Så lagar du en hel middag – direkt på grillen

”Jävligt gott”-bloggaren Gustav Johansson tipsar

Publisert:

Gustav Johansson är en grillare av rang.

Profilen bakom matbloggen ”Jävligt gott” tipsar här om hur du får till den perfekta veganmiddagen på kolgrillen.

– Helt plötsligt har du ett enormt utbud av rätter du kan laga, säger han.

När Gustav Johansson ska välja vad han allra helst lägger på grillen är det hamburgare som gäller. Vegansk sådan, naturligtvis.

– Jag grillar hamburgare minst en gång i veckan. Drömmen är att göra så goda hamburgare som det bara är möjligt.

 • Hur långt kvar har du dit?

– Jag har grillat tusentals burgare så jag borde vara på god väg i alla fall.

I tio års tid har han drivit bloggen ”Jävligt gott”, en matblogg där han delar med sig av recept och tips på vegansk matlagning. Gustavs nisch är att vegansiera klassiska kötträtter. Men han försöker att inte fokusera så mycket på varför maten är vegansk utan hur den blir det.

– Det primära är att det är gott, då vill folk äta, så enkelt är det. Maten är en så stor del av våra liv. Det är mat, musik, kärlek och politik som är våra stora identitetsmarkörerna. Du kan inte be folk förändra sina matvanor, det är som att be dem byta musiksmak eller bli någon annan. Det är skitsvårt.

Likadant är det med grillning. Att grilla är för många stark förknippat med kött och då är det lätt att det tar stopp när middagen ska vara vegetarisk. Gustav Johansson vill slå ett slag för att laga kompletta rätter på grillen.

– Du kan mycket väl steka, koka och baka på grillen så länge du använder ugnsfasta kastruller, grytor och stekpannor. Då har du helt plötsligt ett enormt utbud av rätter att välja mellan.

Gustav Johansson vill slå ett slag för att laga kompletta rätter på grillen.
Gustav Johansson vill slå ett slag för att laga kompletta rätter på grillen.
 • Hur gör du för att hålla rätt temperatur på grillen?

– Jag brukar lägga briketter på bara ena sidan av grillen. Då har du en sida som är väldigt varm där du kan steka och bryna och så har du en sida där du har indirekt värme och där kan maten tillagas längre.

Grytan eller kastrullen ska inte ha något lock vid tillagningen, i stället är det grillens lock som får styra tillagningen, enligt Gustav Johansson.

– På det sättet får du som en ugnsgrill, vilket är fantastiskt och ger en mustig kolgrillssmak till maten. Temperaturen reglerar du genom att öppna och stänga ventilerna på grillen.

 • Har du grillat något som blev oväntat gott?

– Ja! Melon blir väldigt gott, den blir nästan karamelliserad. Överlag är frukt fantastiskt att grilla. Kombinationen av det rökta och det karamelliserade är ofantligt gott.

Den perfekta grillmiddagen för Gustav är när han får bjuda in familj, vänner och grannar på lantstället i Östergötland.

– Då bjuder jag först på en röra av tångkaviar, smulade salta lantchips, hackad rödlök och dill blandat med växtbaserad yoghurt eller crème fraiche. Och så dippar man chips i. Man kan också passa på att grilla gurkbitar och melonskivor i väntan på grillglöden. De behöver bara en chock av stark värme, servera som plockmat med en vinägrett.

Sedan dukar Gustav upp en stor buffé med till exempel carnitas, som du hittar recept på nästa sida, tillsammans med mängder av goda röror och tillbehör. Till dessert blir det bärpaj bakad på indirekt värme i gjutjärnspanna på grillen.

– Det blir jävligt gott! Hur bra som helst, säger Gustav.

Gustavs 6 tips – så gör du veganska såser

 1. Använd havregrädde, den fungerar som vanlig grädde.
 2. Köp eller gör vegansk majonnäs, den är baserad på kikärtsspad i stället för ägg. Majonnäsen går att smaksätta eller använda i olika såser.
 3. Gör en salsa, de går att smaksätta på en mängd olika sätt. Tänk romaneska, guacamole eller ajvar.
 4. Tzatziki går att göra med veganska alternativ till yoghurt och crème fraiche.
 5. Koka cashewnötter i 15 minuter och mixa ihop dem till en röra som blir en mustig bas som du smaksätter med dina favoritkryddor och vitlök.
 6. Vita bönor går också bra att mixa ihop till en kräm och smaksätta med vitlök, dijon och citron. Det blir en god hamburgerdressing.
Colakokt carnitas.
Colakokt carnitas.

Gustav Johansson

 • Bor: Stockholm
 • Yrke: Matkreatör, entreprenör och kokboksförfattare.
 • Aktuell med: Matlagningsprogrammen ”Veganskt på grillen” på Godare-kanalen. Kampanjen Vego i skolan med kurser för skolkockar. Jobbar med en ny kokbok.
 Så lagar du en hel middag – direkt på grillen
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.