”Krångla inte till det – håll det enkelt”

Jessicas enkla och billiga tips för vårens festliga tillställningar

Publisert:
Jessica Frej är Godares helgprofil.
Jessica Frej är Godares helgprofil.

Helgen lovar sol och många plusgrader efter en ovanligt kylslagen vår. Matkreatören och Godares helgprofil Jessica Frej planerar för grillpremiär.

Här delar hon med sig av sina bästa tips och recept när det är kalas.

När Jessica Frej ska grilla i helgen använder hon en vanlig klotgrill med ett rotisserispett för att grilla en hel kyckling. Till det blir det en härlig grönsallad med vinägrett/dijon-dressing.

– Pommes frites är väldigt gott till en sådan kyckling men vi får se hur det blir med det. När jag står vid grillen vill jag inte ha så mycket att göra i köket. Det blir nog snarare ett gott bröd och kryddsmör till.

Blir det grillad efterrätt också?

– Nej, det är så mycket runt grillandet så efterrätten får gärna vara färdig. Nu längtar jag efter rabarber så det blir en smulpaj med rabarber och jordgubbar från frysen, och vaniljglass till det. Pajen kan ställas på eftervärmen på grillen om man vill. Efter kyckling och sallad kan man unna sig en efterrätt som ger mer mättnad.

Bind ihop smakerna mellan välkomstdrinken och desserten

Jessica tipsar om att det är trevligt att inleda med en välkomstdrink med mousserande vin och en kompott av jordgubbar och rabarber för att binda ihop smakerna med desserten.

Snart är vi inne i stora kalasperioden med olika firanden. Hur ska man tänka när man planerar maten utan att få panik?

– Ett sätt att ta ner sin stress är att tänka att det är som att laga mat till sin familj men gånger fyra eller fem. Många krånglar till det i onödan och lagar stora konstiga saker bara för att man är fler.

Billigt och enkelt är din paradgren, vad ska man satsa på?

– När färskpotatisen kommer är det en bra go-to grej eftersom det är så gott. Är man trött på potatissalladen man gjort i alla år kan man istället rosta potatisen i ugnen, det blir ännu enklare. Fyll en eller flera plåtar med potatis, mycket salt, örter och så in i ugnen. Det blir lika gott ljummet som varmt.

Vad bjuder du på till det?

– Till det kan man grilla lammkorvar, några goda röror och en sallad. Vill man inte grilla kan man köpa en laxsida, krydda med citron och chili och baka den i ugnen. Många vill göra flera olika rätter men det blir bara jobbigt när du ska beräkna hur mycket du ska laga eftersom alla vill ta av allt. Krångla inte till det. Smulpaj är världens bästa grej eftersom du kan göra en stor plåt i förväg. Cheesecake och key-lime paj kan man göra om man älskar att baka och stå i köket. Satsa på att göra det gott och enkelt, stressigt blir det ändå.

Har du några dryckestips, gärna alkoholfritt?

– Det finns mycket god alkoholfri öl, själv dricker jag hellre ramlösa om jag kör, man går ju inte direkt och smuttar på något då. Men det finns goda lemonader, juicer och must. Många drinkmixer är enkla att göra alkoholfria drinkar av. Till den bubbliga välkomstdrinken byter du bara till något alkoholfritt alternativ, det blir samma grej.

Picknick kan vara världens sämsta koncept

Om du drar iväg på picknick, vad tar du med då?

– Generellt tycker jag att picknick är världens sämsta koncept. Det är så mycket rådd med allt släpande hit och dit. Ofta vill man ju bara ut men så fastnar man i köket i två timmar för att man ska fixa och packa. Förra året skulle jag på picknick och då ställde jag en kylväska i bilen och tog med en tom mattermos. Jag åkte förbi sushin och handlade och la i kylväskan och sedan köpte jag goda magnumglassar och la i mattermosen. Och sedan hade vi picknick på en fin filt. Glass håller sig bra 2–3 timmar i en termos. Det var en jättebra picknick. Men annars kan man göra det så enkelt som möjligt som paj eller en sallad. Bakad omelett är också gott, med ägg, grädde och någon god ost, ramslök eller sparris, ta vad du har hemma. Det blir som en paj utan pajdeg. Eller köp ost, chark och frukt och ta med en skärbräda och en kniv, och många våtservetter.

”Krångla inte till det – håll det enkelt”

Jessica Frej

Ålder: 34
Bor: Lidingö.
Yrke: Matkreatör och kokboksförfattare.
Aktuell: Jag håller på med en podd som släpps under våren.

Grilla tre-rätters med Jessica Frej

(18)

Grillad rödlök – fantastiskt gott

Enklare och billigare får man leta efter, dessutom ljuvligt gott.

(14)

Köfte – kryddiga spett av färs

Läckert kryddiga färsspett med fräsch sallad.

(11)

Grillad banan med salt kolasås

Efterrätten som lagar sig själv under middagen.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.