Sofia Henriksson bjuder på glöggtilltugg

”Jag börjar julbaka redan i november”

Publisert:
– Jag älskar denna med getost, färska fikon, valnötter och honung, säger matkreatören Sofia Henriksson. Prova vetja!
– Jag älskar denna med getost, färska fikon, valnötter och honung, säger matkreatören Sofia Henriksson. Prova vetja!

Julälskaren Sofia Henriksson firar helst jul varje dag i december och bjuder gärna in till glöggmingel.

– Jag börjar baka redan i november så att lussekatter och pepparkakor är klara till advent, säger Sofia. Här delar hon med sig av både söta och salta recept till glöggminglet.

Matkreatören Sofia Henriksson fullkomligt älskar julen och vill helst fira jul hela långa december.

– Det är min absoluta favorit av alla årets högtider. Julafton har allt mindre betydelse, det är själva december som är jul för mig. Kalle Anka har jag släppt, jag vill fira varje dag istället.

Sofia vill att det ska finnas lussebullar, pepparkakor och bondkakor redan före första advent. Även adventsstakar och stjärnor ska vara på plats i god tid till första glöggminglet.

– Jag börjar nog ganska tidigt jämfört med vad många tycker är okej. Jag brukar börja baka i mitten av november för att ha allt färdigt till advent.

  • Glöggmingel riskerar lätt att bli lite väl sockersött, hur kan man väga upp det?

– Jag brukar göra glöggdrinkar. Det blir ju ofta väldigt varmt vid glöggmingel och då är det gott med kalla drinkar. Förra året ville alla gäster ha drinkar istället för varm glögg med mandel och russin.

Sofia tipsar också om att salta till de söta godsakerna och att även bjuda på salta saker.

– Alla har sina egna recept på knäck och kola och pepparkakor men lite flingsalt på kolan och ädelost på pepparkakorna gör faktiskt stor skillnad.

Här hittar du recept på Sofias goda laxmousse som ger en härligt rökig smak som kontrasterar mot allt det söta.

Smörstekt toast med varmrökt laxmousse och picklad silverlök
Smörstekt toast med varmrökt laxmousse och picklad silverlök
  • Finns det någon godsak du inte vill vara utan?

– Oj, det är nog mycket. Lussekatterna måste vara med, de doftar ju så gott. Men det blir ingen jul utan min chokladkola. I min familj har vi alltid kallat chokladkola för knäck, jag visste inte ens att knäck fanns förrän jag var typ 23 år, säger Sofia och skrattar.

Sofias chokladkola är egentligen ett klassiskt knäckrecept men med kakao och mörk sirap. Till den varma glöggen vill Sofia ha russin och mandel.

– Jag är lite traditionell där men jag skållar inte mandeln längre, som jag gjorde hela min uppväxt. Det känns bara onödigt. Klart att man kan få någon skalbit mellan tänderna men jag tycker skalet bidrar till smaken, allra helst om man rostar mandeln lite i stekpannan först.

  • Till sist, vad önskar du dig i julklapp?

– Bra fråga! Jag har ända sedan jag var 12 önskat mig kökssaker så nu har jag nog det mesta. Men glas är alltid trevligt, bubbelglas eller cocktailglas.

Glögg-spritz – festligt och lite mer svalkande att dricka när det serveras snittar och kakor.
Glögg-spritz – festligt och lite mer svalkande att dricka när det serveras snittar och kakor.
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.