9 billiga ingredienser att alltid ha hemma

Publisert:

Maten blir allt dyrare och det känns i plånboken.

Med några billiga livsmedel och tillhörande recept är det lite enklare, och lite godare, att hålla nere matbudgeten.

När matpriserna ökar är det läge att fylla skafferiet med billiga och användbara livsmedel. Vårt tips är att köpa hem trepack med konserver, potatis och linser – alla basvaror som är bra att ha hemma. Många av dem med lång hållbarhet och flera användningsområden.

Här har vi listat våra billiga favoritlivsmedel– och hur vi helst tillagar dem!

1. Krossade tomater

Krossade tomater är en självklarhet i mångas skafferi – av många anledningar! Otroligt användbara och ofta prisvärda. Speciellt då priset på färska tomater har en tendens att skjuta iväg.

Burktomatens revansch

ARTIKLAR

Burktomatens revansch

Med burktomater hemma gör du snabbt goda och prisvärda pastasåser, tomatsoppor och indiska linsgrytor.

Krämig tomatsoppa med italiensk korv och makaroner
(24)

Krämig tomatsoppa med italiensk korv och makaroner

Potatis

Trygga, lugna och pålitliga. Med några potatisar hemma har du alltid en billig middag till hands! Steka, koka, gratinera eller göra sallad – få råvaror är så mångsidiga! Vi vill gärna tipsa om en krämig potatissoppa med chorizo. Enkel att laga, vänlig för plånboken och lätt att variera för den som har experimentlusta.

Det går dessutom utmärkt att byta ut chorizon mot andra billiga ingredienser, testa med en annan korv, rostad lök eller stekt aubergine.

Krämig potatissoppa med chorizo
(10)

Krämig potatissoppa med chorizo

Linser

Linser i alla dess former och färger är prisvärda, ger bra näring och med rätt recept är det självklart väldigt gott! Perfekta om du vill göra rätterna helt vegetariska, eller byta ut en del av det animaliska proteinet till linser för att göra det billigare.

Våra tips är att dryga ut köttfärssåsen, göra en värmande soppa, steka på några smakrika linsbiffar eller bjuda på en värmande och enkel linsgryta med curry.

Röd linscurry med kokos
(5)

Röd linscurry med kokos

Lök

Lök kan man alltid lita på. Alltid prisvärt och alltid gott! Gör en god lökpaj med timjan, skiva och ha på valfri nudelrätt, eller gör som fransmännen – en underbar soppa!

En klassiska löksoppan består i huvudsak av två enkla och billiga ingredienser: lök och buljong. För extra djup och sötma måste löken få karamellisera sig i lugn och ro. Toppa sedan med ostskivor, strö över persilja och servera.

Fransk löksoppa
(17)

Fransk löksoppa

Nudlar

Att laga nudlar är ingen rocket science – här kan du med enkla medel få en god och billig middag snabbt! Ett annat plus är att nudlar passar lika bra till superenkla vardagsluncher som imponerande festmiddagar.

Nudlar finns i olika prisklasser, ett tips är att besöka en asiatisk livsmedelsbutik och köpa hem så många du bara kan.

Fullkornsnudlar med krämig curry
(7)

Fullkornsnudl­ar med krämig curry

Tofu

Med ett paket tofu hemma har du snabbt en relativt billig och god middag. De finns att köpa vakuumförpackade så att de håller länge i kylen!

Nachoplåt med extra allt
(269)

Nachoplåt med extra allt

Veganska nachos
(12)

Veganska nachos

Ägg

Ägg är en perfekt och billig proteinkälla – dessutom lätt att koka och ta med som mellanmål. Ät dem till frukost, lunch eller middag. Sväng snabbt ihop en omelett, pannkakor, paj, eller stek de lite snabbt till en röra och ha på nudlar eller mackan.

Indisk äggröra
(10)

Indisk äggröra

Bönor

Självklart platsar även bönor på denna lista! Finns det någon ingrediens som är bättre att alltid ha i skafferiet? De innehåller dessutom protein och långsamma kolhydrater. Du kan göra grytor, soppor, burgare, röror och en massa gott med bönor.

De är billiga som konserv – men om du köper dem torkade och blötlägger och kokar själv kommer du undan ännu billigare!

Här har vi en enkel lins- och bönsallad som du kan ha som tillbehör, eller äta som den är med ett gott bröd till.

Enkel lins- och bönsallad
(8)

Enkel lins- och bönsallad

Havregryn

Hungrig och trött på att laga mat? Med havregryn i skafferiet har du en billig och mättande måltid nära till hands.

Havregryn ger en lång mättnadskänsla och innehåller massa nyttigheter. Testa exempelvis en birchermüsli, en kall gröt på havre och äpple – även kallad birchermüsli, toppad med yoghurt, russin, nötter och frön.

Kall havregröt – birchermüsli
(16)

Kall havregröt – birchermüsli

När matpriserna ökar är det läge att fylla skafferiet med några billiga och användbara livsmedel.
När matpriserna ökar är det läge att fylla skafferiet med några billiga och användbara livsmedel.