Ladda för kanelbullens dag med hembakat
9 goda recept till kanelbullens dag 22
Hur äter du helst din kanelbulle? Rakt upp och ner, smyger runt kanterna – eller tar du den mjuka mitten först? Vilket som, nu är det hög tid att fira den älskade kanelbullen. Här är nio recept värdiga ett ordentligt firande den 4 oktober.
Så här en bit in i hösten känns det perfekt att få fira vår älskade kanelbulle. Många bakar egna bullar medan andra väljer att köpa färdiga.
Oavsett så kan vi alla se fram emot att njuta av doftande bullarna den 4:e oktober varje år.
Här är 9 goda recept till kanelbullens dag.
9 goda recept till kanelbullens dag
- Klassiska kanelbullar. Snåla inte med smöret i fyllningen, det är det som gör kanelbullarna extra goda. Här är ett klassiskt recept på saftiga och goda kanelbullar.
- Kanelbullar med brynt smör. Hoppa över ägget och pensla bullarna med brynt smör i stället. Otroligt gott och perfekt för alla oss som älskar den kolaaktiga smaken av brynt smör.
- Hjärtformade bullar. Vill du bjuda älsklingen på något speciellt? Baka kanel-och kardemummabullar i hjärtform! Enkelt, gott och kärleksfullt.
- Kanelbullar med vaniljkräm. Kanel, vaniljkräm eller hallonsylt, svårt att välja? I de här smaskiga bullarna får du allt på en och samma gång! Passar lika bra på bullfesten som på ensamfikat.
- Glutenfria kanelbullar. Smakrika och saftiga – så ska kanelbullarna vara. Även de glutenfria. Här är ett recept som blir så gott att alla, även de som tål gluten, vill vara med på bullfesten.
- Kanelbulleäppelpaj. Prova en gofika med extra allt. Kanelbullar är gott – äppelpaj är gott. Då måste ju kanelbulleäppelpaj vara dubbelt så gott.
- Bullfocaccia i långpanna. Perfekt om du inte hinner baka vanliga bullar. Gör djupa gropar i degen ungefär som i en focaccia och toppa med en härlig blandning av socker, smör, kanel och pekannötter.
- Kanelsnurror med äpplen.Godbitar med mycket smör, socker, kanel och äpplen i snurrorna. Här pratar vi så mycket av det goda att det nästan blir överdrivet, men bara nästan.
- Kanelbullar med surdeg. Saftiga och goda. Här är ett enkelt recept på riktigt goda bullar fyllda med kanel, smör och socker.
3 enkla tips för att lyckas med kanelbullarna – gör så här:
- Använd mjukt i stället för smält smör.
- Rör samman smör, socker och kanel innan du brer ut fyllningen på degen.
- Pensla bullarna med ägg – men först efter gräddningen – då får de en ”försegling” som håller inne fukten.
Hinner du inte baka just på torsdag kan baka och frysa in bullarna när du har tid. För perfekt resultat fryser du in dem så snart de svalnat till rumstemperatur. Tina dem sedan försiktigt i mikron när de de ska ätas och de kommer att smaka lika bra som helt nybakade.
Kanelbullens historia
Kanelbullens dag firades för första gången 1999. Det var när Hembakningsrådet fyllde 40 år som de firade genom att instifta Kanelbullens dag den 4 oktober.
Det finns mängder av dagar som är tillägnade olika saker men just den här blev genast populär och skrevs in i almanackan.
Hembakningsrådet grundades 1959 av ett antal svenska livsmedelsföretag som handlade med mjöl, jäst och socker.
Det var under den tiden många kvinnor gick från att vara hemmafruar till att ge sig ut i yrkeslivet och hembakningsrådet ville uppmuntra till fortsatt bakning i hemmen. I dag formuleras syftet på hemsidan: ”att inspirera alla att baka, med hjälp av goda recept och praktiska råd”.
Kanelbullen är ett av svenskarnas favoritfika och är unik för Sverige även om just smaksättningen med kanel och socker finns över hela världen.
Källa: Nordiska museet, Hembakningsrådet
Så många kanelbullar äter vi idag
ARTIKLAR
Så många kanelbullar äter vi i dag
Cirka 55 procent av svenskarna äter minst en bulle den här dagen, många äter fler.
Av de som åt blev 42 procent bjudna av sin arbetsgivare.
Av de som åt köpte 76 procent sina kanelbullar och 24 procent bakade själva.
Av de som åt i åldersgruppen 18–29 år, åt 51 procent två kanelbullar eller flera.
Uppskattningsvis sju miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag.
Källa: GfK, Sveriges bagare & konditorer
Vilket land kommer kanelbullen från?
Från Sverige. På 1920-talet, efter första världskriget, ökade tillgången på smör och socker.
Bagarna ville göra något extra festligt av vetebrödet och kom på att fylla mig med smör, socker och kanel. Och så pärlsocker ovanpå.