Så mycket mat häller vi ut i avloppet

5 enkla sätt att ta vara på överblivet kaffe

Publisert:

I år kommer du att hälla ut ungefär 18 kilo mat och dryck – bara i avloppet.
Det visar nya siffror från Naturvårdsverket.
– Bara man lyckas bryta vanemönstret är det enkelt att få ner den siffran, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.

Ungefär 18 kilo. Så mycket mat och dryck kommer varje person i Sverige att låta rinna ner i avloppet under 2021. Totalt handlar det om 190 000 ton flytande mat och dryck.

Det visar en ny studie från Naturvårdsverket.

– Att mat och dryck hälls ut är inte bra, varken för miljön, klimatet eller för den egna plånboken, säger Ida Björkefall, handläggare på Naturvårdsverket.

Det här häller vi ut i avloppet

De främsta anledningarna till att mat och dryck hälls ut är att det blivit över från en måltid, att maten eller drycken blivit för gammal eller att bäst före-datumet har passerat.

Det här hälls ut i avloppet, enligt studien:

 • Kaffe och te: 45 procent
 • Mejeriprodukter: 21 procent
 • Drycker: 9 procent
 • Sås, soppa och röror: 9 procent
 • Fast avfall som ris, pasta, flingor: 8 procent
 • Sött som glass och sylt: 3 procent
 • Övrigt flytande matavfall som rått ägg och tomatpure: 4 procent
Svenska hushåll beräknas 2021 hälla ut cirka 190 000 ton flytande mat och dryck via avloppet på ett år.
Svenska hushåll beräknas 2021 hälla ut cirka 190 000 ton flytande mat och dryck via avloppet på ett år.

Svinntips till singlar

För enpersonshushåll går i genomsnitt 26 kilo mat och dryck ner i avloppet per person och år – alltså åtta kilo mer än hos större hushåll.

– Främst handlar det om att det är svårare att göra slut på stora förpackningar när man är färre i hushållet, säger hållbarhetsexperten Louise Ungerth.

Det kan också handla om att ensamhushåll har mindre frysar och kylskåp som snabbt blir fulla.

Eller att det är svårt att ställa om från att laga mat till hela familjen – till bara en person när exempelvis barnen flyttar hemifrån.

– Det tycker jag själv kan vara hopplöst. Det känns konstigt att bara koka tre potatisar i stället för att fylla hela kastrullen, säger Louise.

 • Hur gör man då som svinnsmart singel?

– Det viktigaste är att lära sig att förnya rester. Det kanske är svårt att ensam göra slut på en tacosås-burk, men då kan du slänga ner den i en omelett, pastasås eller liknande, säger Louise.

Här ger hon fem andra tips på hur man kan minska svinnet som rinner ut i avloppet:

 1. Gör en rest-buffé. Soppan håller exempelvis i kylen i flera dagar. Ta vara på alla smårester och gör en buffé till dig själv.
 2. Köp mindre förpackningar. Trots att många tror att det blir billigare att köpa big-pack så är det sällan så. Köp hellre en mindre förpackning, det blir billigare i längden om du slipper slänga.
 3. Använd alltid en ren sked. Ta en ny sked varje gång du tar mer ur crème fraiche-burken. Annars bildas det lätt mögel.
 4. Sänk graderna i kylen. Aldrig mer än 4–5 grader, inte 4–8 grader som det står på många förpackningar. Maten håller nästan dubbelt så länge.
 5. Titta inte på bäst-före-datum. Lukta och smaka istället!

– Det är ibland löjligt korta bäst-före datum. Jag använde själv en grädde som gått ut för tre veckor sedan till lunch. Den smakade precis som vanligt, säger Louise Ungerth.

Frys in överblivet kaffe så kan du enkelt göra en iskaffe.
Frys in överblivet kaffe så kan du enkelt göra en iskaffe.

Var tredje matkasse slängs

Men det som rinner ner i avloppet är bara en liten del av det totala matsvinnet.

Mellan en tredjedel och hälften av all mat som produceras i världen hamnar i soptunnan. I Sverige slängs årligen runt 1,3 miljoner ton mat. Majoriteten – omkring 70 procent – slängs i hemmen.

– Det handlar om ett obetänksamt beteende, ett vanemönster vi måste förändra, säger Louise Ungerth.

Så kan du ta vara på kaffet

Kaffeslattar toppar listan över det vi slänger mest i avloppet. Här har vi samlat några smarta tips på vad det överblivna kaffet kan användas till.

Svalka dig med en iskaffe. Ställ in kaffet i kylen, eller fyll isbitsformar och lägg i frysen. Oslagbart en varm sommardag! Receptet hittar du här.

(24)

Mazagran – kaffedrink med citron

(9)

Mustigt knäckebröd med kaffe

Tillaga en kaffesyrup. Blanda två delar socker med tre delar överblivet kaffe och koka i ungefär 10 minuter. Perfekta för att piffa upp din kaffedrink, glass eller dessert.

Hållbarhetsexperten Louise Ungerth lär ut skillnaden mellan bäst-före och sista förbrukningsdag.
Hållbarhetsexperten Louise Ungerth lär ut skillnaden mellan bäst-före och sista förbrukningsdag.

Louise Ungerth

Louise är opinionsbildare inom hållbarhetsfrågor och har arbetat på Konsumentföreningen i Stockholm. Hon driver bloggen louiseungerth.se om bland annat matsvinn.

Så mycket mat häller vi ut i avloppet
 • Varje vecka är det onsdag. Men inte vilken onsdag som helst. Det är Matsmarta onsdag! Genom kunskap, härliga tips och recept vill Aftonbladet inspirera dig och hela svenska folket att äta lite klimatsmartare. Och man måste ju börja någonstans – så varför inte en dag i veckan?
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.