Så blandar du en perfekt gin och tonic

Publisert:
Linus Morgan på Hernö Gin bar i Stockholm.
Linus Morgan på Hernö Gin bar i Stockholm.

Gin och tonic är en klassiker som de flesta har sippat i sig. Precis lagom besk, bubblande och fräsch gör den här groggen extra tillgänglig under sommarmånaderna. Men hur gör man egentligen den bästa GTn? Linus Morgan på Hernö Gin bar i Stockholm har tipsen.

Gin och tonic, eller GT som den också kallas, sägs ha uppstått i krigets tecken. Brittiska soldater som befann sig i Indien under 1800-talet drack ämnet kinin för att motverka malaria. Kininen var väldigt besk att dricka rent och därför började soldaterna blanda ut den med vatten, socker och citron - plus den ginranson som soldaterna fick under kriget. Vips så var gin och tonic född och soldaterna kunde dessutom skydda sig mot den otäcka myggsjukdomen, det förklarar bland andra forskaren Johan Höglund vid Linnéuniversitetet.

I dag är grunden för en bra gin och tonic precis som det låter - gin och tonic. Addera is och lime eller citron så är drinken komplett. Men vad är då viktigt att tänka på när man ska mixa den klassiska groggen?

Välj rätt tonic

Linus Morgan som arbetar på Hernö Gin bar i Stockholm använder ofta ginsorter som är utsedda till världens bästa. Han har en rad tips för att få till den ultimata drinken.

– I en gin och tonic ska det vara två delar tonic och en del gin, så valet av tonic är ändå väldigt viktigt, säger Linus Morgan.

Tonic är dessutom den drycken av de två som innehåller bubblor. I stället för att köpa den stora tonicflaskan är tipset alltså att man köper flera små flaskor. De flesta välsorterade matbutiker har dessutom ett gediget tonicutbud, så varför inte köra en kväll där man testar gin med olika tonic?

– Köp inte stora flaskor med tonic. Det är färre bubblor i en stor flaska och bubblorna är en stor del av en gin och tonic. Dessutom försvinner bubblorna snabbare i en stor flaska om den öppnas och stängs ofta, säger Linus Morgan.

Linus Morgan med ginbaserade drinkar.
Linus Morgan med ginbaserade drinkar.
  • Hur viktig är isen i en GT?

– Is är ”a och o” i varje drink. Glaset ska vara överfyllt, och det ska vara riktigt kall is, säger Linus Morgan.

Dålig is, i den här kategorin är även vanliga iskuber som man har i frysen hemma, smälter snabbare och ger en blaskig drink. Om man vill satsa på bättre is så är den som finns i matbutiker att föredra.

  • Lime eller citron?

– Jag använder enbart citronzest i GT, inget annat, säger Linus Morgan.

Men precis som det finns en oändlig mängd varianter av den klassiska drinken finns det nästan lika många sätt att garnera den på. Gurka, citrusfrukt och rosmarin är bara några garnityr som går att hitta i en gin och tonic.

Här är Linus fem bästa recept på gindrinkar.

(1)

Basil smash drink

En uppfriskande drink som definitivt blir en snackis med sin härligt gröna färg och smak av basilika och citron.

(2)

Perfect lady – sötsyrlig persikodrink

Perfect lady är en snygg ginbaserad drink som balanserar perfekt mellan sötma och syra. Med smak av persika och citron går den här drinken hem hos de flesta!

(4)

Floradora drink med lime och hallon

Floradora är en ginbaserad drink som går i ett vips att göra. En härligt fräsch drink som passar perfekt för sommarkvällar eller som fördrink innan middagen.

(47)

French 75 – cocktail med citronsting

French 75 är en festlig och fräsch gincocktail med ett extra sting av färskpressad citronsaft. Klassikern innehåller champagne men valfritt bubbel fungerar finfint.

(6)

Tom Collins – gindrink med citron

Tom Collins är en syrlig gindrink med citron och sodavatten. Det klassiska receptet innehåller Old Tom gin men det gå lika bra att använda andra ginsorter.

Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.