Nazuk vinner Sveriges mästerkock 2023

”Jag slutade att ta allt på så stort allvar”

Publisert:
Nazuk vinner Sveriges mästerkock 2023
Nazuk vinner Sveriges mästerkock 2023

Vinnare av Sveriges mästerkock 2023 är – Nazuk Turdieva. Svetsaren från Boden tog hem segern med sina eleganta finalrätter. Briljant, ren perfektion och otroligt snyggt var några av juryns lovord.

– Jag går igång på att visa för mig själv vad jag kan, säger Nazuk.

Med sina eleganta och välsmakande rätter tog Nazuk Turdieva hem segern i finalen av Sveriges mästerkock 2023 mot Fanny Andersson Werngren. Juryn med Mischa Billing, Tom Sjöstedt och Tommy Myllymäki strödde lovord över vinnaren.

Stort grattis till vinsten, här kommer den klassiska frågan, hur känns det?

– Ha ha, tack! Här kommer det klassiska svaret: Det känns fantastiskt.

Var vinsten väntad?

– Nej det var den inte men jag hoppades så klart.

Du och din familj vann ”Bäst i köket 2021”, är du en vinnarskalle?

– Nej verkligen inte. Jag är mer så att det går som det går. Jag har aldrig förstått folk som blir förbannade när de inte vinner. Men det har nog att göra med att. jag inte brunnit för något jag deltagit i men nu brinner jag för matlagningen och då bara måste jag vinna. Så någonstans finns det en vinnarskalle ändå.

Blir det fler tävlingar?

– Ja, kanske inte så mycket för att vinna, mer för att bevisa för mig själv att jag klarar av det. Jag går igång på att visa för mig själv vad jag kan.

Hur nervös var du i finalen?

– Både jag och Fanny var otroligt nervösa och helt slut på energi egentligen. Men vi tänkte att det är sista grejen nu och då ger vi allt.

Nazuk lägger sista handen på förrätten.
Nazuk lägger sista handen på förrätten.

Vad tänkte du när du såg ingredienserna?

– Jag tänkte att det inte var några ingredienser jag brukar laga mat med. Jag hade inte ens smakat eller ätit havskräftor, aldrig tillagat duva eller gjort efterrätt med päron. Jag kände att det här blir spännande.

Du var otroligt duktig på köttmemory tidigare i tävlingen, hur kommer det sig?

– Jag älskar kött. Jag gillar att laga det och jag gillar att äta det.

Hur resonerade du när du såg duvan?

– Jag visste inte hur köttet såg ut men när det visade sig vara mörkt kunde jag använda det som vilt.

Hur kom du fram till menyn du lagade?

– Man får veta någon dag innan vilka ingredienser det är för att kunna planera en så bra 3-rätters som möjligt och för att de varor man behöver ska finnas på plats.

En päron-dessert som föll juryn på läppen.
En päron-dessert som föll juryn på läppen.

När Tom Sjöstedt smakade på din pärondesset sa han att du lärt honom hur päron ska tillagas, hur kändes det?

– Jag vet inte om han säger så bara för att säga så men det är ju kul! Smaken av päron försvinner lätt när man värmer dem så jag la till lite kryddor som fänkålsdill och kryddnejlika som framhäver smaken.

Kul att du använder en grönsak som fänkål i en dessert.

– Jag ville ha något som stack ut men som passade in och jag tycker om. Jag vill att det ska vara lite wow, att man blir överraskad när man äter något. Man vill inte ha något klassiskt utan ett nytänk.

Mischa tyckte du blivit lite vildare, vad menade hon då?

– Ja, i början hade jag en pinne i röven och var helt stel och skittråkig. Men när jag hamnade i min sista eliminering och skulle laga indiskt då kände jag att jag måste sluta att ta allt på så stort allvar och bara ha kul.

Var det någon gång du kände att du låg risigt till?

– Ja, när jag fick laga mat som jag inte är van att laga. Som det indiska och afrikanska.

Vilken rätt är du mest stolt över?

– Finalen är jag väldigt stolt över, det blev mycket bättre än jag själv trodde. Annars har jag mest lagat mat som jag gillar att äta själv.

Nazuks vinnande 3-rätters meny.
Nazuks vinnande 3-rätters meny.

Var kommer ditt lugn och självsäkerhet ifrån?

– Det är nog bara bra skådespeleri. Innerst inne är jag nervös så jag skakar. Men det är väl det norrländska lugnet

Mischa tyckte din kokboksidé var briljant, hur blev det med den?

– Min kokboksidé var att den skulle vara anpassad för barn med illustrationer men det skulle ta för lång tid att ta fram så det gick inte. Istället blev det en kokbok med mat jag älskar och gillar att laga och bjuda på. Den är jag jätteglad och stolt över men jag är fortfarande taggad på att genomföra min första idé.

Vad tar du med dig från tävlingen?

– Jag tar med mig allt, hela resan. Hur man ska tänka med smaker och att man inte ska vara rädd att experimentera. Blir det inte gott så blir det inte gott, då har man ändå försökt. Lagar man bara mat med smaker man är van vid så utvecklas man inte.

Vilket är ditt bästa tips för den som är sugen på att söka till Sveriges mästerkock?

– Kör bara! Man har vunnit bara man vågar sökta. Vad är det värsta som kan hända? Ingenting! Det är bara en härlig upplevelse i livet.

Vad händer nu?

– Nu kommer kokboken ut, jag har lite roliga samarbeten och jag släpper ett porslin tillsammans med ett lokalt företag i Luleå. Jag har sagt upp mig från jobbet och ska satsa på eget. Mika som vann ”Efter stängning” bor i närheten och vi planerar en norrlandsturné i juni där vi ska åka runt och giga lite.

Nazuk Turdieva

Bor: Boden.
Ålder: 29.
Utbildning: Ledarskap på gymnasiet och yrkesutbildning till svetsare.
Yrke: Svetsare fram till juni, därefter egen företagare och matkreatör.
Instagram: @nazukturdieva

Nazuks segermeny

  • Halstrad havskräfta med dill och äppelvinägrett, potatisstrån och sallad på äpple och gurka
  • Duva med krydd-rub och blodaplesinglaza med portvinskokta körsbär, lökkräm med bacon och skysås
  • Tartlett med päroncurd och fänkålsdill tillsammans med färsk päronsallad smaksatt med päronkonjak och toppad med italiensk maräng
adlibris.se
Köp vinnarboken hos Adlibris här!
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.