Kanelbullarna dyrare: ”Extrema höjningar”
När priset på mjöl, ägg, smör och el stiger tvingas kaféer höja priserna. Vilket märks inte minst på kanelbullens dag.
– Herregud, du skulle ramla baklänges om du såg våra fakturor, säger Malin Eliasson, ägare på Wilmer kaffebar i Stockholm.
Det är en bransch i kris som ska leverera kanelbullar till fikasugna på kanelbullens dag den 4 oktober. Både elen för att värma ugnarna och råvarorna till degen har blivit dyrare.
– Det är extrema höjningar i priser på precis allt. Margarin, socker, smör, allt, allt, allt. Men jag tror ändå inte att vi som kaféägare kan höja priset för mycket. Vi slet redan innan priserna höjdes, nu får vi slita ännu mer och inse att vi inte kan göra samma vinst som innan, säger Malin Eliasson, ägare på Wilmer kaffebar i Stockholm.
Ökar med över 20 procent
De flesta klassiska bullingredienserna har ökat kraftigt i pris. Bland annat steg mjöl, ägg och smör med 27, 22 respektive 21 procent i pris bara i juli jämfört med samma period förra året, skriver Göteborgs posten.
Malin Eliasson försöker följa prisutvecklingen dag för dag för att ha kontroll. Hittills har hon höjt priset på kanelbullar med en krona, från 37 kronor till 38 kronor, trots att det inte täcker prisbortfallet.
– Kostnaden för att tillverka bullarna kanske har ökat 20 procent men det går inte att tokhöja priset på bullar och skrämma bort kunder. Folk är redan så deppiga i dessa tider så vi får försöka spara in på andra sätt.
Hur är det med elkostnaderna?
– Vår elräkning brukar ligga på 3 500 kronor. Förra månaden var den på 16 000 kronor. Går priserna upp ytterligare får vi se hur vi löser det, men just nu är taktiken att vänta ut stormen.
Även Mattias Ljungberg, ägare för Tössebageriet märker att inflationen påverkat bageribranschen.
– Smörpriserna har ju i princip fördubblats på ett år. Men vi försöker höja priserna successivt för att inte chocka kunderna och ha en balans mellan vad som är rimligt att ta för en kanelbulle och vad vi måste ha betalt för att kunna driva vår verksamhet överhuvudtaget, säger han.
Wallins Bageri & Konditori i Stockholm har det också tufft med stigande priser, men även de har bestämt sig för att ”ta smällen själva”.
– Det är jättetufft. Vi har också fått dra ner på schemat och stänga bageriet på måndagar för att det är så höga elkostnader. Så nu har vi bara öppet sex i stället för sju dagar i veckan, säger Sofie Thorsbrink som äger och driver bageriet på Södermalm.
– Just på kanelbullar har vi inte höjt priset, men vi har gjort prisjusteringar på till exempel tårtor och smörgåsar och räkmackor.
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
Sweet chili kyckling med wokgrönsaker
Battenbergkaka
ARTIKLAR
9 goda äggrätter
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Laga mat med mandolin – tips på populära modeller
ARTIKLAR
17 läckra sillrecept
- Snabblagat
Grekisk pastasallad med kassler
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Fina och smidiga presskannor som gör gott kaffe
Kokt torsk med äggsås
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Det här behöver du för att lyckas med matlagningen i naturen
ARTIKLAR
10 läckra tårtor till påsk