Jesper Blomqvist: Mästerkocksvinsten tyngre än VM

Hemligheten som knockade Markus Aujalay

Publisert:

Efter sina år som proffsfotbollsspelare i Italien är matlagningen Jesper Blomqvists stora passion. Till och med så stor att han tävlar – och vinner – både ”Sveriges mästerkock VIP” och ”Hela kändissverige bakar”.

– Jag är ingen vinnarskalle, jag gillar bara att tävla, säger Jesper.

Nere mot vattnet på Lidingös södra delar ligger Jesper Blomqvists pizzeria 450 Gradi, i en 70 år gammal byggnad som tidigare var personalmatsal för de som arbetade i industrierna runt omkring. Nu hukar den i skuggan av Lidingös högsta byggnad Fyrtornet Dalénum som stod färdig 2020.

Efter en lång karriär som fotbollsspelare i Sverige och som proffs i Italien och England gick Jesper en universitetskurs i kreativ matlagning och förstod att det var något han verkligen ville satsa på.

– Det var det roligaste jag gjort efter fotbollen. Matlagning, vin och kaffe är det jag gillar. När jag fick erbjudande om att bli delägare i en pizzeria på Lidingö slog jag till. Vi har precis bytt lokaler och köket är nyrenoverat.

Jesper skulle gärna laga ännu mer mat men på restaurangen har han fullt upp med löner, kassasystem och andra, som han säger, tråkiga grejer.

Jesper Blomqvist bakar pizza.
Jesper Blomqvist bakar pizza.

– Jag hackar hellre lök i köket som assistent till kocken. Nu har vi gått en glasskurs så vi ska börja göra egen glass. Det är skitkul så jag hoppas det blir mer. Jag har gått en sommelierkurs men hann inte med sista provet, och så gillar jag kaffe också.

Grattis till vinsten i ”Sveriges mästerkock VIP”, väger den tyngre än Champions league 1999 eller VM-bronset 1994?

– Ja, just nu gör den i alla fall det, nej men det är lite olika. Det är ju kul och mat är det jag vill vara bra på och har en passion för.

Förutom framgångarna som fotbollsspelare och vinsten i ”Sveriges mästerkock VIP” så har Jesper vunnit många av de tävlingar han ställt upp i. Bland annat har han vunnit ”Hela kändissverige bakar”, ”Let’s dance” och ”Mästarnas mästare” i lag. I ”Stjärnor på is” tog han hem en andra plats.

Jesper står gärna i köket på sin pizzeria.
Jesper står gärna i köket på sin pizzeria.

Är du en vinnarskalle?

– Nej, jag tycker mest att det är kul att tävla och se hur bra jag kan bli. Så jag tränar mycket och ser till att jag är förberedd. Det brukar ju vara ett framgångsrecept.

Finns det något annat du skulle vilja tävla i?

– Nej, nu har jag varit med i de tävlingar jag vill så jag är jättenöjd. Sveriges mästerkock VIP var en dröm jag hade. Nu finns det nog inte så mycket mer. Men man vet aldrig vad som dyker upp.

Hur kommer det sig att du är så duktig på att laga mat och baka?

– Ja, om jag nu är det, säger Jesper blygsamt. Men jag tycker om att servera god mat hemma eller här på restaurangen.

Den första som inspirerade Jesper till att laga mat var mormor Linnea hemma i Abborrträsk. Hon var en riktig husmor och gjorde allt från grunden som pölsa, kalvdans och blodpudding.

– När jag kom till Italien såg jag hur de älskade att bara sitta och äta och njuta av maten. Jag var bara där i några år men hade gärna stannat längre.

Och sedan flyttade du till England, hur upplevde du den matkulturen?

– Det blev en krock på många plan. De bryr sig inte om mat på samma sätt som i Italien. Men de har ändå sunday steak och fried breakfast. Så alla länder har sina russin i kakan men de är inte alltid lika lätta att plocka.

Vilken fotbollsklubb hade bäst mat?

– Det var absolut Milan, de har en fantastisk restaurang på anläggningen. Det var höjdpunkten efter träningen att få sätta sig där.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– En bit parmesan och mjölk till cappuccinon.

Vem skulle du bjuda på middag och i så fall vad?

– En svamprisotto till Markus Aujalay så jag får övertyga honom att den verkligen är bra. Han var ju inte nöjd med min första i ”Sveriges mästerkock VIP” men den andra gillade han.

Men vad är då hemligheten med pizzadegen som knockade Markus Aujalay i Sveriges mästerkock VIP?

– Jag läste på och upptäckte att degvätskan kan vara ända upp till 50 grader utan att jästen dör. Jag värmde vattnet till 45 grader så att jäsningen kom igång direkt under tiden som jag bearbetade degen. Så det var ju coolt att de hann jäsa så mycket på en halvtimme. Knådningen är också viktig, knåda hårt i tio minuter.

När kommer kokboken?

– Ja vi får se, jag är lite sugen ändå. Men det är svårt att skriva recept och göra dem bra. Men jag har säkert 50 kokböcker själv så jag tycker det vore kul.

Snabba pizzan – Jesper Blomqvists bästa tips
(193)

Snabba pizzan – Jesper Blomqvists bästa tips

En snabbakad pizza som bara behöver jäsa 30 minuter. Jesper Blomqvist delar med sig av sina bästa tips för en äkta italiensk pizza med god topping.

Jesper Blomqvist tipsar om hur du enkelt och snabbt bakar pizza hemma.
Jesper Blomqvist tipsar om hur du enkelt och snabbt bakar pizza hemma.

Nina Kindbro är reporter och redaktör på Godare. Hon har arbetat på Aftonbladet sedan 2002 med featureämnen som mat, heminredning, trädgård och hundar. Nina skapar ständigt nya recept och hittar sin matinspiration främst från Italien och Japan. Utbildning: Poppius fackpresskurs, litteraturvetenskap på Stockholms universitet och RMI Berghs tidningsdesign och detaljtypografi. Före sin tid på Aftonbladet drev Nina eget företag inom reklam och formgivning.