Så förhindrar du att ägget går sönder

 • Godare
 • Jon Hansson
Publisert:

Finns det något tråkigare än ägg som spricker i kastrullen? Nja. Men det finns ett superenkelt knep för att förhindra det. Kolla in Markiz Taintons enkla knep i klippet nedan.

Markiz Taintons tv-program

Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är i dag en älskad matkreatör och tv-kock. Du kan se hennes programserier på tv-kanalen Godare. Där bjuder hon bland annat på flankstek med ugnsbakad blomkål och one pot rice med lax och torsk - allt i en gryta!

– Den rätten kan du också variera med kött, kyckling eller göra helt vegetariskt, tipsar tv-kocken Markiz Tainton.

Det går att undvika att äggen spricker i kastrullen.

Här är 11 rätter med med ägg

Ägg är en hjälpsam ingrediens i såser, kakor och mycket annat gott. Men det spelar också huvudrollen i en hel del rätter:

 1. Ägg Bénédict: Toast med pocherat ägg, rökt skinka och hollandaisesås.
 2. Ägg florentine: Engelskt muffin eller toast med pocherade ägg på spenatbädd gratinerat under en ostsås.
 3. Oeufs en meurette: Pocherade ägg i en rödvinssås med lök, svamp och fläsktärningar. (Vanlig lunchrätt i Bourgogne.)
 4. Oeufs royale: Som ägg Bénédict men med kallrökt lax i stället för skinka. Det kan också vara en äggstanning (serverad i ett äggskal om det ska vara riktigt elegant) toppad med rysk kaviar eller löjrom.
 5. Äggröra: Ägg och lite mjölk eller vispgrädde rörs ihop med en gaffel och värms försiktigt med smör.
 6. Oeufs en cocotte: Ägg kokta i små formar i vattenbad i ugnen. Kan smaksättas på olika vis.
 7. Oeufs à la neige (snöägg): Lättkokta bollar av marängsmet med vaniljsås och spunnet socker eller knäckbitar.
 8. Oeufs mimosa: Ägghalvor fyllda med ett mos av en del av gulorna och majonnäs. Resterande äggula smulas över – och ser ut som mimosablommor. Nästan överkurs
 9. Oeufs à la Meulemeester: Skivade hårdkokta ägg i en smörad form tillsammans med scampistjärtar, salamiskivor, tärnad paprika, hackad persilja och lite grädde gratinerade med gruyèreost. (Gammalt recept från Brügge i Belgien) Helt klart överkurs
 10. Ägg Bizet: Smöra en ugnssäker form och klä dem med en blandning av mald inlagd kalvtunga och tärnad tryffel. Knäck i ägget/äggen och baka i vattenbad. Stjälp ut på varma kronärtskockshjärtan, täck med madeira- och tryffelsås och garnera med en skiva tryffel. Väldig, väldig överkurs
 11. Ägg Gargantua: Häll 12 lätt vispade äggulor i en väl rengjord svinblåsa. Knyt ihop till en boll. Sjud i 8 minuter. Kyl och ta bort svinblåsan. Häll 12 vitor i en ännu större – och även den väl rengjord – svinblåsa. Pluppa i den stora äggulan. Knyt ihop och forma till ett ägg. Sjud tills vitorna stelnat. Bort med blåsan. Skär jätteägget i skivor och servera med en vinaigrette eller gratinera under ett täcke av béchamelsås.

Läs vidare

 1. (34)

  Markiz Taintons gröna shakshuka

 2. Enkla knepet – så stänker det mindre från stekpannan

 3. Markiz Taintons knep innan du steker kycklingen

Godare är reporter och redaktör på Godare.