Så många kanelbullar äter vi i dag

I dag är det kanelbullens dag – så många bullar äter vi

Publisert:
Kanelbullar – favoritfika i Sverige.
Kanelbullar – favoritfika i Sverige.

I dag är det kanelbullens dag och vi får äntligen frossa i bullar. Minst varannan svensk äter minst en bulle i dag och det kommer att säljas ungefär 7 miljoner bullar under dagen.

Doften av kanelbullar lär ligga som ett härligt moln över hela Sverige i dag, det är ju kanelbullens alldeles egen dag. Och det är nog troligt att det slinker ner en bulle, eller kanske två.

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer beräknas ungefär 7 miljoner bullar att säljas i dag. Förra året åt cirka 55 procent av svenskarna minst en bulle, många åt fler.

Även 1952 var kanelbullen ett självklart val. Folkskolepojkar på kryssaren HMS Göta Lejon och jagaren HMS Uppland. Marinlottor bjöd på saft och bullar, som pojken på bilden lät sig väl smaka.
Även 1952 var kanelbullen ett självklart val. Folkskolepojkar på kryssaren HMS Göta Lejon och jagaren HMS Uppland. Marinlottor bjöd på saft och bullar, som pojken på bilden lät sig väl smaka.

– På Kanelbullens dag blir det extra tydligt hur mycket vi gillar att fika och hur djupt rotad fikakulturen är. Den har till och med gått på export, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Även om kanel ger den typiska smaken och doften, ingår ofta även kardemumma i själva vetedegen. Svenskarna är ett av Europas mest kardemummaätande folk. Vi använder dock kardemumman mer till bakverk till skillnad mot i många andra länder där kryddan används i matlagningen

– Kanelbulle är ofta snurrad som en snäcka för att man ska äta sig mot mitten och därmed låta fikandet få ta sin tid, säger måltidsforskare Richard Tellström. En fika med kanelbulle signalerar hemkänsla och att vi har tid för varandra.

På 50-talet ansågs kanelbulle som lyxfika men är numera ett vanligt och uppskattat mellanmål på vardagar. Vårt fikautbud växer och även bakverk från andra länder, som croissant och cup cakes tar plats på konditorierna.

– Det är fascinerande att mer än hälften av svenskarna äter minst en kanelbulle på Kanelbullens dag. Svenska bagare har de senaste åren fått mycket internationell uppmärksamhet och vunnit många priser. I det här sammanhanget är det intressant att se att den traditionella kanelbullen och Kanelbullens dag växer. För landets bagare är det här lite av en högtidsdag då de med stolthet tar emot vallfärdande svenskar till sina bagerier, säger Martin Lundell.

I Svenska Dagbladets test av ”Bästa kanelbullen 2018” föll juryn för bullarna från Stockholmska Valhallabageriet, som finns på flera adresser i Stockholm.

Fakta om Kanelbullens dag (2017)

  • 55 procent åt minst en kanelbulle, varav en tredjedel åt två eller flera. (Källa: GfK)
  • Av de som åt blev 42 procent bjudna av sin arbetsgivare.
  • Av de som åt köpte 76 procent sina kanelbullar och 24 procent bakade själva.
  • Av de som åt i åldersgruppen 18–29 år, åt 51procent två kanelbullar eller flera.
  • Uppskattningsvis 7 miljoner kanelbullar säljs på Kanelbullens dag.

Källa: GfK, Sveriges bagare & konditorer

Annons

Fynda köksredskapen