Han är bäst i Sverige på att brygga kaffe

Nu ska Lakis representera Sverige i Aten

Publisert:

Han är bäst i hela Sverige på att brygga kaffe.

Lakis Psomas från Stockholm vinner SM i både ”fin- och fulkaffe”. Nu är han redo för världsmästerskapet i Aten.

– Jag vill lyfta vår fikakultur i mästerskapet, säger han.

Lakis Psomas är dubbel SM-mästare i kaffe. I helgen kammade han hem vinsten i både kategorin barista och bryggkaffe i SM i Göteborg.

– Det känns overkligt att jag lyckades vinna båda tävlingarna. Med ett så tufft motstånd så är det fantastiskt.

I kategorin bryggkaffe skulle han brygga det bästa kaffet för tre olika smakdomare. Den andra tävlingen gick ut på att servera fyra stycken espresso, fyra mjölkbaserade kaffedrycker och fyra signaturdrinkar. På 15 minuter.

– Jag tror att jag vann för att jag gjorde väldigt gott kaffe och hade en presentation som fick smakdomarna att känna att det var en helhetsupplevelse.

Nu ska han representera Sverige i världsmästerskapen som hålls i Aten under midsommarhelgen.

– Det blir utmanande att tävla mot baristor från hela världen, men jag gillar ju utmaningar. Vi är ändå ett av de länder som dricker mest kaffe i världen så jag skulle vilja lyfta vår fikakultur i mästerskapet på något sätt.

Det är så otroligt mycket mer än bara svart pulver.

Lakis Psomas kafferesa började 2012 med en dröm om att bli egenföretagare. Han öppnade ett hål i väggen vid en tunnelbanestation i Hägerstensåsen och började sälja kaffe, mackor och bullar.

– Precis innan öppningen kom jag på att jag faktiskt inte har någon aning om hur man brygger kaffe. Tänk om någon kommer in och beställer kaffe, då måste jag kunna leverera, skrattar han.

Lakis med dubbla pokaler
Lakis med dubbla pokaler
Lakis Psomas är dubbel SM-mästare i kaffe.
Lakis Psomas är dubbel SM-mästare i kaffe.

Lakis började då lära sig om kaffets egenskaper och studera hur han skulle kunna leverar inte bara en god kopp, utan en hel upplevelse.

– Det blev till en passion, jag blev så fascinerad över hela kaffets kedja. Hur man kan brygga kaffe, vilka smaker som finns. Det är så otroligt mycket mer än bara svart pulver.

Sedan dess har han hunnit driva tre olika kaféer, hållit utbildningar för företag som jobbar med kaffe, och nu jobbar han på ett kafferosteri i Helsingborg.

Hur blir man lika bra som du på att brygga kaffe?

– Man blir bra på att brygga kaffe genom att skapa sig en nyfikenhet. Våga testa och experimentera. Genom att inte göra samma sak om och om igen så hittar man nya kombinationer och smaker man tycker om.

Man blir bra på att brygga kaffe genom att vara nyfiken, enligt Lakis.
Man blir bra på att brygga kaffe genom att vara nyfiken, enligt Lakis.

Var går du själv helst och dricker kaffe?

– Jag gillar Svedjans bageri, kafé Pascal och Gast kafé, alla tre i Stockholm.

Vad beställer du då?

– Vissa perioder dricker jag jag bara bryggkaffe, andra bara espresso. Men just nu är jag inne på cappuccino med havremjölk. Jag gillar havremjölk dels för att jag känner att jag gör bra utifrån ett klimatperspektiv, men också för att det är kul att variera.

Hur många koppar blir det om dagen?

– Jag måste erkänna att det ofta bara blir en morgonkaffe hemma. Men jag testar väldigt mycket kaffe, men då måste jag använda spottkopp för jag blir så skakig när jag dricker för mycket.

Du som testar så mycket – har du spanat in någon ny kaffetrend?

– Kallt kaffe har ju varit på tapeten ett tag. Jag hoppas att de kalla dryckerna blir större. Nu senast har jag bryggt lite olika kaffedrinkar, jag skulle bli jätteglad om exempelvis min kaffelemonad på gårdagens kaffe skulle bli sommarens hit.

Vill du testa Lakis kaffelemonad? Här är receptet!

(14)

Kaffelemonad med bubblor

Nu ska Lakis representera Sverige i Aten.
Nu ska Lakis representera Sverige i Aten.
Lakis kaffelemonad – sommarens törstsläckare?
Lakis kaffelemonad – sommarens törstsläckare?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.