Jiray reser land och rike runt på kebabsås-jakt

Godares helgprofil Jiray Seropian har testat över 1000 kebabrestauranger

Publisert:
Jiray Seropian har testat över 1000 kebabrestauranger – bara i Sverige.
Jiray Seropian har testat över 1000 kebabrestauranger – bara i Sverige.

I tio år har han jiddrat med folk om var den bästa kebabsåsen finns.

Nu reser Jiray ”Kebabspotting” Seropian landet runt för att ta reda på svaret – en gång för alla.

– Sverige förtjänar att få veta, säger Godares helgprofil.

Det finns få personer i världen som har ätit så mycket kebab som Jiray Seropian, känd från Instagram-kontot @kebabspotting.

Han åker jorden runt för att hitta den bästa kebaben och driver dessutom restaurangerna ”Meat on a stick” på tre platser i Stockholm.

Ett fullspäckat schema, som gör det svårt att planera vad som ska ätas i helgen.

– Jag är spontan och har väldigt köriga dagar, så det är svårt att planera. Förhoppningsvis ska jag ut och käka. Jag äter ofta på flera restauranger under samma kväll, 2-3 rätter per ställe, ganska stor i maten med andra ord.

Du ska inte laga något gott?

– Nej. Jag är ingen tacofredag-kille. Jag äter ute sex-sju dagar i veckan.

Hur många av dagarna blir det kebab?

– Hemma i Sverige blir det inte så ofta, det finns inget mer att lära här. Men det kanske slinker ner två-tre stycken i veckan.

Var åt du din senaste goda kebab?

– I förrgår käkade jag på ett ställe i Linköping, en irakisk kolgrill som heter Gass Erbil. Det var inte wow men ganska schysst.

Jiray Seropian
Jiray Seropian
Jiray reser land och rike runt på kebabsås-jakt
En kebab-räksallad är faktiskt riktigt gott.

I januari drog Jiray i gång ett nytt projekt på Youtube – en Sverige-runt resa på jakt efter den p-e-r-f-e-k-t-a kebabsåsen.

Ett omdiskuterat ämne där de allra flesta tycks ha en bestämd åsikt.

– I tio år har jag jiddrat med folk om var den bästa såsen finns. Jag har haft hetsiga ordfejder med allt från entusiaster och kvarterspatrioter till rena rama dårar och besserwissrar. Nu var det dags att reda ut detta en gång för alla.

Resan började i Kiruna, Gällivare, Luleå, Umeå och Piteå, för att fortsätta nedåt i landet under våren.

– Jag förstod inte hur extremt krävande resan skulle bli, vi pratar alltså om tio kebabställen per stad. Det finns guldkorn här och där, det är dem jag ska hitta.

Någon stad som överraskat hittills?

– Nja, ingen stor surprise. Umeå både skämde ut sig och imponerade på samma gång. I Kiruna har de bara orientdressing, alltså en lite sötare hamburgerdressing. Det är väldigt unikt för just den staden, den är borta redan vid Luleå.

Är det någon skillnad på kebaben i norr mot den i södra Sverige?

– Ja absolut. Köttet är tyvärr samma i hela Sverige, det kommer från fabriker. Men såserna skiljer sig markant. Jag som är uppvuxen i Norrköping är van vid en sorts sås, men det räcker med att du åker fyra mil till Linköping så har de en helt annan sort, och tycker att vi är dumma i huvudet, och vice versa.

Jiray reser land och rike runt på kebabsås-jakt

Du är inget fan av kebabpizza – finns det någon kebab-fusion du gillar?

– Jag har ätit kebabnudlar, kebabpasta, kebabgratäng... allt är gott men det är inget jag kan påstå att jag älskar. En kebab-räksallad däremot – det är faktiskt riktigt gott. Men det citatet kommer jag troligtvis få äta upp, haha.

Vegankebab då, funkar det?

– Eh, det beror på. Jag är en nörd och hardcore så jag gillar inte de här varianterna när de slänger ihop någon pappersmassa på ett spett. Då är det bättre att göra en vegansk variant med bara grillade grönsaker.

Om man vill ha fredagsmys med kebab, hur gör man den bäst hemma?

– Släng ut grillen och gör egna spett. Och en riktigt god sås till. De färdigköpta såserna som finns är riktigt dåliga allihopa faktiskt. Det är lätt att dra ihop en fräsch sås själv.

Allt du behöver för att göra Jirays hemmagjorda kebabsås är:

  • Yoghurt
  • Pressad vitlök
  • Citron
  • Salt och peppar
  • Hackad persilja och mynta
Jiray är på jakt efter den perfekta kebabsåsen.
Jiray är på jakt efter den perfekta kebabsåsen.

Bästa drycken till kebab?

– Personligen föredrar jag en kall öl, men vill man inte ha alkohol så finns det en dryck som heter ayran, den är både älskad och hatad. Det är en salt yoghurtdryck som svalkar när man äter något kryddstarkt. Vill du göra den själv är det bara att blanda yoghurt, salt och vatten.

Förutom att fortsätta äta dig runt Sverige, har du något kul på gång?

– Jag släpper en ny säsong på Youtube med avsnitt från Paris, Amsterdam, Budapest och Rom. Sedan var jag i Tokyo förra månaden och nästa resa blir tillbaka till New York eller Mexiko city.

Sista, och kanske svåraste frågan – var finns bästa kebaben?

– Haha, den frågan får jag hela tiden. Men jag har faktiskt inte hittat den perfekta kebaben än. Det land som har bäst kebab är i alla fall Israel, tätt följt av Jordanien och Syrien, inget snack om saken.

Namn: Jiray Seropian

  • Ålder: 40 stadiga.
  • Bor: I Norrköping
  • Yrke: Krögare och entreprenör. Jag gillar inte att kalla mig influencer, jag hatar influencers.
  • Bästa kebaben: Jag har inte hittat den perfekta kebaben, men det land som har bäst kebab är i alla fall Israel, tätt följt av Jordanien och Syrien.
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.