Louise Johansson tävlar i Årets kock

Så gör du finalistens lena ostkräm – se klippet

  • Veronika Seigerlund
Publisert:

Louise Johansson gör sig redo för finalen av Årets kock 2021.

För Godare berättar hon om uppladdningen.

– Jag vaknade härom natten och tänkte ”kajplök, vad är det nu igen och vad kan man laga med det?!”.

Louise Johansson skapade tv-historia när hon vann första säsongen av ”Sveriges mästerkock” 2011.

För andra gången står hon nu i final i Årets kock. Då, 2019, slutade hon på sjunde plats. Den 16 september tävlar totalt åtta finalister om årets titel och Louise Johansson är redo för revansch.

  • Stort grattis till finalplatsen! Hur förbereder du dig inför tävlingen?

– Tusen tack! Jag lagar en himla massa mat och testar smaksättningar, tekniker och råvaror. Schemat är fullsmetat över sommaren så sömn, en och annan skogspromenad och något dopp i havet är också behövligt för att ha fullt fokus den 16 september. 

  • Är du nervös?

– Jag vaknade här om natten och tänkte ”kajplök, vad är det nu igen och vad kan man laga med det?!”. Men den största utmaningen för mig som ensamstående mamma är att få ihop hela livspusslet fram till final.

  • Hur har du lärt dig laga mat?

– Som barn gillade jag att baka och vara med i köket. Jag lärde mig det mesta själv. Matlagning är verkligen min passion, jag älskar det med varje cell i kroppen. Det är jag nog ganska ensam om i min familj! Mamma och pappa tycker bäst om när jag bjuder på ”vanlig mat” utan krusiduller.

  • Du älskar alpinåkning. Vad är godast att äta i backen?

– Gulaschsoppa och en kall öl, det hör fjällen till. Eller en våffla med sylt och grädde. Jag älskar sötsaker!

”Jag älskar matlagning med varje cell i kroppen” säger Årets kock-finalisten Louise Johansson.
  • Vilken mat undviker du?

– Helt vanliga kokta ägg, jag fattar inte grejen? En god omelett, en bakad äggkräm eller en rå äggula är gott. Men inte kokta ägg, det går inte ner. Blir jag bjuden håller jag god min och hoppas ingen ser att jag inte äter.

  • Vad äter du när ingen annan är med?

– Det är glass, direkt ur paketet. Jag brukar dessutom köra mitt kanonknep att mikra det några sekunder så att glassen blir klar att äta direkt.

  • Har du några favoritsmaker?

– Jag älskar syrligt i alla dess former. Det är allt från citron, yuzu, vinäger till bär. Salt är också väldigt viktigt. Osaltad mat blir väldigt menlös. Jag är mycket för oväntade kombinationer och fräscha smaker.

Louise Johansson är en av åtta tävlande i Årets kock 2021 som avgörs 16 september.
  • Berätta om ett härligt smakminne!

– Mammas köttfärssås. Hur många stjärnkrogar man än äter på så är det värmen som går rakt ut i kroppen vid första tuggan jag alltid vill återvända till. Jag har faktiskt laddat med just köttfärssås inför kvalet i år, det är lite av ett ess i rockärmen. Att ladda på med rätt känsla.

  • Hur känns det att vara en av finalisterna i Årets Kock?

– Det känns otroligt mäktigt! Jag var väl förberedd och nöjd med min rätt så jag hade goda förutsättningar inför kvalet, men var absolut inte säker på att komma vidare.

  • Vinner du?

– Jag kommer att göra mitt yttersta för att bjuda på en matupplevelse och framför allt presentera mat som jag står för och älskar. Men man kan inte gissa sig till vad andra gillar. Den som enligt juryn lagar godast mat den 16 september är den som kammar hem det. Jag hoppas att det blir jag.

Det här är Louise Johansson

  • Bor: Göteborg
  • Jobbar: Delägare i krogkonceptet Luckan & Lådan
  • Aktuell: Finalist i Årets kock 2021
  • Instagram: @tastebylouise

Läs vidare

    Veronika Seigerlund är reporter och redaktör på Godare.

    decoration divider

    Mer på Godare

    1. Unika sommarkrogar i Stockholm

    2. Äppelkaka med smuldegstopp

    3. Så minskar du matsvinnet från frukosten

    4. Friterade äppelskivor med äppelkolasås

    5. Skaldjursrisotto

    6. Renskavsburgare med skogssvamp

    7. Helstekt kyckling med vitlök och timjan

    8. Biffwok med ingefära och sesam

    9. Foliegrillad öring med vitlökssmör

    10. Pulled pork i ugnen