Så gör du trendigt matiga mackor

”Blir en helt ny upplevelse”

Publisert:
Hummusmacka med ugnsbakade tomater.
Hummusmacka med ugnsbakade tomater.

Glöm torra ost- och skinkfrallor.

Nu ska mackorna vara maffiga, krämiga och med extra allt. Och gärna byggas på höjden, enligt tjejerna bakom instagramkontot ”Lilla frukostarkivet”.

– Det ska vara en hel måltid på brödet, säger Amelie Näslund.

Trenden är tydlig – matiga mackor har fått sig ett uppsving. Allt fler restauranger har mackor på menyn och sociala medieflöden fylls med brödskivor och kreativa, roliga och spännande pålägg.

– Mackor går lika bra att äta till frukost som lunch och middag. Jag tror att den också ökat i status eftersom folk blivit mer kreativa med toppingen, säger Amelie Näslund som tillsammans med Ronja Andegras driver instagramkontot @Lillafrukostarkivet.

Hushållsosten har bytts ut mot krämig ricotta och avokado. Leverpastejsskivan mot entrecote och senapskräm.

– Många har hela tallriksmodellen på mackan. Något köttigt, något grönt, något sött och salt, säger Ronja Andegras.

Avokadomackan satte trenden

De tror att det framför allt är avokadomackan som startat trenden. Mackan gör sig bra på bild, är god och krämig, flöjer ”hälso-trenden” och har därmed frodats på instagram.

– Alla blir glada av en klassisk avokadomacka. Jag brukar steka surdegsbröd i smör och sedan ha på så mycket avokado som möjligt, salt och chiliflakes för hetta. Otroligt gott, säger Ronja.

 Ronja Andegras och Amelie Näslund driver Lilla frukostarkivet.
Ronja Andegras och Amelie Näslund driver Lilla frukostarkivet.

Hemligheten bakom mackan 2.0

Vad är då nyckeln till en riktigt bra macka? Jo, att toppingen är riktigt krämig och innehåller både något salt och något fräscht och grönt, enligt tjejerna.

– Och att toppa med något sött är alltid gott, som lite granatäpple.

Brödvalet är också av största vikt. Med en skiva mjukt och färskt bröd är det svårt att misslyckas.

– Skippa det vita rostbrödet och satsa på något med mer smak istället, som ett gott levainbröd, surdegsbröd eller lantbröd.

”Stek till gyllenbrunt”

Men det som alltid tar mackan till nästa nivå är att steka skivorna i smör, i stället för att smöra som vanligt.

– Det blir en helt annan upplevelse och känns mycket mer lyxigt. Jag föredrar surdegsbröd men allt bröd blir godare stekt, säger Ronja.

  • Så enkelt steker du bröd: Smält en klick smör i en stekpanna på medelvärme. Lägg två skivor i pannan och håll koll på när de börjat suga åt sig smöret. Då är det dags att vända.

– Jag brukar trycka en extra gång med stekspaden på brödet så att det verkligen suger åt sig. När brödet är gyllenbrunt på båda sidor är det klart!

Gör en supertrendig macka i tre steg

  1. Stek brödet. Stek det i smör i stället för att smöra som vanligt.
  2. Bygg på höjden. Det ska vara mer pålägg än bröd.
  3. Tänk en hel måltid på mackan. Lite kött, lite grönt och mycket sås i form av röror, avokado, mascarponeost eller något annat kladdigt.

Doppa brödet i cornflakes

Ett annat tips om brödet blivit torrt är göra olika varianter av fattiga riddare. Stek brödet i en äggblandning med mycket socker och anpassa toppingen efter det du har hemma.

– Det blir galet gott. Jag brukar servera med kvarg och blåbär, kesella och jordgubbar eller kanelstekta äpplen. Eller så doppar du i cornflakes, då blir det en riktigt god, krispig och lite knäckig yta.

(79)

Fattiga riddare – mellanmål som mättar

”Lite oväntat, men väldigt gott”

Instagramprofilerna tipsar även om att våga använda mer frukt och bär som pålägg. Som blåbär, jordgubbar, äpplen, rabarber eller något annat du föredrar.

– Det är lite oväntat men väldigt, väldigt gott. Använd ricottaost eller mascarpone som bas. Choklad eller hemgjord glass funkar också, det viktiga är att det är krämigt.

Nedan delar Ronja och Amelie med sig av fem recept på sina goda mackor.

(6)

Lyxig macka med ugnsbakade tomater

Den här mackan fick 10/10 av Ronjas pojkvän som beskrev den som ”en kram i munnen”.

– Jag tycker det var en superbra förklaring. Och väldigt bra betyg, säger hon.

(11)

Avokadomacka med kallrökt lax

Lax- och avokadomacka är superenkelt att göra. Mixa avokadoröran och toppa med kallrökt lax, chiliflakes, purjolök och krasse.

(3)

Rabarbertoast med citronyoghurt

Den här mackan är både söt och syrlig på samma gång med en frisk fläkt i form av lite citronzest.

– Om jag skulle beskriva sommar med en smak skulle det vara den här mackan, mums!, säger Ronja.

(19)

Äggröra och avokadomacka med västerbottens­ost

En härliga äggmacka med avokado är en klassiker till helgfrukosten. Här blir den extra krämig och smakrik med smält västerbottensost.

(2)

Den perfekta brunchmackan med hummus

Knepet för att få till den perfekta brunchmackan är at steka brödskivorna i smör.

Fler recept på goda mackor:

Elisa Amorelli

Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.