Svart vitlök – en riktig umamibomb

Publisert:
Svarta vitlöksklyftor.
Svarta vitlöksklyftor.

Svart vitlök kan låta som en paradox. Men de här små mjuka godbitarna är proppade med härlig umami-smak och tar din matlagning till nya smakhöjder. Här är vad du behöver veta om den svarta juvelen.

Svart vitlök är fylld med den femte grundsmaken umami som upptäcktes i Japan för drygt hundra år sedan där den ofta förekommer i matlagningen. Namnet kommer från de japanska orden ”umai” och ”mi” som kan översättas med ”delikat” och ”smak”.

Svart vitlök är precis som buljong, asiatisk fisksås, ketchup och sojasås exempel på smaksättare med umamismak.

Vad är svart vitlök?

Den svarta vitlöken är en vanlig vitlök som fermenterats vilket förändrar både utseende och smak helt och hållet. Vitlöksklyftorna blir svarta och mjuksega. Den är helt fri från tillsatser.

Hur smakar svart vitlök?

Svart vitlök har en mjuk och fyllig smak av soja, buljong, balsamvinäger och med toner av lakrits.

Vad används svart vitlök till?

Använd de svarta vitlöksklyftorna som smaksättare precis som med vanlig vitlök, soja eller buljong. Lös upp den i vatten och blanda ner i till exempel köttfärssåsen eller grytan. De går också att äta som de är som snacks.

Köpa eller göra egen svart vitlök?

Att göra egen svart vitlök tar tid och kan vara lite krångligt – vitlöken ska tillagas i en riskokare i minst tio dagar.

Därför är det enklare att köpa färdig svart vitlök. Du hittar dem i välsorterade matbutiker, delikatessdiskar och i asiatiska livsmedelsbutiker.

Fermenterad vitlök blir svart och mjuk.
Fermenterad vitlök blir svart och mjuk.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.