Så sår du dina tomatfrön

Abdullah ”Tomatmannen” Almassri visar sina bästa tips.

Publisert:

Fyra meter höga tomatplantor som ger kilovis med tomater är många odlares dröm. För Abdullah Almassri är det verklighet.

– Jag är nybörjare och lär mig hela tiden, men det går bra, säger Abdullah.

Här delar han med sig av alla sina bästa tips för att så tomatfrön.

I lägenheten i Bredäng trängs redan halvmeterhöga tomatplantor i köksfönstret och på på balkongen där ett genomskinligt duschdraperi ger lite skydd. Abdullah Almassri visar runt bland sina fina odlingar.

– Jag har varit sjöman i hela mitt liv och behövde en hobby. Min första hobby var jakt men det blev för dyrt och det var svårt att hitta jaktmarker nära Stockholm. Jag såg att min granne odlade fina tomater så för tre år sedan började jag också. Det är gott, det är användbart och en del smakar som godis när man torkar dem.

I början av maj går den stora tomatflytten till kolonilotten på Södermalm i Stockholm som han fick 2018 efter fem års köande. Där är Abdullah känd som ”Tomatmannen” och under växtsäsongen stannar folk hela tiden utanför hans lott och vill veta mer om hans odlingar. Abdullah delar generöst med sig av sina tips och få besökare går därifrån utan några av hans tomater.

– Jag hade aldrig odlat förut men min kolonigranne, Kenneth Nilsson, lärde mig odla tomater, han har odlat i trettio år, men nu frågar han hur jag gör. De säger att jag har gröna fingrar men de är inte gröna.

Så här såg det ut på Abdullahs kolonilott förra året.
Så här såg det ut på Abdullahs kolonilott förra året.

Första året Abdullah odlade tomater fick han nästan meterlånga klasar med tomater och då blev han fast.

– Man måste vara intresserad. Jag provar mig fram och ser vad som fungerar, säger Abdullah. I år började jag så 21 februari, det är för tidigt men det har gått bra. Jag har 300 plantor och 60 olika sorter.

Abdullah menar att alla tomatsorter, utom balkongsorterna kan bli 5–6 meter höga. När han började odla 2021 visste han inte hur höga de skulle bli, då var stöden 150 centimeter. Redan i juni växte tomaterna över stöden och Abdullah fick köpa fyra meter långa stolpar.

– Jag köpte en stege också, det behövs.

Nu längtar Abdullah till sin koloniträdgård. Att gå där och dricka kaffe, plocka tjuvskott och vattna.

– Det är jättefint med fåglar som kvittrar och ekorrar som springer mellan plantorna. Jag är nöjd med det, det är lugnt där. Jag tycker om alla som är där och de tycker om mig.

Men som med all odling så startar det med jord, frön och vatten. Och Abdullah delar gärna med sig av sina tips.

Jord, frön och vatten. Så här sår Abdullah.
Jord, frön och vatten. Så här sår Abdullah.

Så tomatfrön som proffset

  1. Fyll upp krukorna till tre fjärdedelar med grönsaksjord.
  2. Vattna inte igenom jorden, då försvinner näringsämnen som plantan behöver när rötterna växer neråt.
  3. Spraya istället jorden med vatten som är cirka 20–30 grader, använd inte varmt kranvatten utan värm upp vattnet och låt det svalna. Spraya varje kruka med 15 spraytryckningar.
  4. Fyll på med 3 centimeter med såjord, spraya igen, 15 gånger i varje kruka.
  5. Fördela fröna i krukorna, 2–5 i varje om du har många frön.
  6. Strö på en centimeter med såjord, inte mer, och spraya 15 gånger en sista gång i alla krukor.
  7. Stoppa in hela odlingstråget i en platspåse och stäng till ordentligt. Ställ den i ett rum med jämn temperatur, cirka 20–22 grader i tre dygn.
  8. Efter tre dygn öppnar du och tittar om det börjat gro. Om det börjat tar du bort platspåsen och ställer odlingen i ett soligt fönster, har det inte börjat lägger du tillbaka odlingen i påsen och kontrollerar igen efter 12 timmar.
Abdullah med sina tomatplantor.
Abdullah med sina tomatplantor.

Abdullah Almassri

Ålder: 56 år.
Yrke: Sjöman.
Bor: Bredäng i Stockholm.
Odlar: Hemma i lägenheten och på kolonilotten på Södermalm i Stockholm.
Specialitet: Odlar tomater som blir 4–5 meter höga.
Facebook: Abdullahs tomatodling dagbok.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.