9 goda rätter med ägg

Publisert:

Färgsprakande marinerade ägg, klassisk gubbröra eller lyxiga egg Benedict. Ägg är otroligt mångsidigt och det går att laga en mängd olika rätter. Här är nio av våra godaste recept.

(2)

Påskpajer – både goda och snygga

Påskpajer – de här fina pajerna kommer från Italien och bakas traditionellt
till påsk. Löskoka äggen innan du lägger dem i pajen, så behåller de sin perfekta form. Recept ur Lena Söderströms kokbok Pajer.

(14)

Djävulsägg med gräslök och chilisås

Servera heta djävulsägg med smak av dijonsenap, chilisås, rödlök och gräslök. Ett perfekt tillbehör på smörgåsbordet eller buffén. Lika goda som vackra!

(2)

Egg benedict med lax och pepparrotshol­landaise

Finns det något lyxigare, godare och mer välgörande än egg Benedict en söndagsförmiddag? I boken ”Ägg” får du lära dig hur du tillreder den eleganta rätten dessutom bjuds på massor av goda recept, alla med ägg i så klart!

(39)

Smörrebröd med ägg och räkröra

En maffig smörgås med ägg och räkröra är perfekt till lunch. Extra lyxigt känns det med färska örter på toppen. Välj gärna ett surdegsbröd eller annat lite mer rustikt bröd.

(19)

Hjärtformad tårta med ägg och bacon

Det sägs att frukosten är dagens viktigaste måltid. Varför inte låta den vara den mest romantiska också?

(2)

Rödbetsmarine­rade ägg till charkbrickan

Rödbetsmarinerade ägg är ett roligt och färgsprakande sätt att lyfta charkbrickan till nya höjder. Tillsammans med valfri lufttorkad skinka blir detta en kombination som är lika vacker som god.

(20)

Shakshuka – bjud på den goda brunchrätten

Shakshuka – perfekt till brunchen. Shakshuka kommer från Mellanöstern och är en härligt kryddig, varm rätt toppad med krämiga ägg. Här visar kocken Mari Bergman en variant med fetaost.

(18)

Klassisk gubbröra

Den klassiska gubbröran är ett perfekt tillbehör både till jul, påsk och midsommar. Det finns lika många varianter som kockar - här är vårt bästa recept med matjessill, ansjovis, ägg och kaviar.

(179)

Så fixar du goda mackan med rivet ägg

Servera en äggmacka som överraskar. Förutom att den är härligt maffig så serveras ägget på ett lite annorlunda sätt. Hårdkoka ägget och riv det över mackan, toppa med flingsalt och chiliflakes.

Nina Kindbro

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.