Olika rissorter och vad de passar till

Publisert:
Olika rissorter och vad de passar till
Olika rissorter och vad de passar till

Arborio, jasminris och råris. Det finns en rad olika goda rissorter som alla har olika funktion. Vissa passar bättre till indiska rätter – andra gör sig bäst i risotto. Här listar vi några vanliga rissorter och vad de passar bäst till.

Det finns en lång rad riskorn med olika former, smaker och konsistenser som passar till olika rätter. Här går vi igenom några vanliga rissorter och bjuder på elva inspirerande recept.

Arborioris

Arborioriset är ett skalat ris med mycket hög stärkelsehalt. Just det gör riset extra lämpligt till risotto eftersom det håller ihop och gör risotton krämig och fin.

Avorioris

Även avorioris används till risotto, men till skillnad från arborio är detta ett ångbehandlat och rundkornigt ris som ger en något mer ”al dente”-känsla.

Arborioriset passar extra bra till risotto.
Arborioriset passar extra bra till risotto.

Basmatiris

Basmatiris har långa och smala gryn och en lite nötaktig, karaktäristisk smak. Grynen klibbar inte ihop sig och blir inte tjockare utan längre när de kokas. Passar bra till allt, särskilt orientaliska rätter.

Basmatiris
Basmatiris

Grötris

Grötris är ett rundkornigt ris som klibbar ihop vid kokningen och blir lite ”grötiga”. Används till exempelvis risgrynsgröt, risgrynspudding och Ris à la Malta

Grötris
Grötris

Jasminris

Jasminris är ett thailändskt matris som är långkornigt. Riset klibbar vid kokning och är därför utmärkt som tillbehör till asiatisk mat som man äter med pinnar.

Jasminris
Jasminris

Råris

När det yttersta skalet på risgrynet är borttaget kallas riset för råris, brunris eller fullkornsris. Det innehåller mer vitaminer, kostfibrer och mineraler än vitt, skalat ris och har en mustig smak. Det finns också rött och svart råris.

När det yttersta skalet på risgrynet är borttaget kallas riset för råris, brunris eller fullkornsris.
När det yttersta skalet på risgrynet är borttaget kallas riset för råris, brunris eller fullkornsris.

Snabbris

Snabbris är ett långkornigt ris som är förkokat och torkat. Precis som namnet antyder går det snabbt att tillaga – det ska bara blandas med kokande vatten i några minuter och så är det klart!

Sushiris
Japanskt sushiris liknar grötriset. Det är en sorts rundkornigt ris som klibbar ihop sig när man kokar det. Sushiriset passar, givetvis, bra till sushi och även till poké bowls.

Sushiris  klibbar ihop sig när man kokar det.
Sushiris klibbar ihop sig när man kokar det.

Svart ris

Svart ris är ett fullkornsris som har en lite robust, fyllig och nötaktig smak. Svart ris är rikt på aminosyror, vitaminer och mineraler och är mer fiberrikt än vitt ris.

Svartris är ett fullkornsris.
Svartris är ett fullkornsris.

Vildris

Vildris är egentligen inget riktigt ris utan ett gräs med mörkbruna frön. Det är lite längre i formen, är fiberrikt och säljs oftast blandat med vitt långkornigt ris, eftersom vildriset har kraftig smak.

Vildris är egentligen inget riktigt ris utan ett gräs med mörkbruna frön.
Vildris är egentligen inget riktigt ris utan ett gräs med mörkbruna frön.

11 goda recept med olika rissorter

Nu när du lärt dig allt om olika sorter och vad de passar till är det dags att börja laga mer ris! Här har vi samlat några av våra bästa recept.

(8)

Rendang – indonesisk biffcurry

Kryddig biffcurry gjord på högrev doftar och smakar som en hel kryddbutik. Krämig och god serveras den med ris och hackad, färsk koriander.

(6)

Risotto med ärter och sparris

En läcker rätt som är lätt att laga. Använd gärna frysta gröna ärter men kom ihåg att tina dem innan användning. Servera risotton med mer sockerärter om du vill. Extra gott blir det med en sked crème fraiche eller naturell yoghurt på toppen.

(4)

Persiskt ris med lamm

Lobia polo, persiskt ris med lamm, är favoriträtten hemma hos Maryam Madaresi. Det är också ett av de mest gillade recepten på hennes Instagram.

– Jag får ofta frågan vad hemligheten bakom rätten är, här delar jag med mig av allt du behöver veta, säger hon.

(12)

Kyckling i sötsur sås

Prova wok-klassikern kyckling i sötsur sås! Strö gärna över rostade sesamfrön, knaperstekt vitlök eller hackad koriander vid servering.

(8)

Skaldjursriso­tto

En krämig skaldjursrisotto med musslor, vitt vin och färska örter. Tillsätt gärna en nypa saffran för extra färg.

(5)

Kinesisk risgröt – congee

Om du föredrar en ”salt” start på dagen, kan en kinesiskinspirerad risgröt al la ”Congee” vara något för dig. Socker, kanel och smör byts i denna risgröt ut mot chiliolja, sprödstekt vitlök och shiitakesvamp.

(3)

Arancini - friterade risottobollar

Friterade risottobollar, Arancini, är en italiensk klassiker. Saffransdoftande risottoris som rullas till bollar, fylls med mozzarella och parmaskinka, paneras och friteras tills de blir gyllenbruna och alldeles oemotståndliga.

(5)

Asiatisk torsk med kokosris

Torsk går fint ihop med de flesta smakerna, även i en asiatiskt inspirerad rätt. Fiskbitarna marineras med soja och honung innan de ångas. Blanda ris, kokosmjölk, socker, salt och vatten i en riskokare, tryck på knappen och låt maskinen ta hand om resten.

(23)

Korv stroganoff med ris

Korv Stroganoff väcker barndomsminnen till liv hos många. Här är ett klassiskt recept med falukorv, grädde, tomatpuré och dijonsenap.

(14)

Ris à la malta

Ris à la malta – bjud på den klassiska juldesserten toppad med apelsinfiléer, hackad mandel och granatäppelkärnor.

(23)

Sushi – så gör du egna sushirullar

Vill du frossa i sushi ska du prova att göra dem själv med lax, gurka och avokado, det är enklare än man kan tro. Det går så klart inte att konkurrera med utbildade sushikockar men resultatet är gott nog.