Julmat för många – 9 goda recept

Portionsguide till julbordet

Publisert:

Blir ni fler än väntat till jul? Lugn, här har vi samlat en portionsguide och nio goda recept för ett riktigt stort och festligt julbord. Perfekt när både avlägsna släktingar och vänners vänner är välkomna in i värmen.

Snart sitter vi där – proppmätta efter julbordsstafetten. Det är lätt hänt att julbordet växer över sina brädder när alla absolut ska ha med sina måste- och favoriträtter.

För att enklare kunna se till att alla blir mätta och samtidigt minska svinn är det bra att planera i förväg. Fördela gärna ut uppgifterna på fler så blir det inte lika stressigt. Här är några riktlinjer för hur mycket mat som behövs för att göra alla mätta och glada.

En grundregel att gå efter är att en normal bufféportion är ca 500 gram varav kött och fisk 100-150 gram och tillbehör 250-350 gram, enligt konsumentföreningen Stockholm (KSF).

Ett recept beräknat för fyra personer räcker till 10-12 bufféportioner.

Sill i olika smaker är ett måste på det stora julbordet
Sill i olika smaker är ett måste på det stora julbordet

Så här mycket mat går det åt per person

  • Sill, tre sorter, totalt: 50-75 g
  • Gräddfil: 0,25 dl, 20 g
  • Sillsallad: 2 msk, 50 g
  • Potatis: 75 g
  • Löjrom/stenbitsrom/sikrom: 15 g
  • Grönsallad eller tomatsallad: 50 g
  • Rökt eller gravad lax i skivor: 50 g
  • Varmrökt lax: 50 g
  • Gravlaxsås: 2 msk, 30 g
  • Rökta produkter, kallskuret: 50 g
  • Skinka: 50 g
  • Rödkål: 50 g
  • Små köttbullar: 6 st, 80 g
  • Prinskorv: 3 st, 60 g
  • Janssons frestelse: 70 g
  • Julkorv: 50 g
  • Hårt bröd: 15 g
  • Mjukt bröd: 50 g
  • Hårdost: 25 g
  • Dessertost: 15-25 g

Källa: KFS

Här nedan har vi listat några recept som är perfekta när julmaten ska räcka till många!

Julmat för många
Julmat för många

Senapsgriljerad skinka

Senapsgriljerad skinka är både gott och ett måste på julbordet för många gäster. Och självklart är det tillåtet att använda en färdigkokt skinka under glasyren, bara för enkelhetens skull. Griljeringen består av bland annat senap, farinsocker, honung och brödsmulor och ger extra god smak.

Senapsglaserade julskinka.
Senapsglaserade julskinka.
(4)

Senapsgriljer­ad lax

Det är inte bara skinkan som kan griljeras. Även en laxsida blir god med knaprigt ströbröd. En hel laxsida är perfekt när du ska laga mat till många på ett enkelt sätt.
– Den här är smaksatt med klassiska julkryddor, säger Markiz Tainton.

Griljera laxen med juliga smaker.
Griljera laxen med juliga smaker.
(17)

Filip Poons juliga revbensspjäll

Revbensspjäll är också enkelt att laga till många. Krydda efter smak och låta den lagas till i ugnen. Matkreatören Filip Poon använder en glaze med kryddblandningen five spices för att få fina julsmaker på revbensspjällen.

– De här bli dundermöra och supergoda, säger Filip Poon.

Juliga revbensspjäll med five spices.
Juliga revbensspjäll med five spices.
(23)

Rätten som alltid gör stor succé på julbordet

Det här är det perfekta tillbehöret när ni blir några extra personer till julbordet. Så enkelt att bara lägga brysselkålen på en plåt och låta den sköta sig själv i ugnen. Dessutom lite nytänkade med smakkompisar som salsiccia och rosmarin.

Krossad brysselkål med massor av smaker.
Krossad brysselkål med massor av smaker.
(9)

Inlagd sill – lättlagad klassiker

Att lägga in egen sill med 5-minuters filéer imponerar på gästerna trots att arbetsinsatsen är minimal. Dessutom blir det ännu godare om du gör den några dagar i förväg. Mindre stress och godare sill, så bra.

Inlagd sill, snabblagad och god.
Inlagd sill, snabblagad och god.
(1623)

Köttbullar – rullade på ett kick med smarta kock-knepet

Köttbullar kan vara tidskrävande, speciellt när du ska göra julmat för många. Men med kocken Tareq Taylors smarta genvägar går det som tåget. Kryddpeppar, lök och svartpeppar ger juligare smak.

Köttbullar som rullas på ett kick.
Köttbullar som rullas på ett kick.
(1)

Brysselkålssa­llad

En mättande sallad är ett måste när många sätter sig runt bordet! Tillsammasn med russin, bacon, nötter och granatäpplekärnor är det här ett toppentillbehör till både kyckling eller julskinka.

Brysselkålssallad
Brysselkålssallad
(3)

Så fixar du jättegoda pizzor av julmaten

Julpizzor är perfekta att fylla upp julbordet med. Toppa dem med det du tycker och – så kommer gästerna garanterat bli mätta och glada. Toppa med lite av julskinkan, grönkålen och laxen, ingen kommer att märka något.

Ta vara på julens rester med goda pizzor.
Ta vara på julens rester med goda pizzor.
(3)

Så gör du en västerbottenp­aj

Västerbottenpaj är en älskad klassiker som mättar bra. Med sin härliga ostsmak och en krämig konsistens passar den lika bra på julbuffébordet som att serveras ensam med en krispig sallad.

Västerbottenpaj
Västerbottenpaj