Erik Videgård lagar krispig kyckling – i airfryer
Allt fler köper en airfryer, men enligt kocken Erik Videgård är det inte många som vet hur man faktiskt använder maskinen.
– Allt du kan göra i en varmluftugn kan du göra i en airfryer, säger han.
När Godare besöker kocken och krögaren Erik Videgård har han förberett en koreainspirerad kyckling som ska tillagas i airfryer.
– Kycklinglårfileérna har jag rimmat och marinerat med en härlig bbq-sås. Sedan panerar jag kycklingen med majsstärkelse, ägg och panko. Det kommer bli krispigt och gott på utsidan, och riktigt saftigt på insidan.
Den senaste tiden har han märkt att allt fler frågar honom om hur man tillagar olika rätter i maskinen. Över 200 frågor handlar enbart om hur man får fryspommes att bli frasiga.
– Köken blir mindre, energin blir dyrare. Då är det många som har skaffat sig en sådan här. Man säger lite felaktigt att det är en fritös. Det är en liten varmluftugn, inget annat, säger Erik Videgård.
Själv använder han helst sin airfryer till att laga krispig kyckling, rostade rotfrukter, flankstek eller hel kyckling.
– Men du kan också göra scones, muffins och bullar!
I klippet ovan ser du exakt hur han gör för att få kycklingen extra krispig i aifryern.
– Jag gillar att använda en termometer för att mäta temperaturen. Kyckling vill du alltid ha upp i 70 grader, inte mer för då blir den torr.
Recept Erik Videgårds kyckling i airfryer
Videgårds sticky crispy chicken i airfryer
Så gör du pommes i airfryer
Till alla de som frågar om pommes frites i airfryer brukar Erik svara:
- Tina upp dem innan tillagning för att få dem extra krispiga.
- Spreja dina pommes med olja.
- Fyll korgen med ett, max två, lager pommes.
Om du fyller hela korgen når inte varmluften runt mellan potatisbitarna. Du ska inte heller använda bakplåtspapper i airfryer-korgen. Det stoppar luftflödet som tillagar maten, tipsar Erik.
Läs vidare
Elisa Amorelli är reporter och redaktör på Aftonbladet Godare. Hon har en journalistexamen vid Göteborgs universitet och en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Uppsala universitet. Hon har även studerat vid Freie Universität i Berlin och jobbat som reporter på flera nyhetsmedier.
Mer på Godare
Kålpannkaka toppad med räkor, picklad lök och sojamajonnäs
ARTIKLAR
”De ska vara sega i mitten och krispig i kanterna”
Brown butter chocolate chip cookie
Vegan milky hazel och tahini cookie
S’mores cookies
VIN
Vitt till kyckling och vegetariskt
ARTIKLAR
Matpriser på rekordnivå – Emilia lagar billig helgmat
ARTIKLAR
Cecilia H Larsson: ”Det är så skönt att baka i långpanna”
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Räfflade glas som lyfter vårdukningen
INNEHÅLLER ANNONSLÄNKAR
Multifunktionella stavmixers för hemmakocken