21 goda recept med kål

Publisert:

Billigt, mättande, nyttigt, och krispigt gott. Den mångsidiga kålen går att använda i allt från sallader och gratänger till pasta och tacos. Här kan du läsa om några populära kålsorter och hur de gör sig bäst på tallriken.

Det finns många goda kålsorter.
Det finns många goda kålsorter.

Det finns en hel värld av lika goda som vackra kålväxter att upptäcka! Alla med sin speciella karaktär, färg och smak. Här har vi samlat information om 11 olika kålsorter, hur du lagar de och vad de passar till.

  • Vitkål. Billig, hållbar och fullproppad med nyttigheter. Vitkålen är kanske den kål vi använder oss mest av, den passar lika bra i råkostsallad som i kålpudding. Och i pizzasallad!
  • Svartkål. Med sina mörkt grönsvarta blad som är lite avlånga och matta i ytan är de inte bara bara snyggast i grönsakslandet – svartkålen är väldigt god och nyttig också. Svartkål är en korsning mellan grönkål och savojkål.
  • Grönkål. Grönkålen är inte enbart känd för sin plats på julbordet. Med sin goda och krispiga smak gör den sig också utmärk i nyttiga smoothies och som krispiga grönkålschips.
  • Brysselkål. Små kålhuvuden som är lika gulliga som goda. Den kallas även för rosenkål och om du närstuderar de små kålhuvudena ser de nästan ut som vitkål, fast gröna och i miniformat. Passar perfekt som tillbehör, i gratänger eller i pasta.
  • Blomkål. Det vackra vita blomkålshuvudet är en vidareutvecklad broccoli som är god i allt från gratäng, soppa, stuvning, puré, kokt, rostad, stek eller som råkost till dipp och i sallader. Också super att mixa till ett blomkålsris!
  • Rödkål. Den här kålen förknippas kanske främst med julen. Men visste du att du kan använda rödkål i alla recept i stället för vitkål? Eftersom den är så snygg blir den en glad färgklick till allt från fish tacos och bowls till falafel och fisk.
  • Broccoli. Den älskade broccolin är smakrik, näringsrik (rik på C-vitamin, järn och folsyra), billig och går att använda till många rätter. Dessutom praktiskt att det finns att köpa fryst i påse. Vilken superkål!
  • Savoykål. Som en stor grön ros med krusiga blad är savoykålen kanske den vackraste kålen av de alla. Den smakar bäst tillagad och har en mild och fin kålsmak som passar i kålpudding, kåldolmar och att woka i olika asiatiska rätter.
  • Salladskål. Den perfekta wok-kålen! Den är en av Asiens vanligaste grödor och används till exempel i kimchi och bibimbap. Krispig och spröd kål med en distinkt kålsmak.
  • Pak choi. Pak choi är en asiatisk kål med mild och nästan lite nötig kålsmak. Den påminner lite om mangold och är mjukare i bladen. Pak choy är ett självklart val till asiatiska rätter som wok och nudelsoppor.
  • Spetskål. Det här är ungefär som en spetsig vitkål, som även den fungerar fint att strimla och göra pizzasallad av. Den är mildare, mjukare och sprödare än andra kålhuvuden – kör den gärna i ugnen med smör. Men spetskål funkar till det mesta!

Recept med olika kålsorter

(9)

Ostgratinerad brysselkål

Gratinerad brysselkål blir otroligt gott i ugnen med massor av riven ost på. Det perfekta tillbehöret, eller som middag i sig, toppad med basilika och knaperstekt bacon eller en god skinka.

(9)

Minestronesop­pa med grönkål

En minestronesoppa fylld med godsaker som grönkål, bönor och plommontomater. En god och mättande soppa som är lätt att gilla, speciellt med lite extra parmesan på toppen.

(32)

Färska kåldolmar med köttfärs

Fyllda med köttfärs, ingefära, vitlök och goda kryddor blir de här färska kåldolmarna en riktig smaksensation till middag.

(9)

Ugnsbakad blomkål med feta

Sugen på något riktigt gott? Då ska du prova ugnsbakad blomkål med basilikadoftande tomatpesto och smulad fetaost! Den här rätten är superenkel att laga och en garanterad succé både till vardags och till fest.

(5)

Wontonsoppa med pak choi

Bjud på en värmande och klar soppa med wontonknyten, kinesiska dumplings, fyllda med fläskfärs och räkor. Servera med pak choi och koriander. Wontondeg finns att köpa färdig i välsorterade affärer.

(2)

Kålsallad med smörgåsgurka

En fräsch och smakrik kålsallad passar som tillbehör till det mesta, men kanske extra bra till grillat. Goda smaker av yoghurt, smörgåsgurka och vitlök toppas med hackade örter – mums!

(9)

Brysselkålspy­tt med pocherat ägg

Stekt brysselkål och överbliven ugnsbakad mandelpotatis utgör grunden till brysselkålspytt. Chili, vitlök och ingefära sätter piff på brysselkålen och pocherade ägg är alltid gott, men det går bra med stekt ägg också.

(5)

Gyoza med köttfärs och kål

Gyoza är japanska dumplings som först steks lätt i panna och sedan ångkokas. Här med god och umamirik fyllning av fläskfärsk, vitkål och sojadipp. Gyozapapper finns i frysdisken på asiatiska livs och i välsorterade mataffärer.

(1)

Jordärtskocks­soppa med grönkål

En fyllig och rustik jordärtskockssoppa som blir extra god toppad med stekt grönkål och grönkålschips. Soppan kan även serveras med knaperstekt skinka eller bacon och stekt jordärtskocka.

(4)

Fårikål

Bjud på klassisk husmanskost till middag. Fårikål på smakrik lammbog och vitkål som får puttra under lock tills lammet är så mört att det smälter i munnen. Strö över hackad persilja och servera med nykokt potatis.

(16)

Grön- och rödkålspizza med citronkräm

Grönkål, rödkål och citronkräm sätter smak på den här otroliga pizzan.
– Jag tror jag skrek lite när jag provade den här pizzan första gången. Av glädje då alltså!, säger Hanna Olvenmark som gjort receptet.

(12)

Ostig pastagratäng med svartkål och vitlök

En hyllning till den ostiga amerikanska pastagratängen Mac’n’ cheese. Den här gratängen är snabbare och enklare med grädde, massor av god ost och krispig svartkål. Värmande och tillfredsställande mat för kalla dagar.

(5)

Enkel grönsakswok

En krispig wok med broccoli, gröna bönor och cashewnötter. Laga en färgglad och frestande grönsakswok när du känner för något nyttigt, snabbt och mättande.

(30)

Hemgjord surkål med äpple

Surkål är ett gott tillbehör, oavsett om du äter revbensspjäll eller skinkstek. Det är inte alls svårt att göra surkål själv och du får en egen smak som inte går att jämföra med butiksköpt.

(3)

Friterad brysselkål med gräddfilsdipp

Om du aldrig testat att fritera brysselkål måste du prova det här receptet. Servera med en fräsch gräddfilsdipp med färskriven parmesan och worcestershiresås. Perfekt att ställa fram innan middagen eller som tilltugg på en fest!

(7)

Krämig blomkålspanna med smak av lime

Här är en mild, god och superenkel panna som barnen älskar. Om du vill göra den mer spännande kan du tillsätta lite färsk ingefära och vitlök, samt toppa med mer färsk lime på slutet.

(8)

Rödkålssallad med fikon

Rödkål är det perfekta tillbehöret till julbordet och den här variant med balsamvinäger, fikon och svartvinbärssirap är läcker och kryddig. Toppa med färska örter och hallon så blir den ännu vackrare – och godare.

(23)

Rätten som alltid gör stor succé på julbordet

Med det här goda receptet kommer brysselkålen att bli populärare än någonsin.
– Brysselkål behöver smakkompisar som salsiccia, då blir de jättegoda, tipsar matkreatören Markiz Tainton som gjort receptet.

(9)

Kåldolmar med gräddsky, rårörda lingon och potatismos

Klassisk husmankost när den är som allra bäst. Kombinationen kål och färs är oslagbar. Lägg till fluffigt potatismos och sötsyrliga rårörda lingon så blir det en riktig fullträff.

(102)

Rostad blomkålssoppa

En värmande soppa med lena, goda smaker av rostad blomkål. Spara några blomkålsbuketter till serveringen. Vill du ha lite extra crunch passar det bra med hackade hasselnötter också.

(76)

Spagettigratä­ng med smörstekt vitkål

Spaghettigratäng är en roligare variant av en klassisk pastagratäng. Här får smörstekt vitkål, champinjoner och soltorkade tomater ge den goda smaken.