Emmanuela minskar svinnet med karibiska smaker

”Många säger att bönor är tråkigt, jag tycker tvärtom”

Publisert:
Emmanuella Sjögren
Emmanuella Sjögren

Hon flyttade från Haiti, via USA, Storbritannien – och hamnade i skånska Falsterbo.

Nu vill Emmanuella Sjögren få fler att minimera matsvinnet.

– Jag mår dåligt över att vi kastar så mycket mat när jag tänker på alla som svälter i mitt gamla hemland, säger hon.

Att inte slösa på mat och minska svinnet har blivit en hjärtefråga för Emmanuella Sjögren.

– Så som jag växte upp är cirkulär matlagning en fråga om överlevnad. Många från mitt hemland lider av akut matbrist. Där har man helt enkelt inte råd att slösa med mat.

De stigande mat- och elpriserna gör att många fler, även här i Sverige, behöver dra åt svångremmen, inte minst i köket.

– Därför vill jag att fler även här får in tankesättet ”cirkulär matlagning”. Alltså att man vänder på kylskåpsrensningskonceptet och undviker oplanerade rester från början, redan innan vi går och handlar.

Hennes främsta tips är att planera varje smula mat som köps, då blir risken mindre att maten glöms bort.

Gör en inköpslista både utifrån de ingredienser och matvaror som du redan har, och efter den meny som gäller inför kommande vecka. Bestäm även hur mycket pengar du ska spendera redan innan du går till affären, tipsar Emmanuella.

– Då slipper du en tråkig pyttipanna eller vad du gör av kylskåpsrensningsmiddagen, som ärligt talat sällan är veckans höjdpunkt. Problemet är att många saknar inspiration till hur det ska gå till.

Emmanuella Sjögren
Emmanuella Sjögren
En explosion och kaos på ett helt underbart sätt

Det är det hon nu ska försöka lösa, med nya kokboken ”Too good to waste”. Många av recepten utgår exempelvis från en hel kyckling som räcker till tre olika rätter och middagar.

– På så sätt slipper du planera nya inköp och tröttna på samma matlåda.

En förutsättning för att kunna trolla fram en god maträtt med det du redan har hemma är att se till att du har ett bra basskafferi med kryddor du tycker om. Själv föredrar hon:

  • Kryddpeppar
  • Nejlika
  • Kanel
  • Saffran
  • Muskot

– Det är kryddor som kanske mest förknippas med julmat i Sverige, men är grundkryddor i det karibiska köket.

Emmanuella Sjögrenn föddes på Haiti. Hon minns uppväxten som fattig, men hon har ändå många fina minnen från köket.

– Det är inte bara dofterna utan folket runtomkring. I min kultur är matlagning något alla gör tillsammans. Det är musik, högljutt och folk överallt, som en explosion och kaos på ett helt underbart sätt.

Hon minns kryddiga soppor, grytor och friterade bollar av svarta bönor. Ofta smaksatta med vitlök, timjan, salladslök och habanero-chili.

– Vi har en intressant matkultur. Som gammal fransk koloni gör man till exempel patéer och croissanter, men tolkade på vårt sätt.

Andra basvaror är ris, majs grönsaker som aubergine, spenat och kål. Och framförallt – bönor. En råvara hon gärna ser mer av även i Sverige.

– Många tycker att det är tråkigt, men jag säger tvärtom! De är som en ”blank canvas”, som man kan skapa de mest krämiga och smakrika rätterna med. Mina barn frågar nästan alltid efter bönor till middag.

Griot är av de vanligaste rätterna på Haiti.
Griot är av de vanligaste rätterna på Haiti.

En av de vanligaste rätterna på Haiti heter griot. Det är långkokt fläskkött som friteras. Det möra köttet serveras sedan med pikliz, en kryddstark inlagd kål med morötter och banan peze, som är det haitiska namnet på dubbelfriterad matbanan.

– Griot är som Haitis nationalrätt, det är streetfood som finns att köpa överallt, men som också finns på bordet så fort det är fest.

Emmanuellas nuvarande man Niclas jobbade på Haiti när de träffades. Tillsammans flyttade de till USA, sedan England – för att sedan landa i Falsterbo 2006.

– Nu kan man kalla mig skåning, fast en med ett kryddigt, karibiskt temperament, haha.

Här delar Emmanuella med sig av tre recept ur boken ”Too good to waste”

(6)

Kryddig kikärtscurry med spenat

Det här är en riktigt smakrik och kryddig kikärtscurry med spenat. Brynt smör ger en nötig smak och habanero-chili det där lilla extra stinget.

(24)

Snabb kyckling med superläckra smaker

En härligt krämig och smakrik middag! Använd antingen rester från redan grillad kyckling, eller minutfiléer som du bara snabbt steker på innan du lägger dem i grytan.

(11)

Pikliz – syrlig kålsallad

Om du öppnar kylskåpet hemma hos en haitier är det mycket troligt att du hittar en burk pikliz. Den älskade kryddstarka, fräscha och syrliga inlagda vitkålssalladen är ett absolut måste när du vill ha ett starkt och fräscht tillbehör.

– Den passar till allt från ägg och mackor till grillat och såklart – till griot.

Fakta: Emmanuella Sjögren

  • Yrke: Frilansmatkreatör och kock. Hon är även utbildad chocolatier och sommelier.
  • Bor: Falsterbo
  • Aktuell: Med kokboken ”Too good to waste”
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.