger i veckan, både tillsammans och var för sig. Vi reser runt om i Sverige och testar 8–10 burgare i varje stad, säger Selin Safer, 31, som är med i gruppen.

Själv åt hon 298 burgare under förra året.

Vad är det ni smakar efter?

– Vi bedömer textur, hur köttet framträder och att balansen finns där, att alla smaker som finns i burgaren stämmer överrens.

När gänget, som förutom Selin består av Marcus Sjöström, Linus Josephson, Toby Lee och John Wästerlund smakat ger de burgaren ett betyg mellan 1–5.

På listan över topp 100 godaste burgarna har de 13 första fått femmor i betyg.

Vad utgör en riktigt bra burgare?

– Att man är säker på tekniken och har ett helhetstänk kring burgaren. Har de till exempel ett brioche-bröd så ska köttet stekas på ett sätt, är det potatisbröd ska man tänka annorlunda, säger Selin.

 Marcus Sjöström, Linus Josephson, Selin Safer, Toby Lee, John Wästerlund.
Marcus Sjöström, Linus Josephson, Selin Safer, Toby Lee, John Wästerlund.

Populära pionjärerna Flippin burgers har i många år varit gruppens favoritburgare, långt innan de började med topp 100-listan. I år har den fallit bort från de tio bästa, till plats 20.

– Han som grunddade restaurangen har sålt den, och vi tycker inte att de som tagit över håller samma kvalité.

På förstaplats hamnar i stället burgaren ”bad gringo” från foodtrucken Funky chicken som ligger vid Nacka strand i Stockholm. Burgaren innehåller dubbel cheddarost, jalapeños, hackad rödlök, anchomayo och en ”hemlig hot sauce”.

Det är tredje året i rad den kniper förstaplatsen.

– Vi brukar säga att de har ett magiskt stekbord i den lilla foodtrucken. Köttets stekyta är helt unikt. Det är något med deras självsäkerhet och har lyckats få till en textur och balans som vi alla blivit beroende av.

Det finns även några nykomlingar på listan, som Gotlands smash i Visby som öppnade under 2022.

– Hamburgaren är ett riktigt stjärnskott och gled raka vägen in på plats fyra.

Topp 10 i Sverige

Här är topplistan över Sveriges tio bästa hamburgerställen 2023, enligt gruppen. Hela listan med alla 100 ställen finns på burgerdudes.se.

10. Rockin' Grill, Stockholm

”Rockin Grill serverar fortfarande förstklassiga burgare, och vi hoppas att de säkrar upp kvalitetstänket och börjar klättra mot toppen igen. För smakerna är ofta fenomenala”, skriver bedömarna om tiondeplatsen.

10. Rockin grill place
10. Rockin grill place

9. Knifetown Burgers, Karlshamn och Knivsta

”Tveklöst bästa burgaren i Uppsalatrakten. Kvaliteten är om något skarpare än någonsin, och vi är fortsatt imponerade av hur god den första tuggan är när vi beställt in deras burgare. Tänk att en oansenlig liten matvagn kan leverera så genomtänkta smaker!”

9. Knifetown bbq
9. Knifetown bbq

8. Bonden & Burgaren, Norrtälje

”Balanserna i smakerna är exemplariska och det märks att menyn är genomarbetad av någon med ett öga för detaljer.”, skriver Burgerdudes.

8. Bonden och burgaren gårdens burgare
8. Bonden och burgaren gårdens burgare

7. Barrels Burgers & Beer, Stockholm

”Barrels Burgers & Beer är en av de riktiga veteranerna på Sveriges burgarscen. De är något lägre placerade jämfört med i fjol men inte på grund av någon kvalitetssänkning, utan enbart för att fler ställen steppat upp. Deras nya egenbakade bröd lyfter verkligen smakerna.”

7. Barrels dbl street burger
7. Barrels dbl street burger

6. Rekas burger, Malmö

”Vi utsåg Rekas Burgers till Malmös bästa burgare redan förra året, och efter vårt senaste besök blev det uppenbart att de faktiskt är bäst i hela Skåne. Köttet som hängmöras är fortfarande stjärnan, men även hantverket och samspelet mellan de olika ingredienserna gör att de sticker ut”, skriver de.

6. Rekas Malmö smash
6. Rekas Malmö smash

5. Moe's Burger, Stockholm

”Det märks att Moe's Burger har finslipat detaljerna på senare tid, för chili-cheesen poppar mer, crusten är lite mer on point och spiralerna med burgardressing är tajtare än någonsin.”

5. Moes flaming moe
5. Moes flaming moe

4. Gotland Smash Foodtruck, Visby

”Årets stjärnskott! Här serveras maffiga burgare som gör vem som helst lycklig. Köttsafterna dryper och efter vår måltid var vi kladdiga ända upp till armbågarna”, skriver bedömarna.

4. Gotlands smash
4. Gotlands smash

3. Stigbergets fot, Stockholm

”Det som får burgarna att sticka ut är det smakrika, hängmörade köttet tillsammans med deras retrodoftande sesambröd från eget bageri. Detta har gjort dem till ett unikt inslag på Stockholms burgarscen”.

3. Stigbergets cheeseburgare
3. Stigbergets cheeseburgare

2. Burgers and Pastrami – BAP, Stockholm

Från köket serveras vällagade hamburgare på löpande band, med en fingertoppskänsla och stekyta som är svårslagen. Resultatet är fenomenalt varje gång”, skriver Burgerdudes.

2. Bap royale with cheese
2. Bap royale with cheese

1. Funky chicken foodtruck, Stockholm

”Fortfarande Sveriges bästa hamburgare. Köttets stekyta är hypnotiskt krispig, och med en helt fantastisk smak. De väl valda ingredienserna lever i perfekt harmoni med varandra och du får otroligt mycket kärlek i varje tugga. Resultatet blir en smakexplosion som du bara inte får missa”.

1. Funky chicken bad gringo
1. Funky chicken bad gringo
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.