Sverige på fjärde plats i Bocuse d’Or

Jimmy Eriksson: ”Känner mig tom och förvirrad”

Publisert:
Kocken Jimmi Eriksson och commisen Thilda Mårtensson gav allt i Bocuse d’Or.
Kocken Jimmi Eriksson och commisen Thilda Mårtensson gav allt i Bocuse d’Or.

Svenske Jimmi Eriksson vann priset för bästa fiskrätt i prestigefyllda kocktävlingen Bocuse d’Or som avgjordes i Lyon. Men trots det blev han bara fyra totalt.

– Just nu känner jag mig mest förvirrad. Och tom. Vi hade bland de högsta poängen på båda tävlingsuppgifterna och hamnade ändå utanför pallen, säger en mycket besviken Jimmi Eriksson.

Vann gjorde i stället danske Brian Mark Hansen före Filip August Bendi, Norge och Bence Dalnoki, Ungern på bronsplats.

24 kockar från lika många länder tävlade om den gyllene Bocuse d’Or-stayetten under två dagar. Jimmi Eriksson lagade sina två tävlingsuppgifter i går.

– Vi i laget var jättenöjda med vår insats och det var så kul att äntligen få visa upp våra tävlingsrätter. Jag kände mig förväntansfull när jag vaknade i morse, säger Jimmi Eriksson.

Anledningen till att han ”bara” blev fyra är relativt låga poäng från den specialjury som bedömer arbetet i tävlingsköken. Man kan till exempel få avdrag för onödigt mycket svinn eller bristande hygien.

– Det är tufft. Vi är som frågetecken allihop. Vi måste försöka få en förklaring till de låga poängen. Sedan är det bara att smälta det här. Men jag kan i alla fall glädja mig åt att min familj är här och åt alla härliga supportrar, säger han.

Mest nöjd är han med fiskrätten som presenterades för smakjuryn på ett stort silverfat.

– Marulken blev väldigt bra. Den har vi också kunnat träna på under en längre tid och det var dessutom en smidigare uppgift. Andra uppgiften med pumpa som huvudråvara skulle serveras som tre rätter så det blev sammanlagt 45 tallrikar som skulle läggas.

Någon miss som gnager?

– Nej, då har man nog tänkt fel från början. Jag är snarare oerhört glad åt att vi inte gett oss vad gäller smakerna och det visuella utan filat på detaljerna in i det sista.

Men det räckte alltså inte hela vägen.

Vinnaren Brian Mark Hansen arbetar till vardags på enstjärniga Søllerød kro alldeles norr om Köpenhamn.

Det är inte bara Jimmi Eriksson som tävlar i Lyon. Stommen i det svenska laget är Tommy Myllymäki som sitter i juryn och är bollplank efter att ha tagit både silver och brons i tävlingen, commisen Thilda Mårtensson som assisterar i köket och coachen Martin Brag som inte får hjälpa till handgripligen under tävlingen men ser till att duon i köket följer sekundschemat och inte glömmer någon detalj.
Det är inte bara Jimmi Eriksson som tävlar i Lyon. Stommen i det svenska laget är Tommy Myllymäki som sitter i juryn och är bollplank efter att ha tagit både silver och brons i tävlingen, commisen Thilda Mårtensson som assisterar i köket och coachen Martin Brag som inte får hjälpa till handgripligen under tävlingen men ser till att duon i köket följer sekundschemat och inte glömmer någon detalj.

Fem nordiska länder tio-i-topp

1. Brian Mark Hansen, Danmark

2. Filip August Bendi, Norge

3. Bence Dalnoki, Ungern 

4. Jimmi Eriksson, Sverige

5. Naïs Pirollet, Frankrike

6. Johan Kurkela, Finland

7. Ian Musgrave, Storbritannien

8. Sigurjón Bragi Geirsson, Island

9. Jeffery Hayashi, USA

10. Christoph Hunziker, Schweiz

Världens mest prestigefyllda tävling för kockar

Tävlingen grundades 1987 och världsfinalen avgörs vartannat år och alltid i upphovsmannen och stjärnkocken Paul Bocuse (död 2018) hemstad Lyon.

Det finns också lag-VM och OS för kockar men Bocuse d’Or räknas som den mest prestigefyllda tävlingen i matlagning.

17 kandidater från lika många europeiska länder tävlade i förra årets Europafinal där tio av platserna i världsfinalen stod på spel. Jimmi Eriksson och samtliga hans kollegor från de fyra andra nordiska länderna gick vidare. 

Matlagare från andra världsdelar kvalificerar sig på samma sätt och 24 kockar gör upp om VM-titeln.

Vann Årets kock 2016

Jimmi Eriksson, 34, började sin karriär med praktik på lyxrestaurangen Fredsgatan 12 i Stockholm och har sedan bland annat arbetat på Pontus Matsalen och Lilla Ego och är nu gastronomisk ledare på Stadshusrestauranger.

Jimmi Eriksson är en rutinerad tävlingskock och har bland annat vunnit Årets kock 2016 och Kock-VM för lag 2018.

Middagstips à la Bocuse

Här är Jimmi Erikssons tävlingsrätter:

Den första uppgiften var en trerättersmeny med pumpa som bas. Menyn skulle ha det förbestämda temat ”Feed the kids”, för att ”lyfta barn och ungas kunskap och kännedom om hälsosam kosthållning”. 

Förrätt

Kräm på butternutpumpa, läskande kålbuljong, havtornsolja samt marinerad kål, vinaigrette på tapioka, ingefära och koriander.

Varmrätt

Bakat ägg, brynt smörskum med svamp, friterad pumpa, ragu med trattkantareller och enoki serveras med svampbuljong smaksatt med stjärnanis.

Dessert

Kryddig pumpakaka, kompott på pumpa och äpple, vit chokladpannacotta, citruskräm och vaniljglass.

Marulk och pilgrimsmusslor serverades på ett silverfat.
Marulk och pilgrimsmusslor serverades på ett silverfat.

Marulk och pilgrimsmusslor på ett silverfat

Andra rätten skulle bestå av marulk, pilgrimsmusslor och en gryta på blåmusslor och baljväxter. Maten skulle presenteras och serveras från ett stort silverfat.

Marulk helstekt på benet, färserad med rökta marulksslag och mousseline på pilgrimsmussla och bergamott toppad med fänkålspollen och espelettepeppar. Luftig Sandefjordssås smaksatt med champagne och bergamott.

Garnityr: Marinerad gurka fylld med en krispig sallad med blekselleri och glasört. Mjölkkokt jordärtskocka pressad i form, karljohanssvamp samt gelé på verjus.

À part:

Kokta och grillade blåmusslor med buljong, lupinböna samt vitlöksbröd.

Team Sweden vann priset för bästa fiskrätt, och hamnade på fjärde plats totalt.
Team Sweden vann priset för bästa fiskrätt, och hamnade på fjärde plats totalt.

Tommy Myllymäki vann EM 2014

Sebastian Gibrand kom trea i senaste Bocuse d’Or Europe som avgjordes i Tallinn, Estland 2020. Då vann Norge före Danmark. Gibrand kom sedan femma i världsfinalen.

Tommy Myllymäki som nu är lagledare för svenska laget och Sveriges representant i smakjuryn vann Europafinalen 2014. 

Ende svensk som vunnit världsfinalen i Bocuse d’Or är Mathias Dahlgren 1997.

Sebastian Gibrand, Tommy Myllymäki, Jonas Lundgren, Henrik Norström och Melker Andersson har tagit VM-silver. Myllymäki har även ett brons.

Åtta franska kockar har vunnit VM. Norge är näst bäst med fem titlar, Danmark har nu tre, Luxemburg, Sverige och USA en var.

Jon Hansson är journalist med 40 år i yrket, skrivit tolv kokböcker innehållandes över 2500 recept, diplomerad sommelier, vin- och matfantast. Testar olika matnyttigheter, från mozzarella till kockknivar på Aftonbladet Plus. Skriver även för krogguiden White guide och Magasin måltid.