”Alla mår bra av en smörhåla”

Mat-Tina är Godares helgprofil

Publisert:

Hon är redan inne på sin tredje julskinka, brysselkål är ett måste, danska ostar är oemotståndliga och hon bakar fredsmäklarbullar med extra allt.
Kocken Tina Nordström älskar allt som har med vintern att göra, till och med ett isande kallt dopp.

Tina Nordström
Tina Nordström

Det lackar mot jul och på söndag är det den fjärde advent, hur ser helgen ut?

– Jag är barnsligt förtjust i julkalendern och smyger upp, tänder ljus och dricker kaffe och tittar på kalendern tillsammans med hundarna. Inte ens barnen är vakna, jag ser den alltid först. Jag börjar också stämpla ut efter julstressen.

Tänder du fjärde ljuset?

– Jag är inte mycket för adventsljusstakar, det är inte särskilt snyggt, det är mycket roligare att tända alla ljus på en gång!

December betyder ofta fullt i kylskåpet. Går du och snyltar på något?

– Julskinkan! Jag är sjukt tidig med julskinka, redan innan första advent har jag griljerat den första och nu är vi inne på vår tredje. Och så ska den ligga i folie, det är en rykande åtgång på den där skinkan. Man tar generösa skivor, senap och knäckebröd, vansinnigt gott.

Förbereder du mycket inför julhelgen?

– Det ska göras pepparkakshus, lussebullar och det ska julas till. Doften måste komma in i huset. Jag har alltid rödgran, trots att han barrar.

Brysselkål har blivit supertrendigt, brukar det finnas på ditt julbord?

– Det var på tiden att det blev trendigt, det är så förbaskat gott.

I Tinas nya kokbok har hon tre recept på brysselkål. Ett där man steker dem med soja så de blir lite glaserade, ett med rå brysselkål som man hyvlar tunt och blandar med russin och river pecorino över.

– I det tredje receptet blancherar jag brysselkålen och häller i lite dill, grädde och valnötter.

Tina tipsar också om att det är viktigt att inte misshandla de små kålhuvudena. De får inte bli överkokta och det ska vara rejält med salt i kokvattnet.

Du har ett recept på lussebullar med smörgrotta, det låter ju som det ultimata bakverket?

– Alla mår bra av en smörhåla. De här bullarna är en kombination av allas önskemål eftersom en del tycker att vanliga lussebullar kan vara lite tråkiga. Det är en fredsmäklarbulle så alla blir glada.

Tinas saffransbullar med smörgrotta
(36)

Tinas saffransbulla­r med smörgrotta

Saffransbullar med smörgrotta
Saffransbullar med smörgrotta

Vilket är det bästa julsnackset?

– Ost är extremt gott, som den danska Gammel Knas. Eller nötter, det behöver inte vara så avancerat. Alla har vi väl ätit pepparkakor med stiltonost. Jag tycker om att göra en ostkräm att ha i kylen.

Karamelliserade nötter finns också bland Tinas favoriter. Det behöver inte vara mandlar eller valnötter, pumpafrön och solroskärnor blir också gott tipsar hon.

– Du gör en karamell av smält socker men har i lite salt eller kanske lite misopasta så att det händer någonting.

Till laxen, sillen och potatisen vill Tina gärna använda färsk dill och persilja. Och för att få hem dem från affären utan att de fryser ihjäl så lägger hon kryddkrukorna långt ner i kassen.

– Vi är ofta rädda om kryddorna så vi lägger dem överst men då fryser de och vissnar när de kommer in. Men blir de lite hoptryckta längst ner i kassen så repar de sig alltid.

Väl hemma slår hon in kryddorna i fuktigt tidningspapper och lägger in dem i kylen så håller de sig bra.

Det var på tiden att brysselkål blev trendigt, tycker Tina. ”Det är så förbaskat gott.”
Det var på tiden att brysselkål blev trendigt, tycker Tina. ”Det är så förbaskat gott.”

Jag har förstått att du uppskattar en blöt mulning, att få eller ge?

– Jag tycker nog att det är rätt roligt att få dem, börjar man med att ge, som lillasyster, då får man alltid dubbelt igen. Så rent psykologiskt är det bättre att ge igen. Men jag uppskattar alltid en blöt och lite grusig.

Du vinterbadar också, blir det kanske ett isande kallt dopp?

– Ja, det har jag gjort i flera år nu. Det gör jag varje vecka, det får mig att slappna av och stänga ner min hjärna, det händer något med en när man sänker ner kroppen i badet.

Finns det något som är jobbigt med vinterbad?

– Jag går i från stranden och kroppen bara skriker och undrar om det är slut nu. Men det värsta är att sänka ner sig. Man kippar efter andan och kan inte prata eller titta på någon. Man måste gå in i sig själv och få kontroll på andningen och då kommer lugnet.

Och med den julefriden i sinnet tar vi oss an den sista helgen före jul. Det kan bli en smörgrottebulle, pimpad brysselkål eller kanske rent av ett vinterdopp.

”Alla mår bra av en smörhåla”

Tina Nordström

Ålder: 49 år
Yrke: Kock
Bor: Helsingborg.
Aktuell med: Nya kokboken ”Käka gott månad för månad”.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.