Festligaste dryckerna till nyårsafton

Godares vinexpert väljer sina favoriter

Publisert:

Under årets sista sprakande timmar ska det skålas med det godaste vi kan tänka oss. För Sarah Lindstrand Mboge innebär det champagne – och festliga drinkar.

– Nu när man äntligen får fira ordentligt i grupp så känns det på sin plats att öppna en riktigt god champagne, säger hon.

När Sarah Lindstran Mboge firar ut med det gamla och in med det nya väljer hon champagne genomgående under middagen.

– Det är en väldigt bra matdryck! Men det kommer nog slinka ner ett glas vin eller två, säger hon.

Sarah ska unna sig en flaska Perrier-Jouët Belle Epoque på nyår.
Sarah ska unna sig en flaska Perrier-Jouët Belle Epoque på nyår.

Vad skålar du med på tolvslaget?

– Jag ska nog unna mig en flaska Perrier-Jouët Belle Epoque eller en flaska Louise Roederer rosé att skåla i. Nu när man äntligen får fira ordentligt i grupp så känns det på sin plats att öppna en riktigt god champagne.

Hur ska man tänka när man väljer dryck till nyårsfesten?

– Eftersom man ofta äter trerätters så kan man tänka på samma sätt som när man bygger upp en middag. Börja med lättare viner och avsluta med de tyngsta. Men viktigast är att man dricker och äter sådant som man själv tycker är gott!

Vilken dryck passar bäst till nyårsmaten?

– Mycket beror på tillbehören till maten, och vad man själv gillar. men som regel skulle jag göra så här:

  • Till oxfilé väljer jag rött, kanske en Cabernet sauvignon från USA.
  • Fisk och skaldjur matchar jag helst med champagne eller cava.
  • Till vegetariska rätter skulle jag dricka en riktigt god vit eller röd bourgogne - beroende på vad rätten innehåller.

Här nedan har Sarah valt ut sju av sina bästa dryckestips till nyårsafton. Allt från bubbel från Tasmanien, Bollinger-klassiker, alkoholfritt och ett vitt vin ”med lite oumpf”.

Louis Roederer, 2015 Rosé nr 77226,

689 kr/ 750 ml

Rosébubbel är kanske lite okonventionellt när det ska poppas flaskor på nyår (eller fest), men ack så gott! Här är en årgångschampagne från en topp-producent. Årgången är det heller inget fel på – så här levereras det en champagne i toppklass helt enkelt. Uttrycksfull med ett djup med sedvanliga brödiga toner som går att hitta i champagne men lägg till röda frukter och lite oumpf.

Drick till: Börja kvällen med de här bubblorna eller drick till räkor i en större modell som serveras varma.

Louis Roederer
Louis Roederer

Privat Brut Nature Reserva, 2020 Nr 7904,

120 kr/750 ml

Smalt, korrekt och fräscht bubbel. En cava som är väldigt elegant i stilen med hög syra och lågt sockerinnehåll. Tankarna går lite åt gröna äppelskal och citrus både i smak och doft. I bakgrunden finns en liten ton av kex. Otroligt mycket vin för pengarna.

Drick till: Passar perfekt till skaldjur.

Privat Brut Nature Reserva
Privat Brut Nature Reserva

Jansz, Premium Cuvée nr 7957

199kr/ 750 ml

Bubbel från Tasmanien? Javisst! Här är ett mousserande vin gjort på de klassiska champagnedruvorna chardonnay och pinot noir. Ett fruktigt och aromatiskt vin där det går att hitta gula äpplen, citron och en doft av nybakat bröd. Ett vin som kommer gå hem hos de flesta, och visst är det kul att dricka viner från nya platser!

Drick till: Till de här bubblorna äts gärna en elegantare fiskrätt.

Jansz, Premium Cuvée
Jansz, Premium Cuvée

Charles de Fére, Blanc de Blancs Brut nr 7425

79 kr/750 ml

Ett riktigt snack-bubbel Ungt, druvigt och helt okomplicerat. Bubblorna är små och gör sig snabbt påminda på paletten, syran är frisk och vinet är torrt.

Drick till: Enkelt och tillgängligt gör att det passar vid de flesta tillfällen, men drick det kallt och gärna till räkor med aioli.

Charles de Fére
Charles de Fére

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne Nr 7725,

155 kr/750 ml.

Så mycket vin för pengarna! Det är äpplen, päron, kalkigt och lite brioche-brödigt på näsan. Druvorna är chardonnay och pinot noir. Den sista bidrar till att vinet upplevs som lite fylligare. Snygga bubblor som är många utan att vara påträngande och syran är skarp utan att vara aggressiv – ett välbalanserat vin helt enkelt!

Drick till: Drick som det är eller till en rödspätta.

Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne
Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne

Bollinger, Special Cuvée Brut, nr 7418

549 kr/750 ml

Lily Bollinger har vi mycket att tacka för när det kommer till champagne. Hon är även kvinnan bakom det kända citatet där hon deklarerar att dricker champagne både när hon är glad och ledsen. Men den här champagnen – ja, den är mogen, uttrycksfull och har det där lilla extra.

Drick till: Den är något större i stilen vilket gör att den är väldigt tacksam att servera till mat, gärna pilgrimsmusslor eller ljust kött.

Bollinger, Special Cuvée Brut
Bollinger, Special Cuvée Brut

Alkoholfritt

Oddbird, Blanc de Blancs Non Alcoholic sparkling wine, nr 1979

88kr/750 ml 

Alkoholfritt bubbel med inslag av gröna frukter och en sötma som bär upp drycken. Syran är pigg, liksom bubblorna.

Drick till: Drick gärna det här för att skåla i eller till skaldjur.  

Oddbird, Blanc de Blancs Non Alcoholic sparkling wine
Oddbird, Blanc de Blancs Non Alcoholic sparkling wine

Sarah Lindstrand Mboge är sommelieren som vill flytta vinintresset från finrummen in till våra vardagsrum. Just nu utbildar hon sig till journalist vid Södertörns högskola. Sarah har jobbat på flera vinbarer både i Sverige och utomlands och syns nu i Godares ”Vinskola” där hon ger sina bästa råd för hur man dekanterar, lagrar – och väljer rätt rosé till sommarens grillkvällar. Sarah har dessutom full koll på restaurangscenen och tipsar gärna om stans bästa matpärlor.