Olika nudlar – så lär du dig skillnaden

Publisert:

Hon kallas Sveriges nudeldrottning och vet allt om hur man skapar nudelmagi hemma i köket. Nu drömmer kocken Jennie Walldén om att göra nudlar till den nya pastan.

– Jag vill att folk ska upptäcka hur fantastiskt det är, säger hon.

När kocken Jennie Walldén som barn besökte sin mormor på koreanska landsbygden möttes hon av ett gammeldags kök, stampat jordgolv, öppen eld – och massor av grytor och soppor som alltid puttrade.

– Och nästan alltid nudlar till middag. Mormor gjorde dem själv, knådade, kavlade, skar och la i soppa tillsammans med kött, chiliolja och grönsaker, berättar hon.

Och det var kanske där – bland grytorna i köket hos mormor – som kärleken för nudlar växte fram.

– Som jag älskar dem! En skål med slinkiga nudlar, krispiga grönsaker och en god buljong kan verkligen få mig att må bra. Jag minns också hur vi som barn var busiga och åt snabbnudlar direkt ur förpackningen med kryddblandningen på, som snacks. Jag fick alltid skäll av mormor när jag gjorde så.

Jennie Walldén kan allt om nudlar.
Jennie Walldén kan allt om nudlar.

Ny kokbok om nudlar

Ett antal år senare kan hon nu kalla sig Sveriges nudeldrottning. Jennie har gjort otaliga recept med nudlar, vissa snabba som blixten, andra som riktiga hantverk som tar flera timmar att få till.

Boken ”Nudlarär Jennies femte kokbok.

– Den är min kärleksförklaring till nudlar. Jag vill att folk ska upptäcka hur fantastiskt det är, drömmen är att det ska bli den nya pastan.

Så nudlar kan ta över pastans ställning?

– Absolut! Det finns många gemensamma nämnare. Råvarorna, formen, att det går snabbt att laga och är lätt att variera. Dessutom finns det fler sorters nudlar än pastasorter.

Nudlar är sann comfort food, tycker Jennie Walldén.
Nudlar är sann comfort food, tycker Jennie Walldén.

Ett annat plus är att nudlar passar lika bra till superenkla vardagsluncher som imponerande festmiddagar.

– De kan både värma en kall, regnig vinterkväll och svalka en överhettad sommardag. Dessutom kan det vara otroligt nyttigt.

Nyttigt säger du, hur då?

– Det beror på hur mycket grönsaker och tillbehör du har till. Det är klart att det är kolhydrater i nudlar, precis som i pasta. Men jag är inte rädd för kolhydrater, det finns andra saker att vara rädd för. Sedan kan man välja exempelvis mungbönsnudlar om man vill.

Vilka är dina favoritnudlar?

– Jag älskar koreanska sötpotatisnudlar allra mest. Men jag gillar också japanska udon-nudlar som är lite tjockare. Och taiwanesiska nudlar som är platta, breda och lite vågiga som suger åt sig mycket sås.

Vilken nudelrätt skulle du bjuda på fest?

– Då skulle jag göra laxssashimi med ponzunudlar. Den går lika bra att servera som förrätt året om, eller som huvudrätt på sommaren.

Vet du någon lite oväntad smakkombination med nudlar?

– I Korea är det jättevanligt att ha ost i nudlar, det är kanske inte det svenskar tänker på i första hand. Det är också oväntat gott att ha mjölk och grädde i ramensoppa. Och att steka nudlar i smör!

Boken ”Nudlar” av Jennie Walldén (Polaris Fakta)
Boken ”Nudlar” av Jennie Walldén (Polaris Fakta)

”Skölj alltid nudlar i kallt vatten”

Om du är helt ny på att laga nudlar så är första steget att skaffa sig ett basskafferi, tipsar Jennie.

– Många tycker att det är krångligt med nudlar för att man inte har alla ingredienser hemma. Men har man bara ett litet basskafferi så kommer man långt.

De sju viktigaste ingredienserna att köpa hem är:

 1. Japansk soja
 2. Sesamolja
 3. Ostronsås
 4. Fisksås
 5. Gochujang
 6. Risvinäger
 7. Misopasta

Ett vanligt misstag är att man råkar överkoka nudlarna. Nudlar är känsligare än pasta men ska aldrig serveras al dente.

Knepet är att alltid skölja nudlarna i kallt vatten efter att de kokats, tipsa Jennie.

– Då avstannas tillagningsprocessen och du får bort den extra stärkelsen som ligger runt varje strå. Den vill man inte ha kvar för den kan göra nudlarna ”soggiga”.

Olika soreters nudlar
Olika soreters nudlar

5 sorters nudlar

Tjocka, tunna, breda, mjuka, stunsiga, ljusa, mörka, slinkiga, långa, korta. Nudlar äts över hela världen och det finns fler sorter än någon enskild person rimligtvis kan känna till. Här berättar Jennie mer om fem vanliga nudelsorter och vad de passar till.

 1. Vetenudlar är kanske världens vanligaste nudlar. De är riktiga ”all-roundare” och funkar i wok, i soppa och i sallader. Finns i alla möjliga former. Udon är vetenudlar, liksom snabbnudlar.
 2. Bovetenudlar är goda att äta kalla. Funkar toppen i kalla soppor, nudelsallader eller att äta rakt upp och ner och doppa i en härlig dressing.
 3. Risnudlar är gjorda på risstärkelse och är lite transparanta. Perfekta att woka och göra Pad thai på, eller att ha i den vietnamesiska nudelsoppan Pho. Risnudlar är glutenfria.
 4. Glasnudlar har en stunsigare konsistens. De görs av olika sorters stärkelse, gjord på mungbönor, sötpotatis, potatis med mera. Blir genomskinliga som kokta. Serveras kalla i sallader, eller varma i hot pots, i wok och i dumplings. Glasnudlar är glutenfria.
 5. Sobanudlar görs av bovete och vetemjöl och är alltså inte glutenfria.

Här nedan delar hon med sig av tre goda recept från boken ”Nudlar”.

Korbonara – asiatisk carbonara
(6)

Korbonara – asiatisk carbonara

Jennie älskar carbonara. Och koreanska nudlar. Klart att det skulle bli ett giftermål mellan dessa två.

– Detta recept blev ett av mina mest populära någonsin när jag la ut det på Instagram. Prova så förstår du varför, säger hon.

Korbonara – asiatisk carbonara
Korbonara – asiatisk carbonara
Gochujangnudlar med smörig svamp
(6)

Gochujangnudl­ar med smörig svamp

Det här är en väldigt enkel rätt med mycket smak. Gochujang ger hetta och förstärker umamin i svampen. En underbar kombo!

Gochujangnudlar med smörig svamp
Gochujangnudlar med smörig svamp
Nudlar med köttfärssås
(4)

Nudlar med köttfärssås

Här har vi Jennies flirt med svenskarnas mesta hemlagade favorit, spaghetti och köttfärssås. Lika enkel att laga och lika enkel att älska, av både barn och vuxna.

Nudlar med köttfärssås
Nudlar med köttfärssås

Fakta

 • Namn: Jennie Walldén.
 • Yrke: Matkreatör, tv-kock och kokboksförfattare. Driver restaurangen Namu i Malmö.
 • Aktuell med: Sin femte bok ”Nudlar”.
Jennie Walldén.
Jennie Walldén.

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.