Så enkelt lagar du indiskt på riktigt

Publisert:

Indisk mat kan vara ett av de mest misshandlade köken av alla menar vegomästaren Mattias Kristiansson.

Nu har han och sambon Amanpreet Singh Sangha gjort en kokbok för alla som vill lära sig laga indiskt på riktigt.

– Det är både gott och enkelt och med 5–6 kryddor kan du laga det mesta i boken, säger Arman.

När Amanpreet Singh Sangha, modedesigner från Indien, var på tillfälligt besök i Sverige 2019 fick han en matchning på Tinder och gick på dejt.

Dejten visade sig vara en fullträff och efter några år av långdistansförhållande bor Aman numera tillsammans med veganmatsmästaren Mattias Kristiansson i Stockholm.

Mattias är chefredaktör på tidningen Vego och författare till en rad kokböcker. Aman har ett stort intresse för mat och gillar att resa för att prova nya maträtter.

Aman och Mattias träffades på Tinder.
Aman och Mattias träffades på Tinder.

Det gemensamma intresset för mat har nu resulterat i att de har gjort en vegetarisk kokbok, Green India, om det indiska köket tillsammans.

– Jag var inte särskilt förtjust i indisk mat från början men det kan bero på att det är ett av de mest misshandlade köken av alla, säger Mattias.

Aman kommer från Punjabi i norra Indien där man äter mer kött och grytor. Han har lärt sig att laga mat av sin mamma under uppväxten.

– Hon sa att vi måste kunna laga mat, det blir för dyrt att alltid äta ute, säger Aman och skrattar.

Indisk mat är ”ett av de mest misshandlade köken”, enligt Mattias.
Indisk mat är ”ett av de mest misshandlade köken”, enligt Mattias.

Tillagningen ger olika smaker

För Mattias har det varit en uppenbarelse att upptäcka hur olika bönor kan smaka beroende på hur de tillagas.

– I Sverige äter vi ju bruna bönor och ärtsoppa och det har vi alltid gjort. Men det finns så mycket mer man kan laga. I Indien är de så duktiga på att laga bönor, linser och grönsaker, säger Mattias.

Tanken bakom den nya kokbok är att lära ut hur äkta indisk mat ska smaka, att det är något helt annat än den västerländskt anpassade maten.

– Det finns så mycket mer än naanbröd, chicken tikka masala och palak paneer, säger Aman.

Mattias och Aman har mött många fördomar om indisk mat. Att det är dyrt för att det behövs mängder av olika kryddor, är krångligt och att det tar lång tid.

– Det stämmer inte alls, säger Aman. Det behövs kanske 5–6 olika kryddor. Och du behöver inte en massa olika sorters linser, oljor och bönor, de går ofta att ersätta med det du har hemma.

– Med de 5–6 kryddorna kan du laga 90 procent av alla recept i boken, säger Mattias. Alla ingredienser som är med går att få tag på i Sverige.

Brödet som Mattias och Aman bakar äter de gärna till frukost.
Brödet som Mattias och Aman bakar äter de gärna till frukost.

Olika syn på recepten

Det var inte helt enkelt att samarbeta runt boken. Mattias är van att skriva recept och behöver exakta mått. Aman däremot mäter aldrig upp kryddorna när han lagar mat.

– Det finns dessutom en mängd olika sätt att laga varje rätt på, det känns som att varje familj i Indien har sina egna recept, säger Mattias.

Aman håller med.

– Jag tycker att min mammas palak paneer är den autentiska men min moster gör en annan och då är den autentisk för hennes familj.

Med 5–6 kryddor kan du laga alla recept i den nya kokboken.
Med 5–6 kryddor kan du laga alla recept i den nya kokboken.

Boken innehåller inte bara recept utan lär också ut olika matlagningstekniker som är viktiga för att få till rätt smak och utseende på maten.

– Det var aha-upplevelse på aha-upplevelse med alla olika tekniker. Tadka är grunden i så många rätter och innehåller nästan alltid detsamma. Den görs separat med alla kryddor och sedan smaksätter man maten med den. I Sverige brukar vi blanda allt tillsammans direkt, säger Mattias.

– Ja, varför gör ni så? Första gången jag såg det så undrade jag vad du höll på med, säger Aman.

  • Hur ofta äter ni indisk mat?

– För att fira något – indiskt, bota hemlängtan – indiskt, kallt och grått – indiskt, säger Aman.

– Innan jag träffade Aman tyckte jag att all indisk mat smakade likadant men det är väldigt gott och varierat. Det blir som att äta olika kök, säger Mattias.

  • Trots att det bara är 5–6 kryddor?

– Ja! Jag fattar inte det där, att det kan smaka så olika. Det är det magiska med indisk mat.

Aman jämför indisk mat med en varm film att svepa kring kroppen.
Aman jämför indisk mat med en varm film att svepa kring kroppen.

Aman menar att allt handlar om hur man lagar maten. Att varje krydda tillsätts vid rätt tillfälle så den kommer till sin fulla rätt.

  • Går vägen till hjärtat via magen?

– Nja, jag gillade ju inte indisk mat när jag träffade Aman så det är nog snarare så att vägen till maten gick via hjärtat för mig, min kärlek till indisk mat är helt klart kryddad av kärleken till honom. Men det var ett kul sätt att lära känna någon på, genom kulturen och maten.

För Aman är den indiska maten som en varm filt att svepa omkring sig.

– De välbekanta dofterna och smakerna förflyttar mig tillbaka hem till Indien och ger tröst när jag har hemlängtan, säger Aman.

Amanpreet Singh Sangha

Ålder: 39 år.

Bor: Stockholm

Yrke: Säljare i klädaffär och kokboksförfattare.

Favoriträtt: Punjabi kadhi pakora.

Mattias Kristiansson

Ålder: 36 år

Bor: Stockholm

Yrke: Chefredaktör för Vego, kokboksförfattare och matkreatör.

Favoriträtt: Punjabi Chole med brödet bhatura.

I videon visar Mattias och Aman hur man bakar ett enkelt indiskt bröd.
I videon visar Mattias och Aman hur man bakar ett enkelt indiskt bröd.

6 kryddor som ger den indiska maten rätt smak

Spiskummin, helst hel

Gurkmeja

Koriander

Senapsfrön

Garam masala

Chilipulver

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.