Kockarna tipsar: Så gör vi godaste snabbnudlarna

Publisert:
Ayla Canpunar, Filip Poon och Gustav Johansson ger sina bästa tips för att ta snabbnudlarna till nästa nivå.
Ayla Canpunar, Filip Poon och Gustav Johansson ger sina bästa tips för att ta snabbnudlarna till nästa nivå.

Snabbnudlar går snabbt och är gott precis som det är – men det finns en hel värld av olika toppnings och såser som ger nudlarna en extra kick. Här tipsar Filip Poon, Ayla Canpunar och Gustav Johansson om sina bästa knep för att ta snabbnudlarna till nästa nivå.

Snabbnudlarna är ett paket mat som förenar ett helt samhälle - de äts av den fattige studenten, karriäristen och småbarnfamiljen.

Man hur varierar man nudlarna på bästa sätt?

Här får tre av Godares profiler svara på hur de helst äter sina snabbnudlar.

Filip Poon
Filip Poon

Filip Poons bästa nudeltopping

Filip Poon är en snabbnudelfantast sedan barnsben – kärleken till snabbnudlar har funnits hela livet.

– Det har varit min ”skämsmat” nästan hela livet och jag får cravings på nudlar nästan varje vecka. Jag åt det mycket mer förut, men nu kanske jag äter det varannan vecka, säger han.

Med en kärlek till nudlar kommer det även en nyfikenhet för vad det finns för nudelskatter där ute, och Filip väljer sällan samma typ av snabbnudlar två gånger. Han har testat mycket – både när det kommer till nudlar och olika tillbehör.

– Jag rekommenderar inte nudlar med Kalles kaviar. Man kanske tänker att det ska funka på något sätt, men det gör det verkligen inte...

Snabba nudelsås till varma och kalla nudlar

Men Filip har även hittat många rätt när det kommer till snabbnudlar, bland annat en sås som funkar till nästan alla nudelrätter.

– Såsen går att använda både till stekta snabbnudlar - men också till nudelsallad och till nudelsoppa. Skippa kryddpåsen och använd dubbla påsar till nudlarna en annan gång, säger han.

Filips bästa sås till snabbnudlar

3-4 serveringar

  • 1 dl socker
  • 1 dl soja
  • 1 matsked sesamolja
  • 4 matskedar fisksås
  • 2 matskedar risvinäger
  • 1/2 dl vatten

Häll alla ingredienser i en skål och vispa tills sockret löser sig. Såsen håller i upp till två veckor.

Toppa gärna med dina favoritgrönsaker, antingen kalla eller stek dem innan.

Ayla Canupar
Ayla Canupar

Ayla Canupunnar: ”Har ost på snabbnudlarna”

Ayla Canpunar äter snabbnudlar minst en gång i veckan. Hemma i skafferiet finns det alltid ett stort utbud av både japanska och koreanska märken på nudlar. Starka snabbnudlar är favoriten.

Att det äts så ofta beror på att det är en rätt som både går snabbt och är ett säkert kort när man inte vet vad man ska laga. De passar dessutom flera olika tillfällen:

– Om man ska ha en dejt så är ramen jättebra dejtmat. Det går snabbt och har en tydlig umamismak, säger hon.

Men för att få de bästa nudlarna gäller det att testa sig fram.

– Våga experimentera med nudlarna. Jag gillar även att ha salladslök och ost på mina nudlar. Det är en oslagbar kombo!

Osten kan både vara parmesan eller vanlig gratängost som läggs på efter att nudlarna kokats, toppa sedan bara med lite salladslök.

Men för den laktosintoleranta finns det även ett mer magvänligt recept:

Aylas snabbnudlar med ägg och svamp

  • Tillsätt en skvätt soja, worcestersås och finhackad vitlök i vattnet som nudlarna ska koka i
  • Koka ägg i en separat kastrull
  • Stek svamp, gärna shimeji eller shiitake, i soja och vitlök
  • Tillsätt kryddpåsen efter att nudlarna kokat färdigt
  • Toppa nudlarna med ägg, svamp, hackad salladslök och chiliflakes
Gustav Johansson
Gustav Johansson

Gustav Johansson: ”Nudlar är väldigt förlåtande”

Gustav ”Jävligt Gott” Johansson äter bara nudlar någon gång per år. Då gärna den klassiska varianten – femkronorsnudlar av märket Samyang ramen med svampsmak. Av det välkända märket är det dessutom många sorter som är veganska, även om de är märkta som ”kycklingsmak”.

Trots att Gustav inte äter mycket snabbnudlar så brukar det bli vetenudlar med hemmagjord buljong.

För den som inte har möjlighet att koka egen buljong har han ett enkelt knep för hur man maxar smaken tillsammans med kryddpåsen:

– Ha i ingefära, vitlök, chili och miso och hacka lite grönsaker som får koka tillsammans med nudlarna.

När det kommer till nudlar tycker han att det går att göra mycket med dem, men det finns en sak som Gustav tycker är oförlåtlig när det kommer till snabbnudlar:

– Bryta isär dem innan de kokas! Det gör du om du är ett litet barn som äter nudlar med sked. Annars är nudlar faktiskt väldigt förlåtande, säger han.

Gustavs femkronorsnudlar

  • Använd nudlar med svamp- eller kryddsmak

Tillsätt följande i vattnet innan det börjar kokar:

  • Några droppar sesamolja
  • 1 matsked chiliolja (finns att köpa i asiatiska mataffärer)
  • 1/2 dl jordnötssmör
  • Rör runt
  • Koka sedan nudlarna enligt anvisning
  • Toppa med salladslök och valfritt protein, exempelvis tofu.

Annons

Produkter för köket

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.