Så äter och dricker Biden och Trump

Recept – ät som en amerikansk presidentkandidat

Publisert:
Klassisk amerikansk ”skräpmat” står högt i kurs hos båda kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Sittande president har en förkärlek för McDonalds och Coca-cola medan utmanaren Biden älskar glass.
Klassisk amerikansk ”skräpmat” står högt i kurs hos båda kandidaterna i det amerikanska presidentvalet. Sittande president har en förkärlek för McDonalds och Coca-cola medan utmanaren Biden älskar glass.

De är politiskt bittra fiender.

Men runt matbordet har Joe Biden och Donald Trump en hel del gemensamt.

USA:s president Donald Trump är inte någon finsmakare. När presidenten själv får välja är det klassisk snabbmat ”american style” som gäller. Hamburgare från McDonald´s står högt i kurs, favoriten är fiskburgaren ”McFish”, berättade Trump inför förra presidentvalet 2016.

Senare samma år twittrade han ett bild på själv där han äter friterad kyckling från en annan klassisk amerikansk snabbmatsjätte, Kentucky Fried Chicken ”KFC”, på sin privata jet. Med kniv och gaffel.

Efter ett kampanjmöte i Florida skickade han sin privata chaufför till Burger King för att hämta mat till sitt team.

Torr biff med ketchup och körbärsglass

Vad mer? Tja, enligt hans butler äter sittande president sina biffar så ”well done” att de är som en ”sten på en tallrik”. Gärna med ketchup till.

Äter han pizza skrapar han av toppingen och slänger brödet, har han berättat i en tidigare intervju.

Favoritsnackset är Lays klassiska potatischips och körsbärs- och vaniljglass.

Och till frukost? Helst inget alls, säger Trump i en intervju med Fox News.

”Om jag kan så undviker jag frukost. Jag kan äta lunch, men min stora sak är middag. Om jag kan undvika frukosten gör jag det väldigt gärna.”

Vad dricker Donald Trump?

Presidenten dricker varken te, kaffe eller alkoholhaltiga drycker. Den senare på som en följd av att hans bror dog av alkoholproblem 1981.

I stället är Trump ett stort fan av läsk, speciellt Coca-cola light. Totalt blir det ungefär 12 burkar per dag, enligt The New York Times.

Flera journalister som intervjuat Trump på hans kontor i Vita huset har rapporterat om att presidenten en liten röd knapp vid sitt skrivbord. Trycker han på knappen knackar snart en butler på dörren, och en kall Coca-cola serveras.

twitter.com
Great afternoon in Ohio & a great evening in Pennsylvania - departing now. See you tomorrow Virginia! https://t.co/jQTQYBFpdb

”Same, same but different”

Inte heller demokraternas presidentkandidat Joe Biden verkar vara någon klassisk finsmakare när det kommer till mat och dryck, även om han kanske inte är fullt lika extrem i sina matval som Donald Trump.

“Han gillar väldigt basic mat” berättar Bidens fru Jill Biden för Parade magazine.

Det blir mycket snabbmat och aldrig alkohol. Även Biden är nykterist på grund av alkoholproblem i familjen.

Hans favoriträtt är pasta med tomatsås, gärna den tunna pastasorten capellini. En annan favorit är mackor med jordnötssmör och sylt.

Joe Biden och dåvarande president Barack Obama äter burgare 2009.
Joe Biden och dåvarande president Barack Obama äter burgare 2009.

Joe Biden älskar glass

Att Biden älskar glass är känt sedan länge. Genom åren har det tagits hundratals bilder på presidentkandidaten med olika glasstrutar i handen. I USA säljs till och med tröjor och telefonskal med texter som ”Jag älskar dig lika mycket som Biden älskar glass” och ”Jag vill bara hitta någon som ser på mig så som Biden ser på glass”.

2016 sa presidentkandidaten så här:

”Jag dricker inte. Jag röker inte. Men jag äter väldigt mycket glass.”

Och med väldigt mycket, menar han verkligen väldigt mycket. Under vårens presidentkampanj (fram till april) spenderades över 10 000 dollar på glass, enligt tidningen Eater.

Biden åt dock inte upp all glass själv, utan gav den som presenter till olika kampanjgivare.

Även till frukostkaffet tar Biden gärna något sött, exempelvis mandelcroissant, kakor, rispudding, persikopaj, cheesecake eller kokoskrämpaj.

Joe Biden och glassen.
Joe Biden och glassen.

Så äter du som en presidentkandidat – här är recepten

(149)

Spaghetti al pomodoro

Joe Bidens absoluta favoriträtt. Vill du äta exakt som honom väljer du den tunna pastasorten capellini i stället för spaghetti.

Spaghetti med tomatsås är Joe Bidens favoritmat.
Spaghetti med tomatsås är Joe Bidens favoritmat.
(144)

Fixa den ultimata hamburgaren

Trump vill ju gärna att den ska komma från en snabbmatskedja, men vill du hellre laga den hemma har du här ett recept på den perfekta burgaren.

Hamburgare.
Hamburgare.
(9)

Friterad kyckling med currykräm

Glöm inte kniv och gaffel för att känna dig riktigt president-lik.

Friterad kyckling.
Friterad kyckling.
(28)

Kokosglass med kexsmulor

Gör som Biden och frossa i Glass. Här med smak av kokos och kaksmulor

Kokosglass med kexsmulor
Kokosglass med kexsmulor
Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.