Julbord för två – så gör du

Sofia Henrikssons bästa tips

Publisert:
Sofia Henriksson
Sofia Henriksson

Ett litet julbord behöver inte betyda ett mindre firande. Med rätt planering kan det kännas precis lika matigt och sprakande som julbuffén.

– Det kan till och med bli bättre än det stora julbordet, säger Sofia Henriksson.

Blir det ett julfirande med din partner, en vän – eller kanske bara med ditt eget trevliga sällskap?

Misströsta inte, det kan bli minst lika härligt som det stora julbordet för hela släkten.

– Det kan till och med bli ännu bättre, och kanske skönare och inte lika kaosigt, säger kocken och Godare-profilen Sofia Henriksson.

Hur planerar du ett julbord för två?

– Jag skulle ha tänkt om lite, och delat upp det i en tre-rättersmeny i stället för buffé.

Ett exempel är att bjuda på en sillförrätt, i stället för att ställa fram fem burkar med sill.

– Man kan ju inte köpa fem olika smaker om man bara är två personer, så det är mycket bättre att satsa på en sillsort och göra den lite roligare.

Här är Sofias förslag på julmenyn för två.

  1. Förrätt: Matjesill med rostad kavring och västerbottenostkräm.
  2. Huvudrätt: Lammrostbiff i ugn med skysås och rotselleripuré. I min familj äter vi alltid lamm till jul, så det hade jag haft som huvudrätt.
  3. Efterrätt: Saffranspannacotta, det är enkelt att göra i portionsformar och passar bra efter den tunga julmaten.

Vad dricker du till?

– Jag skulle börja middagen med en god glögg spritz. Sedan skulle jag passa på att dricka något riktigt juligt, vin dricker man ju året om. Själv väljer jag alltid mumma på julafton.

(7)

Glögg-spritz – bubblig drink

Har du något tips om man ska fira jul på egen hand?

– Är man bara en person så skulle jag göra lyxiga mackor. En förrättsmacka med knäckebröd och sill, en god vörtmacka med julskina och senap, och avsluta med en lyxig glass. Något som går fort att laga men som ändå ger rätt julstämning.

Vill du lyxa till det lite extra kan du göra en smörstekt toast med varmrökt laxmousse och picklad silverlök. Är du själv kan du köpa en portionsbit varmrökt lax och ha på toasten, tipsar Sofia.

– Den är busenkel att slänga ihop och går perfekt att förbereda i förhand så slipper du göra så mycket på själva julafton.

(40)

Smörstekt toast med varmrökt laxmousse och picklad silverlök

Det blir ofta mat över när man inte är så många vid julbordet, vad gör du med rester?

– Det finns så mycket man kan göra. Rester av lax, korv och köttbullar gör sig perfekta i omelett. Har du potatis och prinskorv över kan du göra en jättegod potatis- och korvsoppa.

Hur ska du själv fira jul?

– Det har jag faktiskt inte bestämt än, men jag har fått massor med brorsbarn så vi har blivit en ganska stor familj som ska fira tillsammans.

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.