Så använder du en varmluftsfritös

Publisert:
En airfryer är en varmluftsfritös.
En airfryer är en varmluftsfritös.

Med en airfryer kan du både steka, rosta, grilla och baka – allt med en och samma köksapparat. Här får du lära dig hur en varmluftfritösen fungerar, vad du kan laga i den och hur du undviker att det blir torrt.

Vad är en airfryer?

En airfryer är en varmluftsfritös. Det är en köksapparat som kan användas till att steka, rosta, grilla och baka med hjälp av varmluft. I en airfryer kan du simulera fritering utan att behöva sänka ner maten i olja.

Hur fungerar en airfryer?

En fläkt cirkulerar varmluft i hög hastighet, mycket högre än i en varmluftsugn. Effekten blir att maten tillagas snabbt och jämnt och den får både smak och konsistens av att vara friterad. För bästa smak kan det dock vara bra att tillsätta en liten mängd olja.

Vad kan man laga i en airfryer?

I princip går allt som du hade tänkt steka eller laga till i ugn att laga i en airfryer.

Det här passar att laga i en airfryer

 • Kött, kyckling och fisk.
 • Rotfrukter och grönsaker, till exempel pommes frites.
 • Det går också bra att baka till exempel kladdkaka eller muffins.
En airfryer är en varmluftsfritös,
En airfryer är en varmluftsfritös,

Hur undviker jag att det blir torrt i en airfryer?

Trots att olja inte är ett måste för att få ett krispigt resultat i airfryern så kan ett tips vara att spreja ingredienserna med en liten mängd rapsolja eller solrosolja innan du stoppar in dem i airfryern. Detta gör exempelvis falafeln lite saftigare.

Obs! Använd inte kallpressad olja eftersom den inte tål höga temperaturer.

Vilka tillbehör finns till airfryer?

För att koka, grilla, baka och göra pizza kan du behöva köpa till extra tillbehör till din airfryer, beroende på modell. De tillbehör som finns är:

 • Pizzainsats
 • Grillpanna med grillspett
 • Grillplatta
 • Baktillsats

Hur friterar man pommes i en airfryer?

Både frysta pommes eller egengjorda av potatis går toppen att tillaga i en airfryer. Viktigt att tänka på är att det som ska friteras ska läggas i ett lager. Pommes eller klyftpotatis som ligger på varandra i korgen skakas då och då under luftfriteringen. Gör så här:

 1. Placera pommes frites i airfryern. Fördela pommesen jämnt.
 2. Tillaga frysta pommes frites i 8-10 minuter på 180°C. Om du gör vanliga potatisklyftor är temperaturen 185 grader i cirka 25 minuter.
 3. Skaka pommes fritesen efter halva tiden. Klart!
 • Tillagningstiden beror på hur mycket pommes du tillagar. Ju mer pommes du tillagar desto längre tid i airfryern.
Fritera i luft, funkar det? Ja, faktiskt, och riktigt bra dessutom.
Fritera i luft, funkar det? Ja, faktiskt, och riktigt bra dessutom.

Kan man koka ägg i airfryer?

Japp, det går bra! Lägg ner kylskåpskalla ägg i korgen och tillaga på 140 grader i 10 minuter för perfekt kokade ägg.

Vad ska man inte laga i airfryer?

Pasta, ris eller andra gryn gör sig inte perfekt i airfryer. Livsmedel doppade i frityrsmet ska inte heller tillagas i airfryer, bara om de är frysta. Ost riskerar att smälta, bränna fast och osa.

Undvik också att dränka det som ska friteras i olja eller söta marinader - då kommer det droppa ner och osa. Torka av överflödig olja eller marinad innan det luftfriteras.

Är airfryern energisnål?

Generellt kan man säga att airfryern förbrukar mindre el än en varmluftsugn och därmed är billigare att använda. Men det beror på vilken airfryer och vilken ugn man har.

Kyckling går bra att laga i airfryer.
Kyckling går bra att laga i airfryer.

Kan man ha airfryern i diskamaskinen?

Ja. Ett extra plus med en airfryer är att den är betydligt enklare att göra ren än en vanlig oljefritös. De flesta modeller har delar som går att köra i diskmaskin. Ta bort korgen från airfryern och ställ in i diskmaskinen, den yttre korgen torkar du rent med en trasa.

Recept med airfryer

Lax och potatis i airfryer med gurksallad
(15)

Lax och potatis i airfryer med gurksallad

Lax gör sig verkligen bra att tillaga i en airfryer. Den får god stekskorpa samtidigt som den behåller sin saftighet. Salladen med gurka och äpple kan med fördel göras dagen innan den ska ätas så sätter sig smakerna ordentligt.

Laga revbensspjäll i airfryer
(14)

Laga revbensspjäll i airfryer

Revbensspjäll tillagas till perfektion i en airfryer. Svålen blir knaprig och god och det går betydligt snabbare än i ugnen. Om du har en airfyer som osar mycket när du lagar fet mat kan du hälla i en deciliter vatten, all köttsaft samlas i botten och kan användas som buljong.

Baka butterkaka i airfryer
(8)

Baka butterkaka i airfryer

Doften av nybakade bullar kan sprida sig även från en airfryer. Det blir inte så många bullar åt gången men å andra sidan blir det oftare nybakat. Airfryers kan se lite olika ut och kan du inte lyfta ut korgen kanske du behöver mer utrymme mellan bullarna för att få ut dem, baka då i flera omgångar i stället.