Guide till sommarkrogar i Stockholm

Publisert:
Sommarkrogar i Stockholm
Sommarkrogar i Stockholm

Efter några minst sagt begränsade somrar blommar Stockholms uteserveringar igen. Nu är det dags att slå sig ner i grönskan, och vi har tipsen på var du ska gå sommaren 2022.

Eden

Vid gamla smeduddsbadet ligger det nyöppnade Eden. Förutom den egna restaurangen som ligger med utsikt mot vattnet finns här även pop-up restaurangen Fuego som serverar rätter med influencer från det mexikanska köket. Dryck finns i mängder, och vinlistan är livfull.

Utöver mat och dryck så blir det liveframträdanden, dj:s och andra roliga aktiviteter på Eden – vem vill inte gå i svampskola? För att summera kan Eden beskrivas som en restaurang eller bar som möter festival och kollo.

 • Finns på menyn: Allt från ostron till tacos.
 • Adress: Smedsuddsvägen 23
 • Info: edensthlm.se
På Eden finns det något som passar alla
På Eden finns det något som passar alla

Chouchou

I Mood-gallerian ligger restaurang Chouchou, signerad vegoprofilen Gustav Johansson. Under dagtid är det Chouchous växtbaserade expertis som står i spetsen, under kvällen övergår den till att bli Holken.

Menyn är helt växtbaserad på Chouchou, och vinlistan består av hantverksviner.

 • Finns på menyn: Vegansk meny
 • Adress: Mäster Samuelsgatan 18
 • Info: chouchou.se
Chou chous uteservering
Chou chous uteservering

Vingården

På Leijontornets tak i Gamla stan huserar nu Vingården, en italienskt inspirerad piazza. Här går det att beställa in viner från en av Sveriges bästa vinlistor, äta en burrata och drömma sig bort till Sydeuropa en stund.

Om vädret - trots solen i sinne – skulle svika så finns det heltäckande ”cabriolet taket” vilket gör att man trots dåligt väder kan sitta utomhus och höra hur regnet smattrar mot parasollen.

På Vingården är det alltid väderskyddat
På Vingården är det alltid väderskyddat

Svartsö krog

Att åka båt ut till skärgården och sedan käka lunch eller middag, finns det något mer sommaridylliskt? På Svartsö krog finns inte den sedvanliga räkmackan och skagenröran - här serveras det förutom en à la carte meny även en fyrarättersmeny. I glasen hittas viner som framställs naturligt.

På Svartsö krog finns även Svartsö logi med glampingtält. De bokas dock på redan i början av året, men för den som har tur blir det ibland avbokningar och då gäller det att vara snabb.

 • Finns på menyn: Vegetariskt, fisk och kött
 • Adress: Svartsö Alviks Udd 397
 • Info: svartsokrog.se
Skärgårdskrogen Svartsö krog
Skärgårdskrogen Svartsö krog

Omnipollos Flora

Öl och glass – två grejer man vill ha kalla, speciellt på sommaren. Ölen är såklart högklassig och det finns många olika roliga smaker, vad sägs om en öl med smak av passionsfrukt och cheesecake? Ölutbudet ändras ofta, så favoriter kommer och går.

Omnipollo är ett mikrobryggeri som producerar sin egna öl, och de gör dessutom smoothie-öl!

 • Finns på menyn: Vegetariskt, fisk och kött
 • Adress: Kungliga humlegården 1
 • Info: omnipollosflora.com
Det går att dricka smoothie-öl på Omnipollos Flora
Det går att dricka smoothie-öl på Omnipollos Flora

Mosebackes terrass

Beläget på söders höjder ligger Mosebacketerassen, och här har folk samlats sedan urminnes tider. Med en fantastisk utsikt över Stockholm går det att käka en burgare och dricka valfri dryck här. Barn är dessutom välkomna fram till klockan 16, därefter är det barnfritt.

På Mosebackes terrass använder man sig av en QR-kod vid betalning.

 • Finns på menyn: Bland annat burgare, pokebowls och gnocchi
 • Adress: Mosebacke torg
 • Info: sodrateatern.com
På Mosebacke kan du se solen gå ner över Stockholm
På Mosebacke kan du se solen gå ner över Stockholm

Terminalen

Birka Cruises må vara nerlagt, men deras terminal lever vidare. I den gamla terminalen har nu kollektivet livet öppnat. Med en utsikt över Stockholms vatten går det att äta både lunch och middag och för den som önskar ett mer permanent minne ryktas det även om att de kommer ha kvällar med pop-up-tatueringsstudio.

Terminalen har utsikt över vattnet
Terminalen har utsikt över vattnet

Plåtparken

Efter midsommar är det dags för plåtparken att inta Stockholm. En containerpark som består av 13 containrar kommer byggas upp där det kommer serveras enklare street food, men även olika typer av dryck. För den badsugne går det att ta ett dopp i vattnet som ligger bara några meter från plåtparken. Tänk dock på att alkohol och bad inte är en bra kombination!

 • Finns på menyn: Street food
 • Adress: Hammarby slussväg 18
 • Info: platparken.se
På plåtparken serveras allt från containrar
På plåtparken serveras allt från containrar
Sarah Lindstrand Mboge

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.