Guide till sommarkrogar i Stockholm
Efter några minst sagt begränsade somrar blommar Stockholms uteserveringar igen. Nu är det dags att slå sig ner i grönskan, och vi har tipsen på var du ska gå sommaren 2022.
Eden
Vid gamla smeduddsbadet ligger det nyöppnade Eden. Förutom den egna restaurangen som ligger med utsikt mot vattnet finns här även pop-up restaurangen Fuego som serverar rätter med influencer från det mexikanska köket. Dryck finns i mängder, och vinlistan är livfull.
Utöver mat och dryck så blir det liveframträdanden, dj:s och andra roliga aktiviteter på Eden – vem vill inte gå i svampskola? För att summera kan Eden beskrivas som en restaurang eller bar som möter festival och kollo.
- Finns på menyn: Allt från ostron till tacos.
- Adress: Smedsuddsvägen 23
- Info: edensthlm.se
Chouchou
I Mood-gallerian ligger restaurang Chouchou, signerad vegoprofilen Gustav Johansson. Under dagtid är det Chouchous växtbaserade expertis som står i spetsen, under kvällen övergår den till att bli Holken.
Menyn är helt växtbaserad på Chouchou, och vinlistan består av hantverksviner.
- Finns på menyn: Vegansk meny
- Adress: Mäster Samuelsgatan 18
- Info: chouchou.se
Vingården
På Leijontornets tak i Gamla stan huserar nu Vingården, en italienskt inspirerad piazza. Här går det att beställa in viner från en av Sveriges bästa vinlistor, äta en burrata och drömma sig bort till Sydeuropa en stund.
Om vädret - trots solen i sinne – skulle svika så finns det heltäckande ”cabriolet taket” vilket gör att man trots dåligt väder kan sitta utomhus och höra hur regnet smattrar mot parasollen.
- Finns på menyn: Sydeuropeisk mat
- Adress: Lilla nygatan 5
- Info: vingardensthlm.se
Svartsö krog
Att åka båt ut till skärgården och sedan käka lunch eller middag, finns det något mer sommaridylliskt? På Svartsö krog finns inte den sedvanliga räkmackan och skagenröran - här serveras det förutom en à la carte meny även en fyrarättersmeny. I glasen hittas viner som framställs naturligt.
På Svartsö krog finns även Svartsö logi med glampingtält. De bokas dock på redan i början av året, men för den som har tur blir det ibland avbokningar och då gäller det att vara snabb.
- Finns på menyn: Vegetariskt, fisk och kött
- Adress: Svartsö Alviks Udd 397
- Info: svartsokrog.se
Omnipollos Flora
Öl och glass – två grejer man vill ha kalla, speciellt på sommaren. Ölen är såklart högklassig och det finns många olika roliga smaker, vad sägs om en öl med smak av passionsfrukt och cheesecake? Ölutbudet ändras ofta, så favoriter kommer och går.
Omnipollo är ett mikrobryggeri som producerar sin egna öl, och de gör dessutom smoothie-öl!
- Finns på menyn: Vegetariskt, fisk och kött
- Adress: Kungliga humlegården 1
- Info: omnipollosflora.com
Mosebackes terrass
Beläget på söders höjder ligger Mosebacketerassen, och här har folk samlats sedan urminnes tider. Med en fantastisk utsikt över Stockholm går det att käka en burgare och dricka valfri dryck här. Barn är dessutom välkomna fram till klockan 16, därefter är det barnfritt.
På Mosebackes terrass använder man sig av en QR-kod vid betalning.
- Finns på menyn: Bland annat burgare, pokebowls och gnocchi
- Adress: Mosebacke torg
- Info: sodrateatern.com
Terminalen
Birka Cruises må vara nerlagt, men deras terminal lever vidare. I den gamla terminalen har nu kollektivet livet öppnat. Med en utsikt över Stockholms vatten går det att äta både lunch och middag och för den som önskar ett mer permanent minne ryktas det även om att de kommer ha kvällar med pop-up-tatueringsstudio.
- Finns på menyn: Mackor av olika slag
- Adress: Stadsgårdsterminalen
- Info: terminalensthlm.com
Plåtparken
Efter midsommar är det dags för plåtparken att inta Stockholm. En containerpark som består av 13 containrar kommer byggas upp där det kommer serveras enklare street food, men även olika typer av dryck. För den badsugne går det att ta ett dopp i vattnet som ligger bara några meter från plåtparken. Tänk dock på att alkohol och bad inte är en bra kombination!
- Finns på menyn: Street food
- Adress: Hammarby slussväg 18
- Info: platparken.se
Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.
Mer på Godare
Kålpannkaka toppad med räkor, picklad lök och sojamajonnäs
ARTIKLAR
”Cookies ska vara sega i mitten och krispig i kanterna”
Brown butter chocolate chip cookie
Vegan milky hazel och tahini cookie
S’mores cookies
VIN
Vitt till kyckling och vegetariskt
ARTIKLAR
Matpriser på rekordnivå – Emilia lagar billig helgmat
ARTIKLAR
Cecilia H Larsson: ”Det är så skönt att baka i långpanna”
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Räfflade glas som lyfter vårdukningen
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Multifunktionella stavmixers för hemmakocken