Så gör du söta figurer av marsipan

Matstylistens guide till perfekta figurer

Publisert:
Karolina Olsson Haglund.
Karolina Olsson Haglund.

Till julmyset bjuder hon helst på supersöta ekollon av marsipan, doppade i choklad. Lite pudrat florsocker ger en frostig känsla.

– De är jätteenkla och lika fina både som dekoration och som en munsbit till kaffet, säger matstylisten Karolina Olsson Haglund.

Bästa sättet att komma i julstämning är att pyssla. Med barnen, familjen, vännerna – eller bara själv, i lugn och ro. Med tända ljus och julmusik i högtalarna, med knäcken puttrande på spisen och fingrarna klibbiga av marsipan.

Det menar matstylisten Karolina Olsson Haglund som skrivit boken ”Julgodis – sött att njuta och ge bort”.

– Julgodis är så kul att göra. Det är fint, gulligt och pyssligt som man sedan kan lägga upp i vackra skålar eller ge bort i present.

Men man gör ju inte bara godis för att det ska vara vackert att se på – det ska vara riktigt gott också, tillägger hon.

– Därför är det viktigt att man använder bra ingredienser. Bra choklad, riktig vanilj, saffran, kanel, äkta smör och fet grädde.

Så hur gör man, på bästa vis?

Det viktigaste är att vara förberedd så att själva baket kan bli rofyllt.

  • Se till att du verkligen har alla ingredienser hemma innan du sätter igång.
  • Läs noga igenom hela receptet innan du börjar, så får du koll på alla moment.
  • Plocka fram alla ingredienser och redskap som behövs innan du startar.
Juliga marsipanfigurer.
Juliga marsipanfigurer.

Smaksätt marsipanen

En av Karolinas absoluta favoriter är marsipanfigurerna – sötare och juligare godis får man leta efter. Nötterna och mandelsmaken passar perfekt med nougat eller torkade frukter som plommon, fikon och russin.

– Så kan man göra små figurer! Grisar, tomtar och frukter till exempel. Och smaksätta med olika aromer eller spritsorter som rom, punsch, cointreau eller cognac.

Ett tips är att riva ner lite bittermandel, eller varför inte smaksätta med pistagenötter.

Så gör du hemgjord marsipan

– Det enklaste är såklart att köpa färdig marsipan, det brukar jag göra. Så kan man smaksätta och färga hemma i stället, säger Karolina Olsson Haglund.

Men vill du skippa köp-marsipanen är det inte alltför svårt att göra sin egen.

Du skållar och skalar sötmandel och låter den torka på hushållspapper. Helst över natten – den ska bli helt torr.

Så enkelt gör du egen marsipan
(26)

Så enkelt gör du egen marsipan

När du har marsipanen framför dig är det bara fantasin som sätter gränser! Karolinas favoriter är att göra små ekollon – lika fina som juldekoration som de är goda till kaffet.

Karolinas juliga ekollon – steg för steg

Steg 1

Plocka fram ingredienserna.

  • 100 g marsipan
  • 50 g choklad
  • Grön karamellfärg
  • Riven choklad eller strössel till dekoration
Marsipan och choklad är allt du behöver.
Marsipan och choklad är allt du behöver.

Steg 2

Droppa några droppar karamellfärg i marsipanen och blanda tills den får en jämn färg. Rulla små avlånga bollar av marsipanen. Finriv eventuellt några rutor av chokladen på rivjärn.

Om du vill ha ekollonen gröna kan du använda karamellfärg.
Om du vill ha ekollonen gröna kan du använda karamellfärg.

Steg 3

Smält resten av chokladen över vattenbad. Lägg ut ett smörpapper på en bricka.

Smält choklad.
Smält choklad.

Steg 4

Doppa änden på varje boll i den smälta chokladen och sedan i antingen strösslet eller den rivna chokladen.

Doppa marsipanfigurerna i chokladen.
Doppa marsipanfigurerna i chokladen.

Steg 5

Lägg ekollonen på smörpappret och låt chokladen stelna. Pudra lite florsocker vid servering för en frostig känsla.

Färdiga!
Färdiga!

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat journalistik vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.