Det här är svenskarnas favoritkorv

Toppingen som svensken helst har på korven

Publisert:

Under 2020 och coronapandemin blev korvgrillning ett sätt för många att ses utomhus och umgås.

Men det är nog allmänt känt är att korv i bröd ligger svensken varmt om hjärtat.

Här är listan över den korv som går hem hos svenska folket.

Att Håkan Juholt förvarar 100 isterband i sin frys och att Stefan Löfven vill ha en kokt korv med bröd i en valkampanjsfilm skulle kunna vara bevis för hur mycket svenskar älskar sin korv.

En undersökning visar nu vilka korvar som går hem bäst hos svensken och hur vi helst äter en go’ korv med bröd.

Totalt sett så äter svensken i genomsnitt 60 st korv med bröd per år, fördelat per kön så äter kvinnor 47 stycken och män hela 72 stycken per år. Var femte svensk äter dessutom korv ett par gånger i veckan.

Svenskarnas favoritkorv

Men svenskens favoritkorv att stoppa i brödet är varken isterband eller kokt.

Det är nämligen lite hetare än så – chorizokorven plockar förstaplatsen. Därefter kommer en klassiker, grillkorv, följt av kokt/Wienerkorv och kabanoss. På fjärde plats kommer ”annan smaksatt korv”.

Fredrik Reinfeldt tackar inte nej till en korv med bröd.
Fredrik Reinfeldt tackar inte nej till en korv med bröd.

Och vad vill vi svenskar toppa våra körvar med då?

Med en hårsmån kniper senap platsen som svenskens favorit framför ketchup. Samtidigt visar undersökningen att invånare i Södermanland gärna frågar om majonnäs på sin korv.

Så äter vi korv i Sverige

Våra korvvanor skiljer sig en del i detta avlånga land. Enligt undersökningen är jämtlänningar, Blekingebor och invånare i Gävleborg Sveriges största konsumenter av korv.

I Skåne äter man mer än gärna vegetariska korvar, medan man i Uppsala äter korvar av det lite hetare slaget.

Andra viktiga ingredienser som spelar roll för svensken är att korven ska innehålla hög kötthalt, vilket 73 % av de svarande efterfrågar. Korven ska även innehålla svenskt kött, enligt 65 % i undersökningen.

Undersökningen gjordes av Kantar Sifo på uppdrag av Cirkle K.

Lisa Nilsson

Lisa Nilsson är sociala medier-redaktör på Godare. Hon har studerat journalistik och multimedia vid Södertörns högskola och har även läst kreativt skrivande. Innan Lisa började på Aftonbladet jobbade hon som digital redaktör på Femina och Residence på Aller media. Och om det är ett featureämne hon brinner för så är det mat!