Maryams berömda dadelbollar med ”hemlig” kryddblandning
Sveriges mästerkock-deltagaren om matfesten under ramadam
Ramadan är både en fastemånad och matfest. Här berättar mästerkocken Maryam Al-Hammadi om vad hon serverar. Och tipsar om hur du kan njuta av läcker mat till liten peng i inflationstider.
Ända sedan Maryam Al-Hammadi var barn har hon älskat ramadan: Den festliga stämningen, maten, myset. Att det kom så många gäster på middag, och att familjen blev bortbjuden var och varannan dag.
– Mamma brukade laga allt jag önskade, bara en sådan sak.
Nu är det Maryam som är mamman, som lagar det barnen är sugna på.
– Och när det kommer gäster, så får de önska vad jag ska laga. Min mat brukar vara populär, säger hon och ler.
Ja, det här är en kvinna som vet vad hon gör i köket. Vi lärde känna Maryam i teveprogrammet ”Sveriges mästerkock.” Det var hennes barn och vänner som sa att hon måste söka, ”du är grym, din mat är grym, och fler måste få ta del av den.” Och även om medverkan där blev kortare än hon tänkt sig, så har erfarenheten gjort stort avtryck.
– Det var ett äventyr som fick mig att växa som person. Jag är stolt över att jag vågade, och nu har det lett till fler uppdrag som matkreatör.
”Känner mig energifylld”
Maryam sitter hemma i soffan i lägenheten i Kristianstad, och högtiden pågår för fullt. Ramadan infaller den nionde månaden i den islamiska kalendern, och under den perioden får muslimer inte äta eller dricka något från att solen går upp fram till solnedgång.
– Med undantag för om du är sjuk, gravid eller liknande, man ska inte skada sig själv. Som mamma vill jag gärna att mina barn äter lunch i skolan, men sonen har fastat i år och är ändå full av energi.
Hon berättar att den första dagen brukar vara helt okej när man fastar. Dag två och tre kan vara riktigt tuffa, men på den fjärde dagen har kroppen vant sig.
– Då känner jag mig energifylld. Idag finns det också vetenskapliga bevis på att fasta är bra för kroppen. Kroppen får tid att reparera sig.
I västvärlden förknippas fasta ofta med att inte äta i x antal timmar á la Mosley-metoden, eller bara dricka juice i en vecka – men här handlar det om mycket mer än mat. Maryam berättar att det är en tid för rening, inte bara av kroppen utan också själsligen. Tid att komma närmare sig själv och Gud. Under den här månaden ska du stanna upp och rannsaka dig själv, hur du har levt det senaste året.
– Har du varit en god människa, som tagit hand om dig själv och andra? Har du hjälpt fattiga? Din kropp är en gåva du fått av Gud, har du behandlat den väl? Och att fasta handlar inte bara om att avstå från mat och dryck, utan också att avstå från fula ord, att tänka på miljön, djuren och kommande generationer.
Men visst är ramadan också en matfest utan dess like. När solen gått ner dukas maten fram. Maryam börjar med en aryan, en drink gjord på yoghurt, vatten, citron och salt. Därtill serverar hon sina berömda dadelbollar med en hittills hemlig kryddblandning – som Aftonbladets läsare nu får ta del av!
– Sockret, saltet och vätskan ger en liten energikick. Därefter är det bön i tio minuter.
”Soppan är viktigast för mig”
Efter bönen blir det soppa, som spenat- lins- eller grönsakssoppa.
– Soppan är viktigast för mig efter fastan, den är varm och omfamnande.
Huvudmåltiden är för många annars den stora grejen. Just i år har Maryam dragit ner på ambitionsnivån med få inbjudningar, hon har nämligen fullt ställ även efter teveprogrammet.
– Men på helgerna träffar vi släkt och vänner.
Men normalt bjuder hon på någon sorts gratäng med kanske kött eller kyckling, ”den sköter sig själv i ugnen”, en kryddig risrätt med potatis, grönsaker och exempelvis kyckling. Hon serverar en fräsch sallad och någon röra, som auberginröra. Hon gör också sambosa, frasiga piroger med olika fyllningar, som ost, spenat, kött, potatis eller kyckling.
– Jag gör dem små, så att alla runt bordet kan njuta av en variation av rätter.
Det måste också finnas en efterrätt. Eftersom Maryam försöker dra ner på onyttigheterna under ramadan, hon köper exempelvis inte hem chips och godis då, bjuder hon på en lätt sockrad pudding med kardemumma.
– Den är svalkande och tillfredsställer sockersuget. Vattenmelon är annars en typisk ramadan-frukt, då den är söt och innehåller mycket vätska.
Vad dricker ni till maten?
– Vatten eller saft, men så lite som möjligt, annars är risken att man blir mätt av drycken och inte får i sig det man behöver. Så jag rekommenderar att man dricker lite precis när man bryter fastan, och sedan efter maten.
Ramadan i inflationstider – så får du råd
Med inflationen och de höga matpriserna kan ramadan bli en dyr historia. Men Maryam Al-Hammadi ger tips, som gör att ni kan njuta av god mat för lägre peng.
Planera maten. Gör en veckomatsedel, och handla efter den. Plocka inte på dig en massa extra.
Handla det som är billigt. Hel kyckling är billigare än kycklingfilé, och mer smakrikt. Rotfrukter är billigare än tomater, och så vidare.
Experimentera med bönor! Det är billigt och proteinrikt. Jag har det i falafel och grytor, ja, jag gör till och med bönchips.
En ingrediens till flera rätter. Se till att använda den mat du handlar hem. Köper du ett helt vitkålshuvud, så använd råvaran i två, tre måltider.
Laga mat av rester. Släng inte mat. Gratänger och grytor är perfekta att slänga ner allt möjligt i. Har du kyckling över, så gör en pastagratäng med den. Överblivna grönsaksbitar passar perfekt i en mustig tomatsås. Ja, kolla vad som finns i kylen, och laga mat utan recept.
Frys in. Har du lite kvar av flera olika rätter, frys in. Efter ett tag kan du plocka fram ett helt smörgåsbord med små godbitar att avnjuta.
Maryam Al-Hammadi
Ålder: 33.
Familj: Dotter på 13 och son på 12.
Bor: Kristianstad.
Gör: Tolk och matkreatör.
Instagram: foodby.maryam
Kryddiga dadlar
De här bollarna tillsammans med lite dryck är ett perfekt sätt att bryta fastan. De söta, kryddiga munsbitarna stimulerar aptiten.
Du behöver:
400 gram dadlar, en mjuk sort
25 gram smör
1 dl valnötter
2 msk sesamfrön
1 msk korianderfrö
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
Gör så här:
Ta ur kärnorna ur dadlarna. Hacka dem grovt.
Rör ihop kryddorna i en liten skål.
Smält smöret i en kastrull. Rör i dadlarna och resten av ingredienserna. Hacka runt lite med stekspade eller liknande. Ta av från värmen och forma till små bollar.
Irakisk kebab
Det här är en av mina absoluta favoriträtter. Servera med sött te, det är pricken över i:et.
Du behöver:
400 gram grovmalen nötfärs
1 stor lök
1 stor potatis
1 kruka persilja
1 dl vetemjöl
2 tsk salt
Svart o vitpeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk curry
1 tsk kryddpeppar
1 tsk paprika
Olja till fritering
Till servering:
Stekt aubergin i skivor
Stekt tomat i skivor
Pitabröd
Gör så här:
Riv potatisen och löken grovt. Hacka persiljan. Rör ihop kryddorna i en skål.
Lägg nötfärsen i en bunke eller ugnsform. Addera riven potatis, riven lök, hackad persilja och strö över kryddblandningen, salt och vetemjöl. Rör runt eller krama, så att allt blandas noggrant.
Ta upp lite nötfärs i taget, och krama ihop till en kebab (lite avlång köttbulle). Hetta upp olja i en stor stekpanna, och stek kebaben däri. Använd så pass mycket olja att kebaben nästan friteras.
Servera med stekt aubergin, stekt tomat och pitabröd, och sött te att dricka därtill.
När är ramadam?
2023 pågår ramadam (رمضان)23 mars till 21 april.
Ramadan är den muslimska fastemånaden. Den infaller den nionde månaden i islams kalender, vilket innebär att den flyttar sig elva dagar bakåt varje år enligt den västerländska kalendern.
Under ramadan ska man inte äta eller dricka från soluppgången till solnedgången. Man ska också avstå från sex, behandla sina medmänniskor väl och ge gåvor till fattiga.
Ramadan avslutas med en fest i tre dagar som kallas Eid al-fitr.
Källa: Nationalencyklopedin
Vilken kan man äta under ramadam?
Meze: Smårätter eller plockmat är vanliga inslag under ramadan. Till exempel vinbladsdolmar, hummus och auberginröran baba ganoush.
Soppa: En värmande soppa är gott att servera efter fastan. Linssoppa och pumpasoppa är populärt.
Kyckling: Hel, fylld kyckling eller kryddiga spett är vanligt att servera.
Lamm: Bland lammrätterna är tagine-lagade lammgrytor kanske de mest populära. Men även färsrätter och lammstek förekommer ofta.
Bönor: Bönor med sin rika näring serveras ofta i sallader eller grytor.
Dadlar: Ett självklart inslag på bordet i samband med ramadan. Det finns mängder av olika varianter av den torkade godbiten.
Kakor och sötsaker: Baklava, mamoulkakor och turkish delight står ofta på dessertbordet. Baklava bakas av filodeg och mamoulkakor har en god fyllning av till exempel valnötter, pistagenötter eller dadlar.