Svampexpertens bästa tips

Publisert:

Svampställen går ofta i generationer och hålls hemliga för utomstående. Att få tips på var skogens läckerheter gömmer sig kan vara svårt, men med svampexperten Niki Sjölunds knep så kommer du hitta svamp på nolltid!

Niki Sjölund är kocken som sadlade om från kock till att bli vildplockare. Niki har skrivit böckerna ”Vildplockad svamp” och ”Vildplockat”. Han håller även kurser i var man hittar svamp, bär och grönt som går att äta från naturen. Godare hängde med experten ut i skogen och fick en snabbkurs om svamp.

Brödticka som växer i mossan.
Brödticka som växer i mossan.

Var finns svampen?

Olika svampar föredrar olika växtförhållanden. Exempelvis så växer Karl-Johan svamp när vädret är varmare medan kantareller föredrar ett svalare klimat och mer väta.

– Det betyder egentligen att varje år är ett svampår, men beroende på väder så blir det olika svamp, säger Niki.

Tänk på det här när du ska ut och plocka svamp:

  • Gå till en skog som har många olika trädslag. Svampar och träd hör ihop och lever i symbios. Vissa svampar, som björksopp, finns i björkskogar men annars så växer de flesta svamparna där det finns många olika trädslag.
  • Hittar du en svamp så finns det ofta flera i närheten. Svampar har ett stort nätverk av rötter under jorden och är på så vis sammanlänkade med varandra. Finns det en svamp så finns det alltså flera i närheten.
  • Svamp växer ofta på samma plats varje år, så gå tillbaka till samma plats du hittade svamp förra gången – och gör som Niki och dela med dig av dina svampställen!
Kantarellen börjar växa tidigt på säsongen.
Kantarellen börjar växa tidigt på säsongen.

När växer svampen?

Växtsäsongen varierar från år till år eftersom svampen börjar växa när förhållanden mellan värme och nederbörd är perfekt.

– Man brukar säga att man kan hitta kantareller från mitten av juni, säger Niki.

Skogens guld är alltså först ut och senare under sommaren när det varit varmt länge går det att hitta Karl-johan svampen. Under hösten är det dags för trattkantarellen att inta scen, men svampsäsongen tar inte slut där:

– Det går att hitta svamp fram till november, en svamp som man kan leta efter under sen höst och vinter är vinterskivling, fortsätter Niki.

Bra att ha med ut i skogen!
Bra att ha med ut i skogen!

Bra att ha med

Niki Sjölund åker ut till skogen flera gånger i veckan. Han rör sig både i Stockholmstrakten, i Jämtland och ibland plockar han svamp i Norge. Men han har alltid med sig samma kit oavsett vilken skog han åker till:

  • En kniv, gärna med borste.
  • Svampkorg.
  • Svampbok.
  • Ta med flera papperspåsar så kan du dela upp de olika svamparna redan i början. Viktigt att undvika är plastpåsar eftersom det gör att svampen kan bli mjuk och mögla.

Dessutom kan det vara bra att ha med:

  • Mobiltelefon.
  • Vattenflaska på varma dagar.
  • Myggsprej är alltid bra att ha med.
  • Ett glatt humör – det är kul att vara i skogen!
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.