Därför ska du välja marmorerat kött
Köttskolan del 2
Ett marmorerat kött har ett naturligt insprängt fett. Fettet fungerar som smakbärare och en fin marmorerad detalj ger ett extra smakrikt kött.
– Här kan du verkligen fynda, det är samma pris men en otrolig skillnad på smak, säger kocken Mattias Larsson i klippet.
- Vad är marmorering och vad betyder det för smaken? Varför är det så viktigt att välja marmorerat kött?
Kocken Mattias Larsson vet allt om hur du väljer rätt bit i köttdisken.
– Det är de här små vita prickarna och strecken man vill åt, säger Mattias Larsson och visar upp en drömmigt marmorerad entrecôte i klippet.
När du steker köttet så smälter fettet och blir alldeles mjukt. Det bidrar med smak och saftighet vid tillagningen och ska därför sitta kvar när köttet tillagas, man kan skära bort det efteråt om man vill.
Exempel på styckningsdetaljer som kan vara marmorerat är:
- Kotlettrad från gris
- Ryggbiff från nöt
– Vill du göra ett fynd, då är det just marmoreringen du ska titta efter. För i samma butik, i likadana förpackningar och för samma pris kan du hitta kött med helt olika marmoreringsgrad. Här kan du verkligen fynda!
Så klassificeras marmorerat kött
Olika sorters djur och styckningsdetaljer har olika marmoreringsgrader. Klassificering av marmorerat kött sker enligt en femgradig skala, hämtade från den amerikanska USDA-skalan (United States Department of Agriculture).
Klass 1 innebär att köttet inte är marmorerat och klass 5 betyder att det är rikligt marmorerat. Klassificeringen utförs av slakteriet.
- Klass 1 = ingen marmorering
(Den första klassen innebär att nötköttet inte är marmorerat) - Klass 2 = begynnande marmorering
(”Small” i USDA-skalan) - Klass 3 = marmorerat
(”Modest” i USDA-skalan) - Klass 4 = väl marmorerat
(”Moderate” i USDA-skalan) - Klass 5 = mycket marmorerat
(”Slightly abundant” i USDA-skalan)
Källa: Svensktkött.se
Lär dig allt om kött i Godares köttskola
Vill du lära dig ännu mer om kött? Missa inte de andra avsnitten i Köttskolan, där Mattias guidar till allt du behöver veta för att hitta rätt i köttdisken.
- Tre saker att tänka på när du väljer kött
- Därför ska du välja marmorerat kött
- Hängmörat kött – så påverkar det smaken
- Så tillagas nötkött på bästa sätt
- Så väljer du godaste fläskköttet
- Nötfärs, högrevsfärs eller blandfärs – så väljer du rätt köttfärs
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
- Snabblagat
Stekt färskpotatis med ramslök och rökt lax
Sojamarinerade ägg
Gratinerade nachos
- Snabblagat
Smörstekt svamp med vitlök
Smörrebröd med ägg och räkröra
- Snabblagat
Krämig kycklingpasta med paprika
Makaronigratäng
Svamplasagne med frasig salvia
- Snabblagat
Krämig succélax – fixa på bara 30 minuter
Key lime pie med en twist