Växtbaserat och supergott

Therese ”Thess” Elgquist bjuder på smarriga recept

Publisert:

Att äta växtbaserad mat behöver verkligen inte vara tråkigt. Det vill matkreatören Therese Elgquist bevisa.

Nu är hon aktuell med sin programserie ”Växtbaserat med Thess” på tv-kanalen Godare, som har premiär på fredag.

För matkreatören Therese Elgquist, som också driver bloggen ”Plant based by Thess”, står maten alltid i centrum.

– Mat är så mycket mer för mig än att bara äta för att överleva. Jag vill umgås runt mat, laga mat, äta mat och jag vill resa och upptäcka nya platser genom mat.

Therese tycker det är synd att mat ofta enbart beskrivs för sin funktion, till exempel ur ett hälsoperspektiv. Hon vill att alla ska känna hur kul och spännande det är med mat.

– Min grej är växtbaserat och det är verkligen ingen raketforskning, men det är ett annat sätt att tänka kring mat. Jag vill inte bara ta en rätt och veganisera den. Jag vill snarare bygga upp rätten utifrån att den ska vara växtbaserad och låta grönsaker vara grönsaker.

Enligt Therese har många en bild av hur en vegan ”ska vara” och därför, säger hon, skulle de aldrig välja en vegansk burgare eftersom de inte identifierar sig med veganismen. Det vill hon ändra på.

– Jag tror att om man i stället kallar det något växtbaserat, som bönburgare eller morotsbiffar, så låter det mycket härligare och sexigare. För mig handlar det om att oavsett om du äter växtbaserat hela tiden, någon gång då och då eller bara som ett tillbehör så ska det vara så jäkla gott med grönsaker. Jag vill undvika pekpinnar.

”Mitt mål är att göra grön mat så folklig som möjligt. Och man behöver inte göra allt från grunden, det finns jättegoda grönsaksbiffar och falafel att köpa färdiga i affären. De är utmärkta genvägar”, säger matkreatören Therese ”Thess” Elgquist
”Mitt mål är att göra grön mat så folklig som möjligt. Och man behöver inte göra allt från grunden, det finns jättegoda grönsaksbiffar och falafel att köpa färdiga i affären. De är utmärkta genvägar”, säger matkreatören Therese ”Thess” Elgquist

Mat med två superkrafter

Här är en snabb soppa som har två superkrafter.
1) Den går extremt snabbt att laga. Och 2) den är väldigt god även kall – med andra ord perfekt att servera under varma sommardagar,

Snabb och jättegod soppa med broccoli och gröna ärtor.
Snabb och jättegod soppa med broccoli och gröna ärtor.
  • Hur kom det sig att du började äta helt växtbaserat?

– Jag har aldrig sagt att jag från och med i morgon bara ska äta växtbaserat, det har bara blivit så. När jag insåg vilken kreativitet det finns med grönsaker så fanns det inte längre plats för något annat, och så mår jag så bra av det.

  • Var hämtar du inspiration ifrån när du skapar en ny rätt?

– Det är ofta ett hopplock av flera olika matminnen. Det kan vara en majssalsa jag åt i New York för flera år sedan som jag kommer på skulle passa ihop med de grillade tofuspetten jag får hemma hos en kompis. Och till det kanske de där karamelliserade nötterna jag fick hemma hos mamma passar perfekt. Det kan också vara en vacker bild som ger mig inspiration att själv skapa något gott och vackert fast med mina smaker och ingredienser.

Hon ser också till att rätten innehåller bra näring, flera olika texturer och de olika grundsmakerna: sött, salt, surt, beskt och umami.

– Det är en treenighet av näring, textur och smak som gör att det blir en komplett rätt.

I sommar ser Therese fram emot att sitta på en klippa vid havet och grilla någonting gott och äta med händerna.

– Jag är en enkel människa som inte behöver mycket för att må bra. Jag ska vara ledig mycket och åka runt och äta och träffa människor som älskar sin mat.

Therese Elgquist

  • Bor: Göteborg
  • Yrke: Konceptkreatör, kokboksförfattare, fotograf och matkreatör
  • Aktuell med: Ny serie på Godare-kanalen. Godare finns bland annat att se i Telias utbud, hos ComHem, Canal Digital och Telenor. Utvalda program visas dessutom på Aftonbladet.
  • Blogg: plantbasedbythess.com
  • Favoriträtt: Falafel med många röror och goda tillbehör
Växtbaserat och supergott
  • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.