Så förhindrar du att ägget går sönder
Publisert:
Finns det något tråkigare än ägg som spricker i kastrullen? Nja. Men det finns ett superenkelt knep för att förhindra det. Kolla in Markiz Taintons enkla knep i klippet nedan.
Markiz Taintons tv-program
Markiz Tainton var med i Sveriges Mästerkock 2014 och är i dag en älskad matkreatör och tv-kock. Du kan se hennes programserier på tv-kanalen Godare. Där bjuder hon bland annat på flankstek med ugnsbakad blomkål och one pot rice med lax och torsk - allt i en gryta!
– Den rätten kan du också variera med kött, kyckling eller göra helt vegetariskt, tipsar tv-kocken Markiz Tainton.
Här är 11 rätter med med ägg
Ägg är en hjälpsam ingrediens i såser, kakor och mycket annat gott. Men det spelar också huvudrollen i en hel del rätter:
- Ägg Bénédict: Toast med pocherat ägg, rökt skinka och hollandaisesås.
- Ägg florentine: Engelskt muffin eller toast med pocherade ägg på spenatbädd gratinerat under en ostsås.
- Oeufs en meurette: Pocherade ägg i en rödvinssås med lök, svamp och fläsktärningar. (Vanlig lunchrätt i Bourgogne.)
- Oeufs royale: Som ägg Bénédict men med kallrökt lax i stället för skinka. Det kan också vara en äggstanning (serverad i ett äggskal om det ska vara riktigt elegant) toppad med rysk kaviar eller löjrom.
- Äggröra: Ägg och lite mjölk eller vispgrädde rörs ihop med en gaffel och värms försiktigt med smör.
- Oeufs en cocotte: Ägg kokta i små formar i vattenbad i ugnen. Kan smaksättas på olika vis.
- Oeufs à la neige (snöägg): Lättkokta bollar av marängsmet med vaniljsås och spunnet socker eller knäckbitar.
- Oeufs mimosa: Ägghalvor fyllda med ett mos av en del av gulorna och majonnäs. Resterande äggula smulas över – och ser ut som mimosablommor. Nästan överkurs
- Oeufs à la Meulemeester: Skivade hårdkokta ägg i en smörad form tillsammans med scampistjärtar, salamiskivor, tärnad paprika, hackad persilja och lite grädde gratinerade med gruyèreost. (Gammalt recept från Brügge i Belgien) Helt klart överkurs
- Ägg Bizet: Smöra en ugnssäker form och klä dem med en blandning av mald inlagd kalvtunga och tärnad tryffel. Knäck i ägget/äggen och baka i vattenbad. Stjälp ut på varma kronärtskockshjärtan, täck med madeira- och tryffelsås och garnera med en skiva tryffel. Väldig, väldig överkurs
- Ägg Gargantua: Häll 12 lätt vispade äggulor i en väl rengjord svinblåsa. Knyt ihop till en boll. Sjud i 8 minuter. Kyl och ta bort svinblåsan. Häll 12 vitor i en ännu större – och även den väl rengjord – svinblåsa. Pluppa i den stora äggulan. Knyt ihop och forma till ett ägg. Sjud tills vitorna stelnat. Bort med blåsan. Skär jätteägget i skivor och servera med en vinaigrette eller gratinera under ett täcke av béchamelsås.
Läs vidare
Godare är reporter och redaktör på Godare.
Mer på Godare
Tips på fem krispiga vita viner
Orangeviner som finns på systembolaget
Hitta svamp med hjälp av svampexperten Niki Sjölund
Vintips till fem goda pastarätter
Klassisk lasagne
Pannbiff med lök
Korv stroganoff med ris
Ugnsstekt falukorv med potatismos
Makaronigratäng
Fiskgratäng med potatismos och lättkokta sockerärtor