Tillaga och äta ostron – så gör du

Publisert:

Bästa recepten med ostron

Lyxa till det med havets läckerheter – ostron!

Kocken Erik Videgård har flera tips på hur du lyckas med ostronkvällen. Här guidar han runt bland olika sorter, pris, recept och hur du enklast får upp skalet.

Att äta ostron är som att ställa sig på en brygga på Västkusten och bara andas in friskt hav och tång.

Så förklarar kocken Erik Videgård sin stora kärlek för ostron.

– Det är inte bara en måltid, det är en upplevelse. I love it, det är fantastiskt, säger han.

Själv äter han helst sina ostron helt naturella utan någonting till.

– Men det kanske är lite hardcore. När jag vill få in andra i ostronets underbara värld så brukar jag göra gratinerade ostron till dem första gången, säger han.

Gratinerade ostron
(4)

Gratinerade ostron

Gensvaret brukar nästan alltid bli det samma – och inte sällan får han höra ”jag har varit rädd för att prova ostron tidigare, men nu fattar jag grejen!”, berättar Erik.

– Därefter kan man ta sig vidare till ett naturellt ostron med vinägrett och finhackad scharlottenlök. Gången därpå med bara citron. Och så slutar det med att man slurpar i sig dom helt naturella!

Kocken Erik Videgård älskar ostron.
Kocken Erik Videgård älskar ostron.

Olika sorters ostron

I Sverige serveras främst tre olika sorters ostron. När du går in på en restaurang och beställer ostron på is får du oftast franska Fine de Claires. De tillhör sorten Crassostrea gigas. Här är de tre vanligaste ostronsorterna i Sverige, enligt Erik.

  • Crassostrea gigas. Det franska avlånga ostronet är det vanligaste att få på restaurang i Sverige. De är avlånga till formen, kupiga och med platt toppyta. Den här sorten brukar kosta ungefär 8–10 kronor styck i affären.
  • Ostrea edulis. Ostron som handplockas av dykare på Västkusten i Sverige. De är betydligt dyrare och kostar ungefär 45–50 kronor styck.
  • Japanska mördarostron. Det här är en invasiv art som spridit sig stort i Sverige. Stora ostron som inte äts naturella, utan som ofta skärs ner och tillagas eller friteras.

– Det är stor skillnad i både smak och konsistens på sorterna. Det finns många andra sorters ostron som kommer från exempelvis USA, men de får vi sällan in till Sverige.

Ibland när man beställer ostron så står det ett nummer efter namnet. Det indikerar storkleken på ostronet. Siffran 5 är minst, 0 är störst.

Ostron av sorten Fine de Claires ser ut så här.
Ostron av sorten Fine de Claires ser ut så här.

Så äter du ostron

När du fått in dina ostron på tallriken kommer nästa utmaning – att äta dem på rätt sätt!

– Jag kan förstå att man i början har svårt för den hala konsistensen, säger Erik Videgård. Men när du väl vant dig så är det så otroligt gott. Mineraligt, salt, friskt!

Så här äter du dem, steg för steg.

1. Lukta på ostronet.

2. Lägg på lite topping.

3. Slurpa! Hela ostronet ska in i munnen, och tugga gärna.

  • Hur vet man om ett ostron är dåligt?

Om ostronen inte förvarats på rätt sätt och vätskan runnit ut så kan de se torra och matta ut på ytan. Då kan de ha blivit dåliga.

Men det är framför allt lukten som indikerar om de är bra eller inte. Ostronen ska dofta friskt hav. Luktar det något annat är de dåliga.

– Du känner väldigt tydligt när du inte ska äta dem, det luktar förjävligt rent ut sagt.

Tillbehör till ostron

Ostron passar bra med syrliga tillbehör, som citron eller vinägrett. En klassiker är rödvinsvinäger med finhackad schalottenlök och socker.

– Men man kan servera dem med massor med olika tillbehör, som iskall citronsorbet, säger Erik.

Det kan också vara gott att ställa fram lite bröd på bordet, som pumpernickel eller vit formfranska och smör.

  • Och vad dricker du helst till ostron?

– Jag föredrar kall vodka. Eller en stout, en guinness eller liknande. Champagne fungerar så klart också bra. Eller drinken som heter black velvet – det är en blandning 50/50 guinness och champagne. En fantastisk smakkombination till ostron!

Så öppnar du ett ostron.
Så öppnar du ett ostron.

Öppna ett ostron

Om du hellre äter ostronen hemma än på restaurang så köper du hem ett paket – de brukar ligga 12 stycken förpackade i en liten trälåda.

– Det är viktigt att de är förpackade i trä för att de ska få luft. Du ska inte förpacka dem i en plastpåse.

Sedan är det dags att öppna ostronet. Det kan vara lite klurigt, men det gäller att få in rätt teknik så går det snabbt sedan.

För en exakt steg för steg guide – kolla in klippet högst upp i artikeln. Där ger kocken Frida Nilsson från "Det nynordiska köket" sitt bästa tips på hur du kan öppna ostron.

Ostron med citron, mignonette och tabascogratiné ur boken ”Vinter hos Wood”.
Ostron med citron, mignonette och tabascogratiné ur boken ”Vinter hos Wood”.

Recept med ostron

Vare sig du helst njuter av ostronen helt naturella – som Erik Videgård – eller föredrar dem mer tillagade så finns här tre goda ostronrecept att utforska.

Annons

Produkter för köket

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.