Så fixar du lunchen på typ fyra minuter

Sara Begners bästa tips för snabblagad mat

Publisert:
Sara Begner är en supersnabb lunchlagare.
Sara Begner är en supersnabb lunchlagare.

Snabb, snabbare, snabbast. Släng ihop lunchen på några minuter med kocken Sara Begners smarta tips.

– Det som tar mest tid är att komma igång. Det gäller att planera och riva igång och gasa, säger Sara.

Kocken Sara Begner har gjort 16 kokböcker, den senaste i raden är ”Laga lunch på typ 4 minuter”.

– Det var kul att få göra en bok som inte är så stylad. Det ser ut som det gör på riktigt hemma hos gemene man. Vi ska äta varje dag och allt är inte så snyggt och tillrättalagt här i världen. Min ambition är att så många som möjligt ska känna att det där kan jag också göra.

Hur kom du på idén med boken?

– Det var under coronapandemin, jag hade tråkigt när vi jobbade hemma. Jag bad en kollega filma när jag lagade lunch och så filmade vi den vardagen vi var i. Vi livesände och det hände saker hela tiden. Brandlarmet gick och katten hoppade upp på bordet.

Förstod folk att det tar typ 4 minuter?

– Många var jätteupprörda men det är klart att det inte går på fyra minuter. Jag ville vara lite kaxig. Men det var det som var tävlingen, jag plockade fram allting, ugnen var på och spisen var på och sedan tryckte vi på play. För det mesta tog det sju minuter.

Hur ska man tänka för att få ihop lunchen snabbt?

– Det som tar mest tid är att komma igång. Man glömmer sätta på pastavattnet, man hämtar en sak i taget från kylen. Det gäller att planera och riva igång och gasa.

Vilken av rätterna är snabbast?

– När jag hade våffeljärnet och redan hade gjort smeten så tog det bara minuter att göra våffelwrappen med ost och jalapeños.

– Jag älskar gnocchi, när man steker den så blir den så god. Ös i basilika, pinjenötter och mozzarella, det tar verkligen fyra minuter. All typ av färsk pasta går blixtfort.

Samtidigt som du städar kylskåpet får du en gratis lunch. Det älskar man ju.

Vilka är de smartaste genvägarna?

– Jag tror att jag alltid använt våffeljärn, mackjärn och mikron. Det som tar tid är att koka ris, pasta eller potatis. Och så ugnen, den tar tid. Det är klart att det ska vara balanserade rätter men bröd är en bra kolhydrat och så fyller man på med mycket fyllning. Quesadillas tycker jag är en väldigt bra lunch, man kan stoppa i vad sjutton som helst. Man kan riva ner alla ostslattar och räcker inte det man har i kylskåpsrester så kan man utöka med en tetra bönor eller bönröran från tacokvällen. Samtidigt som du städar kylskåpet får du en gratis lunch. Det älskar man ju.

Handlar du någon vara som ger dig genvägar, som till exempel fryst färdighackad lök?

– Det tycker jag folk ska göra för många är dåliga på att hacka lök. För mig är det inget problem men jag ser ju hur folk håller på, det tar ju hundra år. Det är en bra produkt om man inte kan och man slipper lukta illa om fingrarna.

– Jag använder gärna färdigkryddade tomatsåser, pesto, srirachamajonnäs, färdighackade grönsaker i påse och färdigstekt kyckling.

Sara Begners kokbok ”Laga lunch på typ 4 minuter”.
Sara Begners kokbok ”Laga lunch på typ 4 minuter”.

Sätter du guldkant eller är det billigt som gäller?

– Mycket är billigt i boken men några få av recepten är dyrare. Jag tänker att om man bjuder hem någon på lunch är det i stället för att gå ut och äta och då blir det ändå billigare även om du köper salmalax. För 200 kronor kan jag få en väldigt lyxig lunch hemma men på krogen får jag dagens husman och en lättöl.

Vad gör du med tiden du sparar på att laga så fort?

– Jag hinner till mina möten. Jag går inte ut och springer men hinner med att se ett avsnitt av favoritserien på tv.

Vad ska du äta till lunch idag?

– Jag är på Coop två dagar i veckan. Så det blir chorizo med couscous som serveras på lunchrestaurangen idag.

(8)

Pasta med räkor och spenat

Färsk pasta går blixtfort att koka och här är den extra lyxig med räkor och smakrik med dill, citron och purjolök.

(3)

Banh mi med grillost

En klassisk vietnamesisk smörgås som man kan göra med grillost i stället för med långkokt kött som rätten traditionellt innehåller.

(7)

Våffelwrap med ost och jalapeño

När du tror att du inte har något hemma räcker våffelmix, en burk jalapeños och en ostkant till en snabblunch.

(2)

Linguini med broccoli och parmesan

Små fina buketter får smak från vitlöken och stekyta av olivoljan, och binds ihop med parmesan och lite kokvatten från pastan. Det är så enkelt och så gott.

Sara Begner

Bor: Stockholm.
Utbildning: Näringsterapeut och kock.
Yrke: Matkreatör.
Favoritlunch: Ramen, man blir varm och det är fräscht.
Aktuell med: Kokboken ”Laga lunch på typ 4 minuter”.
Instagram: @sarabegner

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.