Totemo Ramen – ramen i Stockholm

Godares guide till restauranger

Publisert:
Totemo ramen
Totemo ramen

Utanför Totemo ramen i Stockholm ringlar sig kön lång under lunchtid.

I den lilla restaurangen med tydlig Tokyokänsla serveras umamirik nudelsoppa under skenet av rosa neonbelysning.

Totemo ramen är ett urbant litet hak vid Sankt Eriksplan i Stockholm, precis intill bron över till Kungsholmen. Hit vallfärdar hungriga lunchgäster för att smaka på varma nudelsoppor och mustiga buljonger med smaker av soja, vårlök och rostad sesam.

När man kommer in i den lilla men mysiga lokalen möts man av en smal disk där kocken förbereder sopporna. Gäster trängs på några få sittplatser under skenet av rosa neonbelysning.

– Vi ville skapa en restaurangmiljö med hög energi där baren är mittpunkten. Kockar, gäster och servering ska kunna mötas avslappnat i lokalen där vi leker med referenser till Japan utan att vara en traditionell japansk restaurang, säger Peter Eneroth, en av restaurangägarna.

Spicy miso ramen.
Spicy miso ramen.
Peter Eneroth och Jonas Lindgren.
Peter Eneroth och Jonas Lindgren.

Menyn på Totemo

Menyn är kort med fyra alternativ. En soppa med kyckling, en med fläsk, en stark variant och en vegetarisk.

– En skål ramen ska upplevas som en umamibomb oavsett om det är en fet tonkotsu som görs på fläskben eller någon annan lättare buljong. Som med all matlagning så är smakbalansen och råvarorna viktiga, säger Peter.

Han har ägt restaurangen tillsammans med Jonas Lindgren sedan starten 2016. Enligt ägarparet själva lagas all mat med noggrant utvalda ekologiska ingredienser och handgjorda nudlar.

– Att alltid försöka hitta närproducerade och ekologiska råvaror känns självklart för oss.

Om du planerar ett besök på Totemo så tänk på att vara ute i god tid, restaurangen tar inga bordsbokningar och under helger kan kön bestå av över 70 personer!

s3-eu-central-1.amazonaws.com
Aftonbladet
  • Adress: Sankt Eriksgatan 70
  • Öppettider: Måndag - söndag 11.30 - 15.00
  • Finns på menyn: Ramen
  • Pris: Mellan
  • Mer information: totemoramen.com

Vill du ha fler restaurangtips?

I Godare-guiden har vi samlat massor av bra krogar och restauranger över hela Sverige.

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.