”Att njuta av en gofika är rena terapin”

Helan Shabani bjuder på sommarens bästa fika

Publisert:

För bara några år sedan var fika-stunden ångestladdad för Helan Shabani. Idag är hon en bakprofil på Tiktok med nästan en halv miljon följare.

– Att sätta sig ner och njuta av en gofika är rena terapin, säger hon.

Sommaren är fika-stundernas högsäsong. Det finns tid att sätta sig ner i solljuset och samtala i timmar.

– Då sommaren bjuder på färska bär, rabarber och äpplen bakar vi också andra saker. Att servera smulpaj med vaniljsås känns givet, säger bakkreatören Helan Shabani, som nu ger ut sin första kokbok ”Helans bästa.”

Helan Shabani gör succé på Tiktok med sina snabba, enkla och roliga recept – så pass att hon nu efter mammaledigheten ska börja jobba heltid som mat- och bakinfluencer.

– Jag är i grunden en statsvetare som trodde att jag skulle jobba på myndighet i resten av mitt liv. Ett kreativt arbete vågade jag inte ens drömma om.

Att hon skulle få njuta av fika så gott som dagligen var också något hon hade svårt att föreställa sig. Bullar, kakor och tårtor var i många år nämligen starkt förknippade med ångest. Helan berättar att hon har lidit av psykisk ohälsa i många år.

– I deppiga, ångestfyllda stunder har jag försökt kontrollera mitt liv och mitt
mående med att antingen hetsäta, gå på dieter eller träna som om mitt liv
hängde på det.

Helan Shabani gör succé på Tiktok med sina snabba, enkla och roliga recept.
Helan Shabani gör succé på Tiktok med sina snabba, enkla och roliga recept.
Att fika är vardagsterapi

Idag är det tvärtom, hon ”måste” baka regelbundet, och måste provsmaka allt hon gör, vilket har vänt spiralen från negativ till positiv.

– Och när jag har publicerat en video, så får jag respons från härliga följare. Ja, allt det här har gett mig en positiv känsla kring bakning.

Det hela började som en rolig grej under pandemin. Helan behövde ett tidsfördriv och bestämde sig för att bli duktigare på att laga mat och baka. Hon drog också igång ett Tiktok-konto där man kunde följa hennes resa. Eftersom hon tyckte sig vara okej på att laga mat landade huvudfokus på bakning.

– Tidigare körde jag mest på när jag bakade, vilket gjorde att knäcken kunde bli stenhård och kladdkakan torr. Det är väl det jag framförallt har lärt mig på den här resan; att läsa receptet ordentligt innan jag börjar baka.

Allt ska vara lättbakat

Att Helans grej har blivit lättbakat hänger ihop med hennes egen livssituation.

– När man har barn och ont om tid vill jag inte ägna hela kvällen åt att göra två olika tårtbottnar och tre smörkrämer. Jag gillar saker som går att göra i en enda bunke.

I processen har hon också lärt sig att hon kan fika sig glad.

– Livet bjuder på en del utmaningar. Då är det härligt att få ett litet avbrott, ta sig en kopp kaffe och en kaka, få njuta en stund och landa i nuet. Ibland själv, ibland i samtal med andra. Ja, att fika är vardagsterapi.

Helans goda sommarfika – citroncheesecake och chokladbollar med jordgubbsgömma.
Helans goda sommarfika – citroncheesecake och chokladbollar med jordgubbsgömma.

Har du något minne som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– Till min pappas födelsedag förra året bakade jag den sydamerikanska tårtan tres leches, där kakan dränks i tre sorters mjölk och toppas med vispgrädde som man pudrar kanel över. Pappa älskade tårtan, och sa att jag måste ha med den i boken. Det blev hans sista födelsedag. Därför kommer jag alltid att minnas den stunden.

Vad gillar du att servera till kaffet på sommaren?

– Förutom pajer, så gör jag gärna en jordgubbscheesecake, som ett alternativ till jordgubbstårtan. Jag brukar dekorera den fint med sylt eller någon kompott och spritsad grädde.

Vad är tipset för att lyckas med sin cheesecake?

– Att vispa grädden tillräckligt länge, annars börjar den rinna så snart du har tagit ut den ur frysen.

Och vad bjuder du på om folk kommer över spontant?

– Antingen blir det glass med jordgubbar, maränger och chokladsås. Man ska inte underskatta glassen i all sin enkelhet. Eller så tar jag fram något ur frysen, som är fullproppad med bakverk. Om folk kommer hem till mig på fika får de räkna med att ta en doggie bag med sig hem. Men hittills har ingen klagat, skrattar Helan.

Helan har massor med tips till sommarbaket.
Helan har massor med tips till sommarbaket.

Helans tips till sommarbaket

1. Planera bakverk efter väder. En varm dag vill du servera något som inte smälter på en sekund i solen.

2. Använd gärna frukt och bär i säsong, att ha i kakor eller dekorera med.

3. Läs igenom receptet innan du börjar baka. Det minskar risken för att missa något som påverkar hela processen.

4. Följ instruktionerna. Står det rumstempererat smör, så ska du inte smälta det. Det smälta smöret kräver mer mjöl, vilket i sin tur ger en torrare kaka.

5. Använd rätt storlek på form. Använder du en mindre eller större så ändras gräddningstiden.

6. Blanda lagom mycket. Står det att du ska blanda ingredienserna, så ska du bara röra tills allt blivit en jämn smet. Blandar du för mycket, så kan det leda till att det bildas för mycket gluten, vilket gör kakan torrare eller mer kompakt. Står det däremot att du ska vispa till en fluffig smet är det bara att köra på!

7. Använd glasskopa, för att gröpa ur degen när du bakar kakor/cookies. På så sätt får kakorna samma form och storlek.

8. Låt kakor/cookies svalna på galler, annars kan de samla fukt under sig.

Boken ”Helans bästa” (Norstedts)
Boken ”Helans bästa” (Norstedts)

Fika att glädjas åt!

Här är tre lättfixade bakverk, signerade Helan Shabani. Samtliga är lånade ur
boken ”Helans bästa.”

(1)

Citroncheesec­ake

Om du gillar syrliga och fräscha smaker så kommer du att älska den här cheesecaken. Citron tillsammans med den både lite salta och söta färskostblandningen är en tiopoängare!

(26)

Äppelpajrullar

Dessa rullar får hela huset att lukta vanilj, kanel och äppelpaj. De smakar som en kombination av äppelpaj, äppelmunk och kanelbulle. Behöver vi säga mer?

(8)

Kokosbollar med jordgubbsgömm­a

Kokosbollar är goda som de är, men vill du testa något nytt så kan du ha färska jordgubbar i mitten av bollen och krossad Daim i kokosbollssmeten.

Fakta: Helan Shabani

  • Ålder: 30.
  • Familj: Maken Foad, och dottern Mila, 1,5.
  • Bor: Solna.
  • Gör: Mat- och bakkreatör. @helanshabani på Instagram och Tiktok
  • Aktuell med: Boken ”Helans bästa.”