Proffsets bästa tips och trix för fina tomatplantor

Abdullah ”Tomatmannen” Almassri visar hur han sköter sin odling

Publisert:

Att ta hand om sina tomatplantor kan både vara kul och en utmaning. Abdullah Almassri är ett riktigt proffs och känd som ”Tomatmannen” i koloniområdet där han odlar 4–5 meter höga tomatplantor.
Här delar han med sig av mjölkkartongstricket, hur du vattnar din odling, binder upp plantor och när plantorna ska planteras om.

Många använder tomma mjölkförpackningar att odla i, smart med återanvändning och de har en bra form som ger gott om plats för rötterna att utvecklas. Men Abdullah Almassri menar att många gör helt fel med förpackningarna och visar i videon hur de ska förberedas för bästa resultat.

Så vattnar Abdullah sina tomater

Abdullah odlar sina tomater i brätten med 15 krukor i varje. Det gör det enkelt att vattna hela brättet på en gång genom att sänka ner det i vatten. De första två veckorna vattnar han en gång i veckan och därefter två gånger i veckan.

– Jag vattnar måndagar och torsdagar, alltid underifrån och med kallt vatten, annars kan plantorna skadas, säger Abdullah. Vattnar du ovanifrån kommer det inte vatten i hela jorden. Jag stoppar hela krukan i vattnet.

Ta bort de klenaste plantorna.
Ta bort de klenaste plantorna.

Ta bort de svagast växande plantorna

När plantorna växt till sig någon vecka är det dags att ta bort de svagaste och behålla den starkaste i varje kruka. Abdullah använder en sked för att inte skada rötterna. Plantorna du plockar bort kan du antingen slänga eller plantera om i en egen kruka.

– Ställ plantorna i solen, det gillar de. Jag flyttar mina plantor mellan de fönster som har mest sol. Det är därför de blir så fina. De är nöjda och jag är nöjd.

Så stöttar du plantorna

När plantorna växt till sig kan de behöva stöd. Abdullah använder vanlig eltejp och grillpinnar, det ger tillräckligt stöd menar han.

– Jag sätter tejpen på pinnen och för plantan nära den och trycker ihop tejpen. Man måste lämna lite plats för att kunna klippa bort tejpen när jag flyttar ut plantorna.

Då är det dags för omplantering. Så ser tjuvskotten ut.
Då är det dags för omplantering. Så ser tjuvskotten ut.

Tjuva tomatplantorna

– Alla tomatplantor ska tjuvas. Inte fönstertomater eller balkongtomater men alla tomater som blir långa.

Tjuven sitter alltid i ett grenveck. Vicka den fram och tillbaka så lossnar den lätt.

Då ska du plantera om

Har dina plantor blivit höga är det bra att kontrollera om det är dags att plantera om. Tryck försiktigt upp plantan underifrån och lyft den i stammen så du ser rötterna. Är det fullt med rötter behöver den en större kruka och mer jord.

Fortsättning följer då vi får följa med Abdullah när han flyttar sina tomatplantor till sin kolonilott.

Abdullah med sina fina plantor.
Abdullah med sina fina plantor.

Abdullah Almassri

Ålder: 56 år.
Yrke: Sjöman.
Bor: Bredäng i Stockholm.
Odlar: Hemma i lägenheten och på kolonilotten på Södermalm i Stockholm.
Specialitet: Odlar tomater som blir 4–5 meter höga.
Facebook: Abdullahs tomatodling dagbok.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.